Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aerul pe care-l inspiram, este parte din atmosfera, amestecul de gaze ce acopera globul pamantesc. Acest amestec de gaze asigura viata pe pamant si ne protejeaza de razele daunatoare ale soarelui.

Atmosfera este mentinuta de gravitatie, astfel incat nu se poate dispersa in spatiul cosmic. Aceasta "manta de gaze", groasa de circa 500 de km ne protejeaza totodata de "ploaia" de meteoriti care zboara prin spatiu.

In fiecare zi milioane de oameni strabat atmosfera cu diferite aparate de zbor, de la baloane la avioanele supersonice.

Ce este atmosfera?

Atmosfera este formata dintr-un amestec de cca. 10 gaze diferite, in mare parte din azot (78%) si oxigen (21%). Acel 1% ramas este format din argon, dioxid de carbon, heliu si neon. Toate acestea sunt gaze neutre, adica nu intra in reactie cu alte substante. Mai exista urme de dioxid de sulf, amoniac, monoxid de carbon si ozon (O3), precum si vapori de apa. Contine si poluanti, cum ar fi unele gaze nocive, fum, sare, praf si cenusa vulcanica.

Impartirea atmosferei:

Amestecul de gaze si mici particule solide, formeaza patru straturi principale: troposfera, stratosfera, mezosfera si termosfera. Primul strat, troposfera este cel mai subtire, se termina la distanta de aproximativ 12 km deasupra Pamantuloi. Avioanele care zboara in general la inaltimea de 9-11 km nu trec dincolo de troposfera. Aceasta este stratul cel mai cald, deoarece razele solare se reflecta in suprafata Pamantului si incalzesc aerul. Pe masura ce ne indepartam de Pamant, temperatura aerului scade treptat, la limita troposferei fiind in jur de -55?C.

Stratul urmator este stratosfera; aceasta se intinde pana la inaltimea de aproximativ 50 km deasupra Pamantului. La limita superioara a stratosferei se afla o concentrare maxima de ozon, numita scut de ozon. Aici temperatora este mai ridicata decat in troposfera, deoarece ozonul absoarbe o mare parte a razelor ultraviolete.

Cercetatorii sunt ingrijorati de poloarea continua a aerului care provoaca distrugerea stratuloi de ozon. In lipsa acestui strat Pamantul va fi expus radiatiilor nocive cu oltraviolete.

In fotografia facuta de pe nava spatiala Apollo-8 atmosfera Pamantului apare sub forma unor nori involburati. Atmosfera reflecta razele solare, de aceea Pamantul vazut din spatiul cosmic este stralucitor.

Culorile stralucitoare ale aurorei boreale pe fondul cerului intunecat din Alaska. Acest fenomen natural este cauzat de Incarcarea electica a particulelor din ionosfera.

Deasupra mezosferei se afla mezopauza, stratul cel mai rece al atmosferei (temperatura este de aproximativ -90?C). In acest strat se formeaza norii de gheata, care sunt vizibili doar la asfintitul soarelui, cand sunt iluminati de jos.

Meteoritii care se indreapta spre pamant, trecand prin mezosfera, de obicei ard. Cu toate ca aerul este destul de rar, prin frecarea rezultata din intalnirea meteoritilor cu moleculele de oxigen, se produce o temperatura de ardere, care distruge meteoritii.

La limita spatiului cosmic:

Ultimul strat al atmosferei, inainte de spatiul cosmic este termosfera. Aceasta se afla la o distanta de aproximativ 100 km de Pamant, fiind compusa din ionosfera si magnetosfera.

PATRU STRATURI DE GAZE:

Atmosfera Pamantului se intinde de la suprafata pana la spatiul cosmic, unde se dilueaza in "nimic". Are patru straturi principale:

1. TERMOSFERA

Este stratul cu densitatea cea mai scazuta: contine doar 0,001 % din volumul totaled gaze ale atmosferei. In interiorul termosferei se gaseste ionosfera si magnetosfera. Temperatura creste, la inaltimea de 500 km putand atinge 1200 0 C.

2. MEZOSFERA

In stratul acesta temperatura scade foarte rapid. Aerul este mult mai rar, temperatura la nivelui mezopauzei scade la - 90 0 C. Aici se inregistreaza cea mai scazuta temperatura din intreaga atmosfera.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Atmosfera.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 914 cuvinte
Nr caractere:
10 911 caractere
Marime:
12.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
atmosfera, compozitie
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad
Specializare:
Contabilitate si informatica de gestiune
Materie:
Geografie
An de studiu:
I
Profesorului:
Prof. Florin Dumescu
Sus!