Atractii Turistice ale Iasului

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Sunt orase care, pentru a evocate, au nevoie doar sa le rostesti numele. Chiar si atunci cand nu le-ia vazut niciodata poti vorbi despre ele, desteptand imagini si chipuri scumpe, slavind marete umbre desprinse din legende. Un asemenea oras este Iasiul - batran oras moldovenesc, iubit si adanc stimat de toata suflarea romaneasca.
Asezarea si multimea edificiilor sale inscrise in natura inconjuratoare, gruparea lor in functie de relieful variat creeaza la o prima vedere de ansamblu o impresie de monumentalitate. Aceasta impresie este puternic intarita numai prin faptul ca in Iasi au trait candva, doi luceferi ai poeziei si prozei romanesti - Mihai Eminescu si Ion Creanga.
Despre frumusetea Iasi-ului au scris, in decursul veacurilor semn al interesului pe care orasul il prezenta, sumedenie de calatori straini: rusul Trifon Korobeinikov, Marcus Bandinus, Paul de Alep, Anatol Demidoff. Tot despre Iasi au scris si mari scriitori ai Romaniei precum: Alecu Russo Iasi si locuitorii lui- 1840, Vasile Alecsandri Iasii- 1844, Dimitrie Bolintineanu Calatorii in Moldova, si multi altii care au scris despre Iasi si ieseni si au inchinat versuri acestora (Mihail Sadoveanu , Tudor Arghezi, George Calinescu). Dar pentru toate aceste frumuseti, Iasi-ul a trecut prin vremuri grele, iesind insa invingator. 
Asezarea Iasi-ului e straveche. Material arheologic bogat atesta vechimea localitatii si prezenta omului care continua, neintrerupt, inca din paleoliticul inferior (circa 500.000- 400.000 de ani i.e.n.). De-a lungul timpului Iasi-ul a fost invadat de cotropitori, a trecut prin multe lupte, rascoale, insa au existat oameni care au luptat pentru trainicia lui. Astfel mandru de trecutul sau, cat si de mandri sai eroi, care au ajutat la dezvoltarea politica si social-culturala a tarii, noul Iasi infatiseaza celor ce vin sa-l cunoasca numeroase marturii pastrate - si cu mare grija intretinute - din vremuri mai indepartate.
Vestigiile constituite, pentru ieseni, temei de nemasurata mandrie. Ele dovedesc vechimea noastra pe aceste locuri, rodul geniului creator al poporului roman, lupta sa darza, nesovaitoare spre progres. Vestigiile iesene sunt fibrele radacinilor adanci, tesute cu multiseculara rabdare pe ca este pamanturi pentru a hrani, prin intelepciunea adunata in veacuri de munca, de lupta si inclestare a celor multi si anonimi, stejarul falnic al vremurilor noastre. 
Asezat in partea de nord-est a Romaniei, pe malurile raului Bahlui, la cativa kilometri de locul unde un alt rau, Jijia, se varsa in Prut, orasul Iasi acopera dealul Copou, de unde coboara in trepte implinind, spre sesul Bahluiului, cartierele Pacurari, Socola si Nicolina. Situarea orasului intredealuri molcome, acoperite vii renumite si livezi bogate, ii confera un farmec rar.
Altitudinea Iasi-ului fata de nivelul marii variaza intre 40m (pe sesul Bahlui) $i 145m (in dealul Copou).
Clima e cea a tinuturilor deluroase. Asezarea pe culmi si-n vai deschise expune clima orasului la schimbari. Temperatura medie anuala este de +9 grade Celsius. Iernile sunt in general aspre, inregistrand temperaturi extreme de -31 grade Celsius in ianuarie; verile sunt uscate si calduroase cu temperaturi extreme de +40 grade Celsius in iulie.
Media anuala a precipitatiilor este 533,6 mm, fiind mai abundente cele de la sfarsitul primaverii si inceputul verii. Precipitatiile sub forma de zapada dureaz1 in medie 56,7 zile pe an. Iasi-ul este situat la 20 km de frontiera cu U.R.S.S, Gara Nicolina fiind punct vamal pentru tranzitul de calatori.
Trecand la frumusetile Iasi-ului, amintim ca sunt toate, si cele de azi si cele de demult,privelisti largi, cuprinzatoare , orasul fiind asemenea Romei, rasfirat pe coline.
Desfasurarea orasului sugereaza o anumita grandoare, intregita si subliniata de catre momente (manastirea Galata si Cetatuia), care, dominand crestele dealurilor marginase, sprijina liniile orizontului, parand a masura, din vechi timpuri, asa cum semnele topografice orienteaza masurarea pamanturilor, fala batranului oras.
Din gara pana in centru, strabatem o strada strajuita de magazine de maruntisuri. La capatul acestei strazi, in locul in care se simte o usoara panta, o bifurcatie indica doua directii de abordare a orasului. Drumul care continua strada duce spre Rapa galbena, care de demult nu mai este o rapa, ci o constructie de piatra masiva care imbraca din 1898 un fost mal lutos si pravalit. Urcusul se face pe doua scari laterale monumentale, situate in extremitatile constructiei; urmandu-le ajungi in dreptul Bibliotecii centrale universitare Mihai Eminescu la poalele dealului Copou. Daca urmezi acest drum, urcand dealul Copou, vei ajunge la parcul Copou, unde bustul lui Eminescu este insotit de maretul tei. Acest drum se incheie tocmai in culmea dealului, la capatul liniei de tramvai unde se gaseste Institutul Agronomic si, peste drum de el, Casa Mihail Sadoveanu, in care scriitorul a trait si a lucrat din anii imediat urmatori primului razboi mondial pana in 1936. Ajungand in partea opusa Copoului, in centru, in Piata Unirii, observam actuala ei infatisare. Pana la razboi Piata Unirii era o adunatura de ziduri marunte care adaposteau cateva localuri si magazine. Astazi aceasta se bucura de multi vizitatori, chiar si cei zburatori. Intalnim de asemenea multe magazine, hoteluri, dintre care hotelul Traian care dateaza inca din trecut (fiind bineinteles refacut). In mijlocul pietii se afla statuia lui Alexandru Ion Cuza, ridicata in anul 1912,opera a sculptorului italian Romanelli. Pe treapta a


Fisiere in arhiva (1):

  • Atractii Turistice ale Iasului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!