BIG BANG-ul - originea si formarea Universului

Cuprins referat Cum descarc?

1.Ce este Universul?
2.Istoricul cercetarilor cu privirea la originea Universului
3.Suportul stiintific
3.1.Primele ipoteze
3.2.Legea lui Hubble
4.Veridicitatea teoriei
5. ,,Momentul zero''
5.1.Punctul de plecare
5.2. ,,Zidul Planck"
6. Cercetari fizico-matematice
6.1.Teoria fizicii cuantice
6.2.Teoria ,,supragravitatiei"
6.3.Teoria M
7.Contra-ipoteza
8.Concluzii
9.Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.Ce este Universul si cum a aparut el?
Universul- sau Cosmosul- constituie un spatiu ale carui limite sunt imperceptibile, in care materia se afla organizata in structuri si forme care au diferite stadii de evolutie.
De-a lungul timpului, mai ales in ultimele decenii, limitele spatiului relativ cunoscut s-au indepartat, pe masura perfectionarii instrumentelor de observatie,de inregistrari si largirii campului informational.
Originea si evolutia Universului a reprezentat una dintre problemele cruciale care a stat in atentia oamenilor de stiinta inca din cele mai vechi timpuri.
Treptat,largirea campului de observatii astronomice, a teoriilor stiintifice, dezvoltarea fizicii,chimiei,matematicii- au creat premisele favorabile imaginarii mai multor scenarii de evolutie a Universului.
Pentru cosmologi, ca si pentru istorici, cheia viitorului se afla in trecut.Printre savanti e aproape unanim acceptata ideea ca intregul cosmos s-a ,,nascut'' in urma Big Bang-ului care a stabilit destinul Universului.
Dovezile stiintifice in favoarea unei origini bruste,printr-o mare explozie, sunt convingatoare.
Termenul de Big Bang, in general, se refera la ideea ca Universul s-a extins dintr-un singur punct,de natura speciala,o asa-numita singularitate primordiala, fara dimensiuni, dar cu o energie infinita,acum aproximativ 13,7 miliarde de ani,idee sustinuta de catre astronomul Edwin Hubble.
La momentul "zero"-acest punct a iesit din starea lui de singularitate manifestatandu-si uriasa energie printr-o inimaginabila explozie- Big Bang-ul (fig.2)
In anul 1940-fizicianul ruso-american George Gamow si asistentii sai Ralph Alpher si Robert Herman au lansat ideea de explozie incandescenta de materie si energie de la inceputurile Universului. 
Numele teoriei "Big Bang" a fost dat de astronomul englez Fred Hoyle- in 1950.
3.Teorii despre producerea Big Bangului- suportul stiintific
 Big Bang-ul este compatibil cu crearea lumii din nimic- idee sustinuta de crestinism incepand cu secolul al II-lea d.Hr.,adoptata de iudaism. Fizicienii atei s-au opus initial ,din acest motiv, adoptarii teoriei.
3.1 Primele ipoteze
Spre surprinderea celor care isi inchipuie ca Religia si Stiinta se plaseaza dintotdeauna intr-un conflict taios,aflandu-se pe pozitii antagoniste in privinta obtinerii Cunoasterii, cel care a emis si sustinut pentru prima oara ipoteza Big Bang-ului,in 1927, a fost un abate romano-catolic: monseniorul Georges Lemaitre (1894 - 1966), preot belgian-in acelasi timp profesor de fizica si astronomie al Universitatii Catolice din Louvain.
Conform lui Lemaitre, teoria originii Universului, lansata initial sub numele de "Ipoteza a Atomului Primordial", se bazeaza pe teoria relativitatii lansata de Albert Einstein, cu accent pe omogenitatea si izotropia spatiului. Ecuatia din spatele teoriei a fost formulata de catre matematicianul rus Alexander Friedmann (1888 - 1925).
Adversarii teoriei Big Bang-ului ridicau drept motiv principal al respingerii lor faptul ca teoria in sine fusese emisa si sustinuta de catre Lemaitre. 
Paradoxal insa, teoria acestuia a gasit acceptare si sustinere in sanul Vaticanului, chiar de la cel mai inalt nivel, Papa Pius al XII-lea declarand, pe data de 22 noiembrie 1951, ca teoria Big Bang-ului este in concordanta cu toate conceptele romano-catolice referitoare la Creatie.
3.2. Legea lui Hubble
In anul 1929, celebrul astronom american Edwin Hubble (1889 - 1953), in cinstea caruia a fost botezat la fel de celebrul telescop spatial, a confirmat - dintr-o perspectiva eminamente stiintifica, ipoteza lui Lemaitre din 1927. 
Hubble a descoperit si confirmat existenta celorlalte galaxii din Univers (in afara de cea a nostra) si a dat Legea care-i poarta numele, bazata pe efectul observabil in modificarea spectrului electromagnetic al galaxiilor. 
Acesta stabilea o proportionalitate intre variatia spectrului electromagnetic al unei anumite galaxii si departarea acesteia de Pamant.
Aceasta proportionalitate a definit si a masurat corect expansiunea universului.
Din acel moment, teoria Big Bang-ului a fost acceptata de intreaga comunitate stiintifica si a avansat extraordinar de mult in aplicatii si detalii.


Fisiere in arhiva (1):

  • BIG BANG-ul - originea si formarea Universului.pptx

Bibliografie

Carti de specialitate:
1. M.Ielenicz, Laura Comanescu, Geografie fizica generala, Editura Universitara, Bucuresti, 2003
2. P.Davies, Ultimele trei minute, Editura Humanitas, 2008
Suport online:
www.sciencedaily.com
http://www.mixdecultura.ro/2016/02/opinii-despre-originea-universului-si-revolta-lui-stephen-hawking/
http://www.cerceteaza.com/teoria-care-contrazice-big-bangul/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!