Campia Blahnitei

Extras din referat Cum descarc?

1. Asezare si limite 
Campia Blahnitei ocupa partea de vest a Cimpiei Olteniei, fiind delimitata spre nord si nord-est de Podisul Getic prin denivelari de 80-120 m. Acest povarnis de eroziune a fost, an cea mai mare parte, realizat de Dunare, reprezentand prima incrustare a acesteia in suprafata initiala a Podisului Getic si, totodata, inceputul formarii treptelor de terasa ce alcatuiesc Campia Blahnitei. Catre est, limita este formata de paraul Drincea, iar spre nord-vest, de lunca Dunarii.
2. Denumire campiei este data de raul Blahnita ce o strabate pe o distanta de 41 km din lungimea ei totala de 55 km.
3. Cadru fizico-geografic
3.1 Alcatuire geologica si evolutie paleogeografica
Relieful se grefeaza pe un fundament care corespunde, in cea mai mare parte, Platformei Moesice, fiind alcatuita, in baza, din sisturi cristaline de mezozona. Peste acest soclu rigid si eterogen se gasesste o cuvertura sedimentara foarte groasa, de ordinul miilor de metri, in cadrul careia se disting patru cicluri majore de sedimentare. Ultimul ciclu de sedimentare incepe dupa o lunga perioada de exondare si dureaza din Badenian pana in Cuaternar. In acest timp s-a depus o succesiune de depozite, aproape exclusiv terigene, constand din nisipuri, gresii, argile, marne,marnocalcare, pietrisuri, nisipuri. Cele mai noi dintre acestea, de natura fluvio-lacustra, ce apartin Romanian-Pleistocenului inferior, copnsemneaza si colmatarea completa a bazinului dacic.
In raport cu varsta si geneza, sunt cunoscute sub numele de Strate de Candesti si Strate de Fratesti stratele de Candesti, mai vechi, cu grosimi care descresc de la 150 la 120 m in nordpana la cativa metri in sud, sunt alcatuite dintr-o succesiune de nisipuri si pietrisuri in alternanta cu argile si argile nisipoase, uneori chiar cu intercalatii lenticulare de lignit. Stratele de Fratesti, ce reprezinta partea superioara a Pleistocenului inferior, sunt reprezentate printr-un orizont de nisipuri cu pietrisuri, a carui grosime scade de la 10-15 m in nord la 2-4 m in sud. Stratele de Fratesti, campurile interfluviale si o parte din terasele mai inalte sunt acoperite de o cuvertura de loess si depozite loessoide alcatuite din argile prafoase, nisipoase sau nisipuri prafoase slab argiloase, de culoare galbuie, uneori cu anumite benzi roscate. In schimb, terasele joase ale Dunarii si o parte din lunca Dunarii sunt acoperite de nisipuri si dune.
3.2 Relief
Campia Blahnitei este alcatuita din terasele Dunarii, modelate ulterior de Blahnita si Drincea.sunt dispuse intre 135 si 140 m si 40-50 m alt. abs, iar extinderea si configuratia lor este rezultatul evolutiei complexe a fluviului (meandrari, grosimi diferite ale depozitelor aluviale) si a modificarilor ulterioare determinate indeosebi, de acoperirea teraselor cu intinse campuri de dune.
Terasele 1 si 2, cu altitudini relative de circa 7 m si respectiv 16-20 m la nivelul orizontului aluvial, apar fragmentar, in imprejurimile localitatilor Vrancea, Balta Verde si Garla Mare, fiind ceva mai extinse la confluenta Drincei cu Dunarea.
Martorul de eroziune dintre localitatile Jiana si Drincea, care reprezinta terasa a 5-a (60 m altitudine), este inconjurat de podul terasei a 4-a (40 m altitudine), din a carei desfasurare semicirculara pe directia localitatilor Gogosu, Vanjelut, Izvoarele, Gruia, rezusta procesul de meandrare a Dunarii pe aproape tot spatiul Campiei Blahnitei.
Din aceleasi motive, terasa a 6-a a fost mult erodata si redusa doar la o portiune restransa care domina lunca Blahnitei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Campia Blahnitei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!