Aspecte Climatice ale Parcului National Buila Vanturarita

Extras din referat Cum descarc?

1. CARACTERE GENERALE 
Clima, ca sistem definit de media multianuala a valorilor elementelor meteorologice (temperatura, precipitatii, nebulozitate, presiune atmosferica, vant, etc.) intr-o anumita regiune, este conditionata de repartitia radiatiei solare, de circulatia maselor de aer si de mai multi factori fizico-geografici si economico-geografici, constituind unul dintre componentii principali ai mediului geografic, care impune un sistem de legaturi complexe ce asigura schimburile principale de materie si energie, conditionand evolutia si specificul peisajelor regionale si locale.
Intrucat pe raza teritoriului cercetat nu se afla statii meteorologice necesare caracterizarii climei, au fost folosite datele de la statiile meteorologice din imprejurimi. Criteriile care s-au luat in calcul pentru evaluarea parametrilor climatici au tinut cont atat de altitudine, cat si de latitudine. 
Astfel, s-au folosit datele climatice de la urmatoarele statii meteorologice: 
Datele statiilor meteorologice Parang (1650 m) si Cozia (1667 m), situate aproximativ pe aceeasi latitudine cu punctele cele mai caracteristice din regiunea montana superioara, pot fi considerate foarte aproape de realitate si demne de a fi luate in considerare. Este cunoscut faptul ca pe latitudine diferentele de temperatura sunt putin accentuate pe distante mici. Prin utilizarea datelor de la aceste doua statii, s-a realizat o imagine de ansamblu a imprejurimilor muntoase vestice si estice. 
Datele statiei meteorologice Polovragi si cele ale statiei Ramnicu Valcea au fost folosite pentru a observa evolutia parametrilor climatici de la baza masivului. Cu toate ca exista localitati situate chiar la baza masivului: Horezu si Baile Olanesti, aici nu se fac inregistrari ale acestor parametri. 
2. FACTORII GENETICI AI CLIMEI 
2.1. Radiatia solara 
La limita superioara a atmosferei ajunge numai a doua miliarda parte emisa de Soare in spatiul cosmic. Variatia anuala a unghiului de incidenta provoaca o crestere a duratei zilei de la solstitiul de iarna la cel de vara, de la 6h 30min in sud si de la 7h 40min in nord, fapt ce impune o zonalitate corespunzatoare a proceselor climatice si implicit a peisajului. Drept urmare, in regimul anual se constata o crestere continua a valorilor medii lunare ale intensitatii radiatiei globale, din decembrie pana in iulie, si o scadere continua din iulie pana in decembrie. 
Din datele avute la dispozitie se observa ca radiatia solara anuala variaza intre 125,0 kcal/cm2/an la Ramnicu Valcea si sub 110,0 kcal/cm2/an pe culmile inalte ale Masivului Cozia. 
2.2. Circulatia generala a atmosferei 
Aceasta este factorul climatogen care sta la baza tuturor variatiilor neperiodice manifestate in clima unei regiuni, atat pe parcursul celor patru anotimpuri, cat si de la un an la altul. Circulatia generala a atmosferei, impreuna cu suprafata activa subadiacenta, determina deosebirile esentiale care apar in clima regiunilor situate la aceeasi latitudine.
Advectiile, determinate de diferitele tipuri de distributie a campului baric deasupra Europei, afecteaza regiuni mult mai intinse decat cea care constituie obiectul lucrarii de fata. Ele provoaca perturbatii considerabile in regimul diurn si anual al tuturor elementelor meteorologice din regiunile peste care se deplaseaza. 
Din cercetarile efectuate, rezulta ca circulatia generala in Masivul Buila-Vanturarita este determinata de centrii de actiune atmosferica atlanto-europeni, cu caracter permanent sau semipermanent. Dintre acestia, cei mai importanti sunt: 
- Anticiclonul Azoric (cu caracter permanent si extindere maxima vara); 
- Depresiunea Barica Islandica (cu caracter permanent si extindere maxima iarna); 
- Anticiclonul Ruso-Siberian (cu caracter permanent, corespunzand semestrului rece); 
- Depresiunea Barica Mediteraneana (cu caracter semipermanent, corespunzand sezonului rece). 
Deasupra Masivului Buila-Vanturarita ajung, datorita diferitelor tipuri de distributie a presiunii atmosferice, mase de aer cu caracterstici distincte, capatate in regiunile in care s-au format. 
2.3. Suprafata activa subadiacenta 
Complexul conditiilor fizico-geografice ale Masivului Buila-Vanturarita constituie un factor climatogen deosebit de important. Prin modificarile aduse radiatiei solare si circulatiei generale a atmosferei, conditiile fizico-geografice, grupate in denumirea de ,,suprafata activa subadiacenta", dau climei studiate de noi o caracteristica aparte, care o diferentiaza de cea a regiunilor invecinate. 
In acest masiv, o importanta de prim rang o are relieful, urmat in ordine crescanda de vegetatie, hidrografie si soluri. Astfel, versantii, avand in general expozitie vestica sau sud-vestica, beneficiaza de o umiditate mai mare, precipitatii mai bogate, temperaturi mai ridicate. 
2.4. Factorii antropici 
Au pentru Masivul Buila-Vanturarita un rol mai putin important decat pentru alte regiuni unde peisajul geografic a fost intens umanizat. Influenta acestora se refera, desigur, la modificarile aduse suprafetei active subadiacente prin despaduriri (bazinul hidrografic al raului Cheia) si impaduriri, cele dintai conducand la cresterea caracterului excesiv al conditiilor termice si de umezeala, iar cel din urma la atenuarea acestuia.
De asemenea, trebuie luata in considerare si activitatea desfasurata in cariera de calcar de la Bistrita, precum si activitatea industriei chimice de la Ramnicu Valcea, care in conditii climatice specifice se poate face simtita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Climatice ale Parcului National Buila Vanturarita.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!