Baze de date spațiale

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Baza de date spatiala este o baza de date textuala care are in plus posibilitatea de a stoca si a interoga date care reprezinta obiecte definite intr-un spatiu geometric. Majoritatea bazelor de date permit reprezentarea obiectelor prin puncte, linii, poligoane sau structuri mai complexe: obiecte 3D, topologie, retele lineare, etc.
O baza de date spatiala ne ofera posibilitatea de:
-  a stoca o colectie bogata de date spatiale intr-o locatie centralizata;
-  a aplica reguli si relatii complexe intre date;
-  definire a unor modele geospatiale complexe;
-  integrare a datelor spatiale cu alte baze de date.
Cresterea preocuparilor asupra problemelor cu care se confrunta omenirea in mediul inconjurator, fizic si uman, precum si avalansa de informatii care descriu in prezent caracteristici ale pamantului, au orientat cercetarea geografica spre noi metode de studiu, mai eficiente. 
Tehnologia sistemelor de informatii geografice (GIS) poate fi folosita in investigatiile stiintifice, managementul resurselor si planificarea dezvoltarilor. Un GIS (Geographical Information System) este un sistem informatic pentru pastrarea, trierea, prelucrarea, analiza si expunerea unor date geografice de referinta. Aceste date pot include informatii fizice, biologice, culturale, demografice sau economice, si ca urmare, acest sistem este un instrument valabil in stiintele naturale, sociale, medicale si ingineresti, ca si in afaceri sau planificare.
Sistemele informatice geografice GIS fac parte din clasa mai larga a sistemelor informatice. Ele au ca principala caracteristica tratarea informatiei tinand cont de localizarea sau amplasarea ei spatiala, geografica, in teritoriu prin coordonate. Tehnologiile GIS au aparut in urma cu 25 de ani din necesitatea de a facilita operatii complexe de analiza geografica pentru care sistemele existente (CAD, DBMS) nu ofereau nici o posibilitate ori necesitau un mare consum de timp sau proceduri foarte anevoioase.
Facilitand prelucrarea si analiza datelor spatiale, atat conventionale cat si de teledetectie, integrate in baze de date complexe, eterogene, GIS constituie unica solutie prin care se pot rezolva rational, inteligent si eficient problemele tot mai dificile legate de utilizarea resurselor terestre. Aplicabilitatea GIS este practic nelimitata caci marea majoritate a activitatilor umane au drept trasatura importanta localizarea in spatiu. In mod natural, un astfel de sistem este utilizat pentru producerea de planuri si harti, gestionarea retelelor de utilitate publica (apa si canalizare, termoficare, electrice, telefonice, gaze, drumuri, cai ferate, linii de transport urban etc.), identificarea amplasamentului optim pentru o investitie, studiul impactului unui obiectiv (centrala nucleara, aeroport, rafinarie ) asupra mediului ambiant, etc. 
Informatii de calitate inseamna decizii de calitate. GIS, integrand baze de date distribuite si facilitati de suport al deciziilor, poate fi un ajutor fundamental in managementul oricarei organizatii complexe, cu sarcini multiple, interdependente.
GIS este o colectie organizata compusa din hardware, software, date geografice, personal si proceduri, destinata achizitiei, stocarii, actualizarii, prelucrarii, analizei si afisarii informatiilor geografice in conformitate cu specificatii ale unui domeniu aplicativ.
Componenta hardware inseamna atat platforma de calcul cat si echipamente periferice pentru introducerea datelor si pentru comunicarea (afisarea) rezultatelor.
Componenta software trebuie sa ofere o serie de functii de baza, cu aplicabilitate generala, si in acelasi timp sa permita adaptarea/extinderea la specificul oricarei aplicatii; functiile oferite trebuie sa permita atat analiza vectoriala si cartografie automata, cat si prelucrarea imaginilor si modelare spatiala (raster), laolalta cu gestiune de baze de date si acces multi-media.
Componenta date geografice este determinant, cea mai costisitoare si longeviva componenta a unui GIS este baza de date geografice. Prin urmare, introducerea datelor este o operatiune de o importanta considerabila. Introducerea datelor se poate face prin: digitizare, scanare, din masuratori in teren, prelucrarea imaginilor de teledetectie, fotogrametrie digitala, conversie din alte formate.
Componenta personal inseamna o echipa formata din trei categorii de specialisti:
-  cei care implementeaza software-ul de baza sunt implicati in activitati de instruire a utilizatorilor, asistenta tehnica si consultanta;
-  cei care creeaza si intretin baza de date digitale sunt responsabili pentru precizia, acuratetea si completitudinea datelor oferite utilizatorilor;
-  cei care utilizeaza software-ul si baza de date geografice pentru a rezolva probleme concrete sunt implicatati in formularea specificatiilor de definitie a proiectelor (aplicatiilor) GIS, dezvoltarea de tehnologii specifice, generarea produselor GIS si asistarea proceselor decizionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Baze de date spatiale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  www.esri.com
-  www.theotop.ro
-  www.arcgis.com
-  www.academia.edu
-  www.regielive.ro
-  www.creeaza.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!