Avortul din Județul Botoșani

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Cadrul reglementativ
1. Definitia avortului
2. Reglementarea in Romania
Capitolul 2. Situatia avorturilor in judetul Botosani
2.1. Situatia avorturilor pe anii 2006-2007-2008
2.1. Situatia avorturilor urban/rural
Capitolul 3. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I. Cadrul reglementativ
Definitia avortul
Avortul este extragerea sau expulzarea embrionului sau fetusului din cavitatea uterina, rezultand sau fiind cauzat de moartea acestuia. Avortul poate avea loc spontan ca o pierdere de sarcina sau poate fi artificial prin mijloace chimice, chirurgicale sau alt fel de proceduri. In limbajul comun, prin avort se intelege o procedura la un moment dat in timpul sarcinii umane; medical, este definit ca pierdere de sarcina sau terminare provocata. Este o metoda brutala, foarte periculoasa, de expulzare a embrionului sau, in cazuri mai deosebite, a fatului; poate duce la sterilitate, la hemoragii prelungite, chiar la perforarea uterului si moartea femeii. 
Reglementare
Pana in 1957, in tara noastra era interzis avortul, cu exceptia celui care avea indicatii medicale. Incepind cu 1957 si pana in prezent au fost aplicate patru decrete, aparute la intervale diferite de timp.
Un prim decret a fost Decretul nr. 463/1957 care legifera ceea ce se numea avortul la cerere. Conform prevederilor din decret, intreruperea cursului normal al sarcinii se putea efectua la cererea femeii insarcinate, iar interventia prin care se realiza acest lucru trebuia sa aiba loc numai in institutii medico-sanitare de stat.
Un al doilea decret care a adus modificari institutiei avortului in Romania este Decretul 770/1966. Experienta anilor 1957-1966 a aratat faptul ca prin legalizarea avorturilor a crescut numarul acestora si, consecutiv, s-au produs efecte demografice negative. In aceste conditii, se emite Decretul 770 din 29 septembrie 1966, schimbandu-se totodata si dispozitiile Codului Penal referitoare la avort.
Astfel, art.482 definea infractiunea de avort ca fiind intreruperea prin orice mijloace a cursului sarcinii efectuata cu consimtamintul femeii insarcinate se pedepsea cu inchisoare corectionala de la 1 la 3 ani si interdictie corectionala de la 1 la 3 ani. Indicatiile medicale referitoare la intreruperea cursului sarcinii variaza in functie de stat si de perioade de timp in care actul normativ respectiv a fost emis. In general, aceste indicatii medicale permit avortul terapeutic numai in cazurile de stricta necesitate, cand viata gravidei este in pericol, acest pericol neputand sa fie inlaturat in nici un alt mod.
Decretul 770/1966 permitea avortul terapeutic efectuat in primele trei luni pe baza unor stricte indicatii medicale si numai cu totul si cu totul exceptional accepta sacrificarea produsului de conceptie si pana la sase luni.
In ciuda prevederilor drastice din Decretul 770/1966, scopurile urmarite nu au fost realizate. Este drept ca, pentru un scurt interval de la aplicarea sa, s-a constatat o usoara ameliorare a natalitatii, care insa nu a fost consecinta faptului ca sistemul ilicit de practicare a avorturilor delictuale nu fusese pus in functiune.
Faptul ca promulgarea acestui decret nu s-a asociat cu o imbunatatire corespunzatoare a conditiilor socio-economice a dus la o scadere a natalitatii si mai pronuntata, pe langa faptul ca potentialul biologic al femeilor apte de a fi insarcinate a scazut in urma deceselor post-avort, cat si a sechelelor determinate de multiplele manevre avortive folosite. In loc ca aceasta situatie, cu multiplele implicatii pe care aceasta le avea pe plan national, sa fie temeinic analizata pentru a rezulta o imbunatatire a conditiilor socio-economice, s-a promulgat un al treilea decret ale carui restrictii au depasit cu mult cele anterioare, si anume Decretul 441 din 26 decembrie 1985.
Astfel, se permitea intreruperea cursului sarcinii in urmatoarele conditii:
- sarcina pune in pericol viata gravidei, acesta neputand fi inlaturat prin alt mijloc;
-unul dintre parinti sufera de o boala grava ce se transmite ereditar sau este susceptibila de a induce fatului malformatii grave;
- gravida sufera de o infirmitate sau de o invaliditate grava (fizica, psihica sau senzoriala);
- gravida are peste 45 de ani;
- gravida a mai nascut si are in ingrijire mai mult de 5 copii;
- sarcina este urmarea violului sau a incestului.
Actualitate
Prin Decretul-lege nr. 1 din 26 decembrie 1989, avortul este permis in primele 3 luni de sarcina, urmand a fi efectuat numai in unitati spitalicesti cu dotare si cu personal ATI. Avortul este permis si dupa trei luni de sarcina, daca apare starea de necesitate sau daca unul dintre parinti sufera de o boala grava care se transmite ereditar sau care poate duce la malformatii congenitale grave. Decretul pastreaza ca situatii de exceptie incestul si violul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Avortul din Judetul Botosani.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!