Previzualizare referat:

Extras din referat:

->Asia este situata in estul Europei si se intinde pana la Oceanul Pacific, cuprinzand si insulele din estul si sud-estul sau.

->Suprafata Asiei este de 44 milioane Km2, ceea ce inseamna 1/3 din totalul uscatului Terrei, fiind de 185 de ori mai mare decat Romania.

->Limita fata de Europa este conventionala: ea trece la vest de Muntii Ural, se continu cu raul Ural, tarmul vestic al Marii Caspice, poala nordica a Muntilor Caucaz, tarmurile estice si sudice ale Marii Negre, dupa care limita strabate stramtorile Bosfor si Dardanele, tarmul estic al Marii Egee si Marii Mediterana.

Limita fata de Africa incepe cu canalul Suez, trece prin mare Rosie, stramtoarea Bab-el-Mandeb si Golful Aden.

In sud, se afla Oceanul Indian cu urmatoarele golfuri: Persic, Oman si Bengal, pana la Peninsula Malacca si insulele Sumatera si Java.

In est si sud-est, Asia include si grupuri mari de insule, despartite de continent prin urmatoarele mari: Bering, Ohotsk, Japoniei, Galbena, Chinei Orientale, Chinei Meridionale.

In nord tarmurile sunt scaldate de apele Oceanului Arctic, in care Asia patrunde prin arhipeagul Severnaia Zemlea.

->In Asia au inflorit mari civilizatii ale oamenirii cu mult inaintea celei grecesti care sta la baza culturii occidentale. Asa, de exemplu, au fost cele de pe malurile Mediteranei, din Mesopotamina sau China.

->Inca din antichitate s-a facut simtita nevoia schimburilor comerciale intre Europa si Asia, celebru fiind in acest sens drumul matasii ce traversa marile desertur ale Asiei Centrale.

Fenicienii de pe malul asiatic al Mediteranei, carabieri iscusiti, ajung printre primii in Oceanul Indian, navigand prin marea rosie. Ei au dat numele de Asia aecstui continent, dar si pe cel de Europa.

In sens invers au parcurs drumul spre vest, pe uscat, negustorii chinezi de matasuri. Ei vindeau ravnitele marfuri in special persilor care le aduceau apoi in Europa.

->Alexandru Macedon (356-323 I. Hr.) ajunge cu armatele greco-macedonene pana in India.

In timpul Imperiului Roman, cunostintele europenilor despre Asia se imbogatesc, mai ales in ceea ce priveste Asia de SV, ca urmare a razboaielor de cucerire purtate aici.

->Pentru perioada feudala vestita ramane calatoria venetianului Marco Polo (1254-1324), trimis de Papa Grigore al XI-lea la imparatul Chinei. Marco Polo va ramane in China timp de 17 ani.

->Marile descoperiri geografice aduc in atentia europenilor si Asia Oceanica. Acum se cauta drumul maritim spre India, tara mirodeniilor. Portughezii vor reusiacest lucru prin Vasco de Gama in 1497, care, ocolind Africa, ajunge la Calcutta.

Magellan, in calatoria sa in jurul Pamantului (1519-1522), a poposit si in insulele din SE Asiei. ->In sec. al XVII-lea, rusii incep cucerirea Siberiei, iar tarii trimit ambasadori la Peking, printre care si pe spatarul roman Nicolae Miculecu.

La sfarsitul sec. XVII-lea, Asia era in cea mai mare parte cunoscuta europenilor, tutusi aventura acestei cunoasteri a continuat si continua si astazi.

->Asia este cel mai mare ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
560 cuvinte
Nr caractere:
3 022 caractere
Marime:
9.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
asia, geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!