Atmosfera

Extras din referat Cum descarc?

Aerul pe care-l inspiram este parte din atmosfera, amestecul de gaze ce acopera Globul Pamantesc. Acest amestec de gaze asigura viata pe pamant si ne protejeaza de razele daunatoare ale soarelui.
Pamantul este inconjurat de un strat de gaze, numit atmosfera. Acesta este aerul pe care il inspiram si care ne apara de efectul daunator al razelor solare. Atmosfera este mentinuta de gravitatie, astfel incat nu se poate dispersa in spatiul cosmic. Aceasta ,,manta de gaze" groasa de circa 500 km, ne protejeaza totodata de ploaia de meteoriti care zboara prin spatiu. In fiecare zi milioane de oameni strabat atmosfera cu diferite aparate de zbor, de la baloane la avioane supersonice. Cosmonautii trec prin atmosfera cand se indreapta spre cosmos.
Atmosfera este formata dintr-un amestec de circa 10 gaze diferite, in mare parte din azot ( 78% ), si oxigen (21%). Acel 1% ramas este format din argon, heliu, neon si dioxid de carbon. Toate acestea sunt gaze neutre, adica nu intra in reactie cu alte substante. Mai exista urme de dioxid de sulf, amoniac, monoxid de carbon si ozon, precum si vapori de apa. Contine si poluanti, cum ar fi unele gaze nocive, fum, sare, praf si cenusa vulcanica.
Amestecul de gaze si mici particule solide, formeaza patru straturi principale: troposfera, stratosfera, mezosfera, termosfera. Primul strat, troposfera este cel mai subtire se termina la distanta de aproximativ 12km deasupra Pamantului. Avioanele care zboara in general la inaltimea de 9-11km deasupra Pamantului nu trec dincolo de troposfera.
Acesta este stratul cel mai cald, deoarece razele solare se reflecta pe suprafata Pamantului si incalzesc aerul. Pe masura ce ne indepartam de pamant, temperatura aerului scade treptat, la limita troposferei fiind de -55*C. Stratul urmator este troposfera; aceasta se intinde pana la aproximativ 50km deasupra Pamantului. La limita superioara a stratosferei se afla o concentrare maxima de ozon numita scut de ozon. Aici temperatura este mai ridicata decat in troposfera, deoarece ozonul absoarbe o mare cantitate de radiatii solare. Cercetatorii sunt ingrijorati de poluarea continua a aerului care provoaca distrugerea stratului de ozon. In lipsa acestui scut Pamantul va fi expus radiatiilor nocive cu ultraviolete. Deasupra stratosferei la 50-70km deasupra Pamantului se intinde mezosfera. Deasupra acesteia se intinde mezopauza, stratul cel mai rece al atmosferii (-90*C). In acest strat se formeaza norii de gheata, care sunt vizibili doar la asfintitul soarelui, cand sunt iluminati de jos. Meteoritii care se indreapta spre pamant, trecand prin mezosfera, de obicei ard. Cu toate ca aerul este destul de rar, prin frecarea rezultata din intalnirea meteoritilor cu moleculele de oxigen, se produce o temperatura de ardere care distruge meteoritii.
Ultimul strat al atmosferei, inainte de spatiul cosmic este termosfera. Aceasta se afla la o distanta de aproximativ 100km de Pamant, fiind compusa din Ionosfera si Magnetosfera. In ionosfera radiatiile solare produc o ionizare: particulele sunt incarcate electric. Atunci cand aceste particule se lovesc de atmosfera, se poate observa un fenomen numit aurora boreala. Ionosfera reflecta undele radio folosite in telecomunicatii.
Deasupra ionosferei se afla magnetosfera. Aceasta este la limita superioara a campului magnetic al Pamantului. Se comporta ca un magnet urias: retine particulele cu energie ridicata, ferind Pamantul de ele.
Termosfera are cea mai scazuta densitate dintre toate straturile. Densitatea exprima de fapt distanta dintre particulele dintr-o materie. Cu cat ne indepartam de Pamant, densitatea va fi tot mai mica, adica distanta dintre moleculele de gaz va fi din ce in ce mai mare. La suprafata Pamantului moleculele sunt foarte apropiate, iar la marginea termosferei, foarte indepartate. La limita superioara a termosferei, numita exosfera, aerul are o densitate atat de mica, incat se trece in spatiul planetar fara o limita evidenta.
Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a mentinut de milioane de ani, este amenintat acum de activitatea omului. Aceste


Fisiere in arhiva (1):

  • Atmosfera.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!