Asia

Extras din referat Cum descarc?

Asia este situata in estul Europei si se intinde pana la Oceanul Pacific, cuprinzand si insulele din estul si sud-estul sau.
Suprafata Asiei este de 44 milioane Km2, ceea ce inseamna 1/3 din uscatul Terrei, fiind de 185 de ori mai mare decat Romania. In Asia au inflorit mari civilizatii ale omenirii cu mult inaintea celei grecesti, care sta la baza culturii occidentale.
Asa de exemplu, au fost cele de pe malurile Mediteranei (Fenicia), din Mesopotamia (cuprinsa intre fluviile Tigru si Eufrat) din India (pe Indus si Gange) sau China (in bazinul inferior al fluviului Huang He). Inca din antichitate s-a facut simtita nevoia schimburilor comerciale intre Europa si Asia, celebru fiind in acest sens drumul matasii ce traversa marile deserturi ale Asiei Centrale.
Asia detine cele mai multe superlative geografice dintre toate continentele si totodata este cel mai mare continent al Terrei.
Are cel mai lung lant muntos (Himalaya cu 2. 800 Km lungime), cel mai inalt varf (Everest 8. 848m), cel mai inalt podis (Tibetul, cu o altitudine medie de peste 4. 500 - 5. 000m) insula cu cei mai multi vulcani activi (Java sau Djnava), cel mai lung ghetar montan (Fedcenko 77 km in Pamir) cel mai jos punct de pe uscat (- 154m in Depresiunea Turfan, provincia Sinkiang din China). In Asia se gaseste cel mai adanc lac din lume (Baikal 1. 620m), nivelul marin cel mai jos (Marea Moarta cu -394m) si fluviul care transporta cea mai mare cantitate de aluviuni (Huang He cu peste 900 milioane m3 aluviuni pe an) In Asia se afla POLUL PLOILOR (Cherrapunji, NE-ul Indiei, cu 11m/an) si POLUL FRIGULUI (Oimiakon, Siberia, cu -71 de grade C) Asia are cea mai mare padure de conifere (taigaua siberiana) si cea mai extinsa suprafata cu padure de mangrove (in delta fluviului Gange). Tot Asia are cel mai mare numar de locuitori. In Asia se gasesc toate tipurile majore de relief, pe care se suprapun toate tipurile de relief create de agentii externi.
Continentul Asia are altitudinea medie de 960m, fiind urmata de Africa care are numai 700m. Litoralul are o lungime de 70. 000Km. La contactul dintre mare si uscat se formeaza un relief de tip litoral. In fata tarmului estic se aliniaza mari larg deschise catre ocean si, siruri de insule.
Tarmul mediteranei se grefeaza pe Peninsula Anatoliei, la care se adauga litoralul marilor Egee, Marmara si Marea Neagra. Tarmul nordic (arctic) este foarte crestat ca urmare a actiunii climatului glaciar din trecut si a celui subarctic din prezent.
Gurile fluviilor care se varsa aici sunt inghetate in cea mai mare parte a anului, ca si apele de la suprafata Oceanului Arctic.
Treptele de relief ale Asiei sun dispuse in fasii orientate de la Vest spre Est si au varste diferite, fapt ce arata modul cum a crescut, in timp foarte indelungat, suprafata continentului.
Sistemele de munti si podisuri inalte sunt de doua feluri: lanturi muntoase tinere, de tip alpin, si masive muntoase care au o ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Asia - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!