Austria

Extras din referat

Denumire oficiala: Republica Austria/Republik Osterreich
Situare: in Europa Centrala; Vecini: Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Italia, Elvetia, Liechtenstein
Suprafata: 83 858 km2 (locul 112)
Forma de stat: republica federala parlamentara
Capitala: Viena (1 550 123 loc.; 2 179 000 loc. - aglomeratia urbana) 
Diviziuni administrative: 9 provincii federale = Bundeslander (Austria Inferioara, Austria Superioara, Burgenland, Carintia, Salzburg, Styria, Tirol, Viena, Vorarlberg)
Sarbatoare nationala: 26 octombrie 
Limba oficiala: germana
Alfabetizare: 100%
Moneda: 1 euro = 100 Cent
Internet: 3, 73 mil. de utilizatori
I. ISTORIC
- In 996, intr-un document al Imparatului Otto III apare termenul latin de Austria, pentru a indica Marca Orientala, care coincide cu teritoriul din jurul Vienei.
- Din 1282, cand Rudolf de Habsburg ii confera fiului sau Albert, titlul de duce de Austria, incepe stapanirea habsburgica asupra Austriei, care va dura pana in 1918.
- In 1440, Frederic de Habsburg este ales imparat si ridica ducatul Austriei la rangul de arhiducat , in 1453.
- Din 1493-1519, Imparatul si Arhiducele de Austria Maximilian I incep politica habsburgica traditionala de aliante matrimoniale, dobandind astfel drepturi asupra Burgundiei, Spaniei , coroanei Boemiei si Ungariei.
- 1618-1648, razboiul de treizeci de ani, sub domniile lui Ferdinand II si Ferdinand III. Prin incheierea pacii de la Westfalia din 1648, Habsburgii pierd definitiv posibilitatile de realizare a unei unitati statale in Germania; expansiunea Austriei este indreptata spre sud si spre est.
- In 1683 trupele regelui polonez Jan Sobieski elibereaza Viena de asediul turcesc.
- 1699 - se incheie Pacea de la Karlovwitz, prin care Austria ii obliga pe otomani sa renunte la Ungaria si la Transilvania.
- In 1713, Carol VI initiaza reforma financiara si economica a statului austriac si elaboreaza << Pragmatica Sanctiune >>, un document menit sa ii asigure succesiunea la tron fiicei sale mai mari, Maria Tereza. Acest document inlatura legea salica, lege ce rezerva coroana numai mostenitorilor de sex masculin.
- In 1718, prin Pacea de la Passarowitz, dupa un nou razboi impotriva otomanilor, Austria anexeaza Banatul, Bosnia- Hertegovina si o parte din Serbia precum si din Tara Romaneasca, deschizandu-si drumul spre Balcani.
- In 1736, prin casatoria Mariei Tereza cu Francisc I de Lorena incepe dinastia Habsburg - Lorena.
- In 1739 prin pacea de la Belgrad, Austria trebuie sa restituie Imperiului Otoman Serbia, Bosnia- Hertegovina si Tara Romaneasca.
- 1740-1780- domnia Mariei Tereza, ca perioada de reforme iluministe, prin care puterea se centralizeaza ; se reformeaza aparatul birocratic; se redacteaza un cod civil unic si un cadastru general; se instituie un Consiliu de Stat; se iau masuri pentru instruirea poporului; sunt abolite o parte din corvezi.
- In 1772, dupa prima impartire a Poloniei, Austria dobandeste Galitia Occidentala si Bucovina.
- 1780-1790 - domnia lui Iosif II asociat la tron de mama sa, Maria Tereza , domnie marcata de numeroase reforme printre care abolirea iobagiei, a torturii, emiterea edictului de toleranta in domeniul ecleziastic.
- 1797, se incheie Tratatul de la Campoformio, in urma participarii Austriei la coalitiile anti-franceze, in urma victoriilor lui Napoleon in Italia.
- Daca in 1804 Francisc II isi ia titlul de Imparat al Austriei sub numele de Francisc I, in 1806 va trebui sa renunte formal la acest titlu, de Imparat al Sfantului Imperiu Roman, constructie care astfel, dispare.
- 1809, Printul Metternich devine cancelar de stat si ministru de externe, incepand o politica de refacere a Austriei, ce a culminat cu victoria definitiva asupra lui Napoleon.
- 1815-1848, ani in care Austria devine unul din pilonii Sfintei Aliante. 
- 1848 au loc revolutii la Viena, Budapesta, Praga, Milano, Venetia, iar Ferdinand I abdica in favoarea nepotului sau Franz Joseph.
- 1867, Franz Jospeh ii recunoaste pe maghiari ca nationalitate conducatoare ; ia fiinta statul dualist Austro- Ungaria.
- In 1878, prin Congresul de la Berlin, se incredinteaza Austriei administrarea Bosniei- Hertegovina, consolidand astfel pozitia Austriei in Balcani.
- Din 1882, Bismarck determina Austria a intra in Tripla Alianta, impreuna cu Germania si cu Italia.
- In 1888 se infiinteaza Partidul Social-Democrat Austriac condus de V. Adler, iar in 1907 se introduce sufragiul universal, majoritatea parlamentara fiind castigata de elementul slav.
- In 1914 are loc asasinatul de la Sarajevo comis de un sarb asupra arhiducelui Franz Ferdinand , mostenitor al tronului, ceea ce va duce la un ultimatum acordat Serbiei , urmat de izbucnirea primului razboi mondial.
- In 1918, Imparatul Carol I, in fata infrangerii militare, incearca sa evite dezagregarea imperiului printr-o constitutie federalista. Insa cehoslovacii, polonezii, ungurii, croatii si slovenii vor opta pentru independenta. Are loc armistitiul cu Italia si abdicarea lui Carol I, iar Austria va deveni republica.
- In 1919, prin Tratatul de Pace de la Saint- Germain -en - Laye, Austria renunta la drepturilor Casei de Habsburg asupra teritoriilor din afara granitelor sale si respinge unirea -Anschluss- cu Germania fara consimtamantul unanim al Societatii Natiunilor.
- In 1938 Austria este invadata de trupele germane si incorporata Germaniei. 
- In 1945, dupa infrangerea Germaniei, in urma celui de-al doilea razboi mondial, Austria obtine din nou independenta. 
- In 1955 prin Tratatul de Pace de la Viena, Austria obtine deplina suveranitate, isi proclama neutralitatea permanenta si este admisa in cadrul ONU.
- In 1972 are loc asocierea partiala la CEE.
- In 1989 se depune o cerere formala de adeziune la CEE.


Fisiere in arhiva (1):

  • Austria.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!