Bolivia

Extras din referat Cum descarc?

Bolivia are o suprafata de 1 098 580 kilometri patrati, o populatie de 7, 6 milioane de locuitori, avand conducerea administrativa impartita in 2 orase importante: La Paz (sediul guvernului) si Sucre (capitala legala si sediul puterii judiciare). Asezare. Situata in centrul Americii de Sud, fiind una dintre singurele doua tari ale Americii Latine fara iesire directa la mare. Se invecineaza cu Brazilia la nord si est, Paraguay in sud-est, Argentina in sud, iar Chile si Peru la vest.
Din 1884, de cand a pierdut zona Atacama (luata de Chile), Bolivia a castigat in schimb suveranitatea coridorului catre Oceanul Pacific de Sud. Alta neintelegere cu Chile priveste drepturile asupra apelor lui Rio Lauca.
Cadrul natural. Principala forma de relief a Boliviei este sirul muntilor Anzi, care se intind de la nord la sud, ocupand partea apuseana a tarii. La vest, langa granita cu Chile, se afla Cordillera Occidental, sau sirul de vest, iar in nord-est este Cordillera Real, principalul sir al Anzilor. Bolivia este impartita in trei regiuni distincte: Altiplano, sau regiunea de platou, yungas, o serie de vai impadurite si strabatute de numeroase cursuri de apa, situate pe pantele montane estice si llanos, sau zona joasa Amazon Gran Chaco.
Altiplano se intinde intre Cordillera Occidental si Cordillera Central. Partea sa nordica are, la capat, lacul Titicaca, cel mai mare lac, navigabil, din lume. Partea sudica a platoului este arida. Intinzandu-se in estul si nord-estul muntilor se afla marea Amazonian llanos, continand vaste intinderi cu iarba si, de-a lungul raurilor, dense paduri tropicale. Multe din aceste regiuni devin mlastini in timpul anotimpului umed (decembrie, ianuarie, februarie); totusi, zone intinse zac sub linia inundatiilor si ajung pasuni bogate. In sud-est, separate de campiile Amazoniene prin inaltimile Chiquitos, sunt uscatele campii subtropicale Gran Chaco.
Principalele rauri si lacuri. Patru rauri compun sistemul de drenaj al Boliviei in nordul si nord-estul vailor si campiilor: Rio Beni si principalul sau afluent, Rio Madre de Dios; Rio Guapore, care formeaza o parte a granitei cu Brazilia si Rio Mamore. In sud-est, cel mai important rau este Rio Pilcomayo, care curge prin regiunea Gran Chaco, ca sa alimenteze Rio Paraguay. Rio Desaguedo, izvorand din lacul Titicaca, alimenteaza Lacul Poopo. Bolivia imparte controlulul lacului Titicaca cu vecinul sau din vest, Peru.
Clima. Bolivia este in intregime situata intre tropice, dar inaltimile variate determina variatii considerabile ale climatului. Pe marile inaltimi clima este rece si uscata, dar in general sanatoasa, in ciuda vanturilor taioase, uscaciunii atmosferei si a extremelor temperaturilor zilnice. In regiunile mai joase climatul este mai cald. Temperatura medie anuala variaza de la aproximativ 8 grade Celsius in Altiplano pana la 26 de grade Celsius in regiunile estice joase.
Resurse naturale. Cum Bolivia are resurse naturale abundente si resurse de minereuri ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Bolivia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!