Bulgaria

Extras din referat Cum descarc?

Bulgaria (bulgara / Balgariia) sau Republica Bulgaria (bulgara / Republika Balgariia) este o tara situata in partea sud-estica a Europei, in estul Balcanilor. Se invecineaza cu Marea Neagra la est, cu Grecia si Turcia la sud, cu Serbia si Macedonia la vest si cu Romania la nord, pe fluviul Dunarea. Din 1 ianuarie 2007, Bulgaria este membru al Uniunii Europene.
Bulgarii, un trib turcic din Asia centrala, au fost asimilati de popoarele slavice situate pe actualul teriotriu al Bulgariei in secolul VII, urmand sa se formeze primul stat bulgar. In secolele ce au urmat, Bulgaria s-a luptat cu Imperiul Bizantin spre a-si afirma un loc in Balcani, dar la sfarsitul secolului XIV, tara a fost cucerita de Imperiul Otoman.
Bulgaria si-a recastigat independenta partiala in urma razboiului ruso-romano-turc (1877 - 1878), in forma de principat autonom, urmand sa fie proclamata un regat complet independent in 1908. Intre 1912 si 1913 a fost implicata in Razboaiele balcanice, o serie de conflicte cu vecinii sai, pe durata carora Bulgaria a variat in marime. In timpul Primului Razboi Mondial Bulgaria a participat alaturi de Puterile Centrale. Infrangerea a dus la pierderea Traciei de vest. In cursul celui de-al doilea razboi mondial a paricipat alaturi de Puterile Axei, dar dupa intrarea sovieticilor in guvern (1944) s-a alaturat aliatilor.
Bulgaria a intrat in sfera de influenta sovietica dupa cel de-al doilea razboi mondial si a devenit o republica populara in 1946. Dominatia comunista s-a incheiat in 1990, cand in Bulgaria au avut loc alegeri multipartite, care este seful de stat si comandantul sef al armatei, este ales pentru un termen de cinci ani. Rolurile principale ale Presedintelui sunt organizarea datelor pentru alegeri si plebiscite, reprezentarea Bulgariei pe plan international si semnarea tratatelor internationale. Este deasmenea seful Consiliului Consultativ pentru Securitate Nationala. Presedintele are dreptul sa blocheze legislatia prin trimiterea legii inapoi la Parlament, desi daca o lege este votata a doua oara cu o majoritatea simpla, nu are drept de veto.
Bulgaria are un parlament unicameral, format din Adunarea Nationala, sau Narodno Sabranie. Adunarea Nationala are 240 de mebrii alesi pentru termeni de patru ani. Partidele politice trebuie sa primeasca minimum 4% din votul total national pentru a fi reprezentate in Parlament. Adunarea Nationala este responsabila pentru formarea legilor, aprobarea bugetului de stat, organizarea datelor pentru alegerile prezindentiale, selectia primului ministru, declaratii de razboi, trimiterea trupelor in angajamente internationale si ratificarea tratatelor internationale Clima este temperata in nord cu temperaturi medii de -1, 5 grade Celsius in ianuarie si 22-23 grade Celsius in iulie.
La sud de muntii Stara Planina clima este mediteraneeana, dar pastreaza caractere continentale datorita aerului rece si uscat ce bate iarna dinspre Siberia (frontul polar ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Bulgaria - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!