Bucuresti

Extras din referat Cum descarc?

BUCURESTI
Introducere
Bucuresti este capitala si cel mai mare oras din Romania, localizat in sud-estul tarii. Orasul este situat la aproximativ 65 de kilometrii de fluviul Dunarea pe malurile Dambovitei, un afluent al Dunarii. El este situat intr-o zona de campie si incluzand zonele suburbane acopera o suprafata de 300 kilometrii patrati.
Populatia
In 1930 populatia Bucurestiului atingea cifra de 631.288 de locuitori. In anii 1950, ca urmare a industrializarii si a politicii de urbanizare numarul populatiei s-a dublat, si a continuat sa creasca constant. In 1997 populatia trecuse de pragul de 2 milioane mai exact atinsese cifra de 2.037.000, astazi populatia Bucurestiului este de 2.082.000.
Economia
Bucuresti este un important centru industrial si principalul centru financiar si comercial al Romaniei. Productia industriala a orasului reprezinta 20 % din productia nationala. Industria orasului include constructia de masini grele, aviatie, mecanisme fine, unelte agricole, produse electronice, chimice, textile, produse din piele, cabluri, cosmetice si produse alimentare.
Principalele mijloace de transport in capitala sunt autobuzul, troleibuzul, tramvaiul precum si metroul sau liniile expres de suprafata. Calatoriile cu metroul si cele pe liniile expres se fac pe baza de cartela magnetica.
Aspectul urban
Orasul este impartit in doua de Raul Dambovitasi este strabatut de doua mari bulevarde. Bucurestiul este impartit de sase districte administrative numite sectoare; zona rurala adiacenta formeaza al VIIlea sector numit Sectorul Agricol Ilfov care a fost transformat in judet. Multe zone industriale se gasesc la suburbie, in timp ce in interiorul orasului gasim zonele rezidentiale. Bucurestiul era cunoscut la inceputul secolului XX ca fiind ,,Parisul Balcanilor", el fiind o metropola pana in anul 1944 cand arhitectura si cultura aveau multe influente franceze. Dupa un guvern comunist care a venit la putere la sfarsitul Celui de al doilea Razboi Mondial, influentele franceze asupra culturii au incetat, dar arhitectura a ramas. In timpul anilor 1980 cand conducerea statului s-a aflat dictatorul Nicolae Ceausescu, o suprafata intinsa aflata pe malurile Dambovitei a fost demolata, pe aceasta suprafata aflandu-se biserici, monumente istorice si case. Cladiri cu influente din arhitectura nord-coreeana au fost incepute dar in ziua de astazi multe sunt inca neterminate.
Atractii turistice 
Printre cele mai importante cladiri care au rezistat secolelor se afla Palatul Justitiei (1864), Palatul Stirbei (1835), Banca Nationala (1885), Platul prezidential (Palatul Cotroceni), si cladirea Bibliotecii Centrale a Universitatii (1893). Alte cladiri importante care merita vizitate dar construite in secolul XX sunt: Palatul Cantacuzino (1900), Palatul postei (1900), Cladirea Casei de Economii si Consemnatiuni (1900), Palatul Regal (1935), Casa Armatei (1913) si Arcul de Triumf (1920). Printre cladirile religioase ale Bucurestiului se remarca Manastirea Antim (1715), si Biserica Patriarhiei (1665). Printre parcurile din Bucuresti care sunt numeroase reamintim Herastraul, Cismigiul si IOR. 
Institutii culturale si educationale
Institutiile educationale din Bucuresti cuprind si Universitatea din Bucuresti (fondata in 1694 si reformata in 1864) si Universitatea Politehnica (1819). In oras se gasesc de asemenea sediile facultatilor economice, agricole, de arhitectura, medicina si muzica.
Orasul are multe biblioteci, incluzand Biblioteca Nationala (1955) si Biblioteca Academiei Romane (1867). Printre alte institutii culturale mai gasim si Muzeul National de Arta (1950), Muzeul National de Istorie al Romaniei (1968) si sala de concert a filarmonicii romane, Ateneul Roman (1888). 
Istoria or asului
Istoria Bucurestiului incepe din secolul al XV-lea. Ca urmare a revoltei principilor din Tara Romaneasca si Moldova, contra otomanilor, acestia au incendiat orasul in anul 1595. In 1698 sultanul otoman Mustafa al II-lea face Bucurestiul capitala a Tarii Romanesti. Razboiul a inceput intre cele trei puteri Imperiul Otoman, Rusia si Austria, el continuand intre anii 1711 si 1829, iar Bucurestiul fiind geografic in mijlocul conflictului, a fost periodic distrus si ocupat.
In 1859 Bucurestiul a devenit centrul administrativ al Principatelor Unite ale Tarii Romanesti si Moldovei, sub suveranitatea Imperiului Otoman. Dupa deciziile Congresului de la Berlin, venite dupa terminarea razboiului Ruso Turc din anii 1877 si 1878, Romania a fost recunoscuta ca tara independenta cu capitala la Bucuresti. Trupele Germane au ocupat Bucurestiul intreanii 1916 si 1918 in timpul celuide al doilea razboi mondial. In timpul celui de al doilea razboi mondial Ion Antonescu a permis intrarea trupelor germane in Romania in Octombrie 1940, si germanii au ocupat Bucurestiul panain 1944. 
Orasul a fost ocupat de sovietici dupa retragerea germana pana in anul 1958. Pe langa pagubele cauzate de razboaie Bucurestiul a indurat si epidemii, incendii si cutremure. In 1977 un cutremur a cauzat moartea a mai mult de 1500 de persoane si mari pagube materiale. 
Muzeul Satului
- O suprafata ocupata de case caracteristice zonei rurale, in mijlocul celui mai mare centru urban- 
Muzeul Satului este cea mai mare atractie turistica a orasului. Muzeul este o creatie a folcloristului si sociologului Dimitrie Gusti, el a fost inaugurat in 1936. Este un muzeu in aer liber inconjurat de verdeata si lacuri, ofera pe o suprafata de 30 de hectare 70 de gospodarii, cu ustensilele traditionale, precum si o moara de apa, una de vant, o presa de ulei, etc., adunate din toate provinciile tarii.
Viata in mediul rural si obiceiurile rurale au o insemnatate majora in istoria Romaniei. In primele secole ale acestei ere, colonizarea romana a trebuit sa aiba un caracter rural, iar inainte de prima jumatate a secolului trecut, XX, mare parte din populatia Romaniei traia la sat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bucuresti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!