Asezari rurale

Extras din referat Cum descarc?

Asezarile rurale reflecta modul de viata al oamenilor, acestea fiind mai exact oglinda populatiei care le compune.
O clasificare a asezarilor rurale, ar fi in functie de durata sederii in acele locuri: locuintele permanente si cele temporare.
Locuintele temporare, se refera la: salas, stane, odai, prisaca, etc., si sunt specifice unor anumite tipuri de sate, acestea fiind mai putin dezvoltate. Acestea se folosesc de regula in anumite perioade ale anului, spre exemplu stanele sunt folosite in anotimpurile mai calde, aici locuid pe o perioada determinata ciobanii care duc oile la pascut. Unele dintre acestea pot deveni permanente, in cazul in care oamnii decid sa isi mareasca gospodaria si sa isi continue viata acolo. Lucrul acesta se intampla destul de rar, datorita faptului ca acestea sunt izolate. Raspandirea lor este rasfirata si tot mai restransa, insa acestea inca fac parte din peisajul Romaniei.
Formele mai dezvoltate de asezari rurale sunt cele permanente, care sunt compuse din catun, sat si comuna.
Catunul reprezinta un grup de asezari care nu are o unitate adiminstratica si care este alcatuit de regula din mai putine gospodarii decat cele dintr-un sat. Localizarea acestora este influentata de pozitionarea celorlalte sate, de pamantul disponibil pe care oamenii sa poata sa il lucreze si se presupune faptul ca acestea s-au format din vechile gospodarii temporare.
Satele, la randul lor se impart in cele trei categorii cunoscute, in functie de modul in care locuintele oamenilor sunt asezate: rasfirate, risipite si adunate.
Satul de tip risipit este cel mai intalnit in zonele de munte, unde principala ocupatie a oamenilor este agricultura. Locuintele din acest tip de sat se afla la o dinstanta foarte mare intre ele, de la 200 pana la 2000 de metri, iar comunicarea cu alte gospodarii sau cu alte sate se face prin diferite poteci, neintalnindu-se aici strazi, fiind foarte greu de organizat. Oamenii, traiesc aici in principal din productia proprie.
Satele de tip rasfirat se caracterizeaza prin vetre bine conturate si se intalnesc la altitudini mai mici, fata de cele risipite, relieful favorizand amplasarea acestora. In interiorul acestor sate, nu se mai intalneste o asa mare denstitate de terenuri agricole, oameni ocupandu-se aici in special cu pomicultura sau viticultura, sau cresterea animalelor. Aceste sate intra in categora ,,satelor de marime mica", cu o populatie care variaza intre 1000 si maxim 2000 de locuitori.
Satele de tip adunat sunt cele cu vetrele cele mai bine conturate si se intalnesc cel mai des in zonele de deal, campie si depresiuni intramontane. Acestea dispun de o retea stradala, iat in interiorul satului nu se mai intalnesc niciun fel de pamant care poate fi cultivat, in afara de gradinile care intra in gospodariile oamenilor. Numarul de locuitor al satelor adunate poate trece si de 14000, acesta fiind mult mai usor de administrat.
Alt criteriu de clasificare al asezarilor rurale este cel al functiilor, pentru care se consulta mai multi indicatori: demografici, economici, teritoriali, etc: 
- Asezari rurale cu functie agricola
- Asezari rurale cu functii predominant industriale, dar cu activitati agricole complementare
- Activitati rurale cu functii mixte
- Asezari rurale cu functii speciale
In functie de numarul populatiei, intalnim asezari rurale mici si foarte mici (sub 500 de locuitori), asezari rurale mijlocii (500-2000 de locuitori), asezari rurale mari (2000-6000 de locuitori) si asezari rurale foarte mari ( peste 6000 de locuitori).


Fisiere in arhiva (1):

  • Asezari rurale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Truti, S., Cretan, R., Catalina Ancuta Sarbovan, 2000, Geografia umana si economica a Romaniei, Editura Mirton, Timisoara


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!