Aspecte Urbanistice ale Orașului Hanoi

Extras din referat Cum descarc?

I. DATE GENERALE
Vietnamul are parte in prezent de una dintre cele mai intense tranzitii dinspre rural catre urban din lume. Se asteapta ca in urmatorii 25 de ani orasele si zonele urbane sa inregistreze o rata anuala de crestere de aproximativ 6%, transformand astfel ponderea populatiei urbane, de la o treime cat este la ora actuala, la mai bine de jumatate. In calitate de capitala a tarii si a doua cea mai mare aglomeratie dupa Ho Chi Minh City, Hanoi reprezinta unul dintre punctele cheie ale acestei tranzitii urbane. Liderii politici vietnamezi admit faptul ca dezvoltarea atat a Hanoiului cat si altor orase este cruciala pentru trecerea de la o economie bazata pe agricultura la una orientata pe manufactura, industrie si alte servicii high-end, pentru a imbunatatii baza materiala a populatiei.
Localizare. Cadrul natural 
Coordonate matematice: 21?2?0?N 105?51?00?E
Orasul Hanoi sau Orasul dintre rauri 
(Ha: rau, Noi: interior) se afla situat in Delta Fluviului Rosu, o regiune vasta, plata, de forma triunghiulara, din nordul Vietnamului. Aflandu-se in zona cu climat tropical musonic si fiind strabatut si de numeroase alte artere hidrografice, la periferia Hanoiului s-au construit numeroase diguri, epiuri si canale, pentru a feri orasul, dar si zonele dedicate culturilor de orez, de inundatii. Singurele regiuni mai inalte, cu altitudini de peste 300 m, se afla in districtul rural Soc Son situat in nordul ariei metropolitane a Hanoiului. De asemenea orasul de bucura si de numeroase lacuri, de unde si denumirea de Orasul Lacurilor.a
II. ISTORIC 
Dovezi ale activitatii umane desfasurate pe teritoriul Hanoiului au fost consemnate cu mai bine de 2000 de ani in urma, insa originile oficiale ale orasului dateaza din anul 1010, cand imparatul Ly Thai To a construit o citadela si si-a stabilit capitala noului sau imperiu, pe malul drept al Fluviului Rosu, sub numele de Thanh Long - Dragonul in ascensiune 
(Abia in 1831 orasul avea sa fie redenumit Hanoi). Treptat, o mica regiune comerciala s-a dezvoltat langa capitala imperiala - cunoscuta astazi ca ''Vechiul Cartier,,(Fig.2). 
De-a lungul urmatoarelor opt secole orasul a avut un ritm de dezvoltare extrem de lent, datorita controlului asupra comertului si a succesiunii de razboaie duse intre dinastiile rivale. La vremea cand francezii au ocupat orasul, in 1874, Hanoi era o aglomerare relativ redusa, cu mai putin de 100.000 de locuitori. Din punct de vedere social si spatial teritoriul era alcatuit din trei areale distincte: o citadela, o piata de marfuri si o aglomeratie de sate rurale imprejmuite de un dig.
Mai tarziu, Hanoi a devenit capitala Indochinei Franceze, din 1902 pana in 1953, timp in care a ramas un oras modest, atat ca marime cat si ca populatie, nedepasind mai mult de 400.000 de locuitori. Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea insa, arhitectii francezi au schimbat complet aspectul orasului extizandu-i granitele catre sud si vest, urmarind un plan rectangular, luand astfel nastere o noua zona, cu bulevarde largi flancate de gradini si vile spatioase, cunoscuta astazi drept ''Cartierul Colonial,,. Francezii au investit de asemenea in infrastructura si in diverse facilitati, printre care podul Long Bien, o cale ferata si o statie de tren, un oficiu postal si o Casa a Operei.
In 1946, Republica Democrata Vietnam a preluat puterea si a declarat Hanoiul drept capitala. Noua natiune independenta a intrat astfel in Primul Razboi Indochinez (1945-1954), urmand apoi Razboiul din Vietnam (1962 - 1975). Politicile guvernamentale de dezurbanizare si de dispersie a industriilor din Hanoi, din timpul razboaielor, a limitat expansiunea atat fizica cat si demografica a orasului. . Cu toate acestea, la nivelul anului 1965 populatia totala a Hanoiului atingea cifra de 1 milion de locuitori. Insa acest numar avea sa stagneze pentru urmatoarele doua decenii datorita controlului permanent a migratiilor rural - urban si a crizei economice de la nivelul anilor 1980. 
In baza acordului de la Paris privind incheierea Razboiului Vietnamez si restaurarea pacii, care a fost semnat pe 27 ianuarie 1973, s-a inceput contructia la scara larga de noi locuinte in timp ce proiecte majore au fost puse in aplicare pentru recladirea si dezvoltarea industriei. Pe 2 iulie 1976 Nordul si Sudul au fost reunite in Republica Socialista Vietnam iar Hanoi a fost proclamata capitala intregului stat. In materie de populatie, abia la inceputul anilor 1990, dupa punerea in aplicare a unui set de politici economice menit sa relanseze economia tarii, cunoscut sub numele de ''Doi Moi,, , ponderea populatiei urbane a crescut substantial. Din acel moment rata de crestere a populatiei a crescut in medie cu 3%, ajungand ca in 2007 populatia Hanoiului sa numere aproximativ 3,2 milioane locuitori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Urbanistice ale Orasului Hanoi.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!