Arii protejate în Sălaj

Extras din referat Cum descarc?

Titlul lucrarii:Arii protejate si neprotejate din judetul Salaj
Rezumat:SCOP:am ales aceasta tema pentru ca elevii si adultii saafle despre speciile rare, protejate dar ne-am gandit ca si obiectivele Borzei :poiana cu lacramioare,pestera de pe Iertas,pietrele:Horea,Closca si Crisan,stejarul secular sa fie declarate arii protejate.
MATERIALE SI METODE: am folosit urmatoarele materiale:busola,metrul pliant,rigla,sublerul,harlet,sonda,anemometrul,pluviometrul,higrometrul,termometrul de aer/sol, camera de filmat,aparat de fotografiat,determinatoare.
Metodele folosite au fost:lucrari de teren,lotul de studiu cu clasele a XII-a A: Luca Anamaria,Stirb Veronica,Prodan Ramona,Nimat Marta,RadaSimona,LucaAndrei,
Miclea Iulia,Crisan Mihaela,Tatar Andreea,Iospas Diana,Vasvari Zsolt,elevi din clasa a XI-a B:Bololoi Carmen,Mandrut Diana,Saava Andrei,.elevi din clasa a X-a D: Filip Anamaria,Tatar Diana,Pop Dorel,Pop Cristina,Colto Tabita,Sav Catalin,elevi de la Scoala din satul Borza:Ilies Alina,Ilies Adriana,Farcas Ionut,Farcas Ileana.Alte metode: expunerea,conversatia euristica ,observatia sistematica si independenta,demonstratia didactica,descoperirea.
REZULTAT:Salajul este situat in nord-vestul tarii,la trecerea dintre Carpatii Estici si
Muntii Mesesului,fiind cunoscut din vremuri stravechi ca Tara Silvaniei-Tara Padurilor cu o suprafata de 3.850 km2 avand ca vecini la nord judetele Satu-Mare si Maramures,la vest si sud-vest judetul Bihor si la sud-est judetul Cluj.
Sunt urmatoarele arii protejate:Tusa Barcau care constituie un mediu optim pentru 
pastrav.
Mlastina de la Iaz unde se afla planta carnivora "roua-cerului" ( Drosera rotundifolia )
precum si numeroase specii de muschi de turba ( Sphagmum ),reprezentand un esantion natural autentic pentru istoricul padurilor din regiune datorita prezentei unui bogat material sporo-polinic.
Padurea Lapis este cea mai mare arie cu o suprafata de peste 400 de hectare unde se gasesc peste 24 de specii de pasari ocrotite prin tratate internationale :privighetoarea roscata, barza neagra,cinteza,florintele,etc.Aici exista Tarcul Lapis din 1976 care adaposteste: cerb lopatar,caprior,mistret,pisica salbatica,vulpi.
Balta Cehei este unul dintre rarele situri naturale cu vegetatie acvatica a judetului unde se gasesc :starcul pitic,gainusa de balta,rata salbatica,lacarul mare.
Stanca Dracului de la Hida este o formatiune geologica declarata monument al naturii
Gradina Zmeilor este o rezervatie natrurala formata din formatiuni geologice interesante numite:Tridentul,Amfiteatrul,Sfatul Batranilor.
Stanii Clitului se caracterizeaza prin prezenta unor pereti stancosi pe care se dezvolta populatii de "iarba neagra" ( Calluna vulgaris ).
Padurea "La Castani " se remarca prin abundenta castanului comestibil -Castanea sativa.
Poiana cu narcise:"Narcissus " se afla in locul numit Jernau din comuna Hida remarcandu-se printr-o planta rara -Narcissus angustifolius.
Arii neprotejate din satul Borza
Satul Borza face parte din comuna Creaca situata


Fisiere in arhiva (1):

  • Arii protejate in Salaj.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!