Biodiversitatea Regiunilor Mediteraneene

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere: motivatia alegerii temei 3
Capitolul 1. Scurta caracterizare fizico-geografica a regiunii . 4
1.1 Localizare geografica 4
1.2 Caracterizare geologica 4
1.3 Relief 5
1.4 Climatul regiunii ... 5
1.5 Hidrografia ... 5
1.6 Solurile . 5
1.7 Modul de folosinta al teritoriului . 7
Capitolul 2. Biodiversitatea regiunilor mediteraneene . 8
2.1 Biodiversitatea floristica .. 8
2.2 Biodiversitatea faunistica .. 15
Lista figurilor 20
Bibliografie ... 22


Extras din referat Cum descarc?

Introducere: motivatia alegerii temei
Biodiversitatea defineste abundenta de entitati vii de pe Pamant, reprezentata de milioane de plante, animale si microorganisme, genele pe care acestea le contin precum si complexitatea ecosistemelor pe care le formeaza in mediul biologic. Joaca totodata, un rol fundamental in ansamblul vietii pe glob si in special pentru om, oferindu-i acestuia hrana, apa, adapost, tratamente impotriva bolilor, baza pentru diverse industrii si o valoare estetica.
In general termenul de biodiversitate cuprinde diversitatea ecosistemului si diversitatea genetica a unei specii din ecest ecosistem. Aceasta se imparte in biodiversitate floristica si biodiversitate faunistica.
Alegea acestei teme nu a fost intamplatoare. Regiunile cu climat mediteranean sunt regiunile cele mai propice dezvoltarii omului si a ecosistemului din jurul sau, datorita unei serii de factori care influenteaza aceste zone in diverse moduri. Acesti factori dau caracteristicile specifice regiunii si o fac sa fie diferita din mai multe puncte de vedere si unica in felul sau.
Capitolul 1. Scurta caracterizare fizico-geografica a regiunii
1.1 Localizare geografica
Mediul mediteranean este intalnit de o parte si de alta a Ecuatorului, intre paralele 30-40? latitudine nordica si sudica. In emisfera nordica, zona mediteraneana cuprinde regiunile din jurul Marii Mediterane. Aceasta zona cuprinde tarmurile nordice si sudice ale Marii Mediterane, ale Peninsulei Italice, tarmurile vestice si sudice ale Peninsulei Balcanice si tarmurile nordice ale continentului Africa. Tot in emisfera nordica avem regiune mediteraneana in America de Nord, pe tarmurile vestice ale Californiei. In emisfera sudica, zona meditraneana cuprinde regiunile din centrul Stalului Chile, sudul Republicii Afica de Sud si coastele sudice ale Australiei.
Figure 1 Regiunile Mediteraneene (sursa https://profmandia.wordpress.com/2010/10/24/climate-change-impacts-on-mediterranean-ecosystems/)
1.2 Caracterizare geologica
Din punct de vedere geologic, unitatile de relief din regiunile cuprinse in zona mediteraneana se carcaterizeaza printr-o diversitate de roci. Pe teritoriul Italiei, in Muntii Alpi exista relief carstic dezvoltat pe calcare si dolomite, iar Muntii Apenini se remarca prin prezenta rocilor vulcanice, care se intalnesc, de asemenea, si in Masivul Central Francez. Pe teritoriul Spaniei, in Muntii Iberici se intalnesc roci dure (granite), gresii si calcare, iar latura nordica a muntilor Cantabrici se carcaterizeaza prin roci sedimentare. In emisfera sudica, Muntii Anzi se caracterizeaza prin existenta rocilor cirstaline si sedimentare, iar in Republica Africa de Sud, in Muntii Scorpiei, se regasesc roci dure precum granitele, la fel si in Sudul Australiei. Singura campie din zona mediteraneana este cea a fluviului Pad, formata prin aluviunile aduse de acesta.
1.3 Relief
Din punct de vedere al localizarii, relieful specific este cel montan destul de fragmentat. Peisajul mediteranean variaza in altitudine de la 1000 la 1500m si chiar 3000m, fiind prezent etajul de foioase si de amestec, subalpin si chiar alpin. Domina relieful inalt format din munti tineri precum Muntii Alpi, Muntii Apenini, Muntii Pindului, Muntii Sierra Nevada. Pe versantii muntilor se produc dezagregari vara, torenti si alunecari de teren. Se ajunge frecvent la crearea unui peisaj dezolant, cu o multime de ravene, torenti si suprafete pe care apar rocile in urma spalarii solului. Acestea se numesc "pamanturi rele" sau "badland-uri" intrucat nu mai pot fi folosite in agricultura si pentru impadurire. Cateva elemente mostenite din cuaternar in configurarea reliefului merita a fi mentionate si anume: prezenta urmelor glaciare in munti, formarea glacisurilor, nasterea deltelor printr-un transport bogat de aluviuni.


Fisiere in arhiva (1):

 • Biodiversitatea Regiunilor Mediteraneene.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Angela Lupascu - Curs de biogeografie cu elemente de ocrotire si conservare a biodiversitatii, Bucuresti, 2001
- Ioan Pop - Biogeografie ecologica Vol 1; Biogeografie ecologica Vol 2, Cluj-Napoca, 1979
- Mihai Mititiuc - Curs de Biogeografie, partea 1, Iasi 1976
- Raul Calinescu - Biogeografie, Bucuresti, 1972
- https://www.english-online.at/geography/mediterranean-sea/geography-of-mediterranean-sea.htm
- http://www.arkive.org/eco-regions/mediterranean-basin/species


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!