Arii Protejate

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. ARII PROTEJATE
1.1 Ce este o arie naturala protejata ?
Este o zona terestra, acvatica si/sau subterana, cu perimetru legal stabilit si avand un regim special de ocrotire si conservare, in care exista specii de plante si animale salbatice, elemente si formatiuni biogeografie, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de alta natura, cu valoare ecologica, stiintifica sau culturala deosebita.
1.2 Care sunt beneficiile practice pe care le aduc ariile protejate ?
Ele protejeaza cursuri de apa importante; cuprind zone de o remarcabila frumusete si semnificatie culturala; adapostesc comunitati umane ce au culturi traditionale; protejeaza teritorii care reflecta istoria interactiunii omului cu mediul; sunt locuri de maxima importanta pentru turism, cercetare si educatie.
Ariile protejate sunt in mod deosebit importante pentru mentinerea biodiversitatii - ecosistemele, speciile si varietatea genetica care alcatuiesc diversitatea vietii. Ele conserva caracterele complexe si mereu schimbatoare ale ecosistemelor. Ele sunt un prim loc de aparare impotriva disparitiei speciilor mari si mici. Ele pastreaza diversitatea biologica, salbatica sau cultivata a unora dintre cele mai importante recolte ale omenirii. De asemenea, reprezinta un rezervor vital pentru plantele si animalele necesare medicinei.
Ariile protejate imbunatatesc, de asemenea, calitatea vietii umane, in mod deosebit ca locuri de recreere. Acest fapt este deosebit de important in Europa, unde foarte multi oameni locuiesc in orase si au pierdut contactul nemijlocit cu natura. Ariile protejate ofera oportunitati pentru petrecerea timpului liber, sunt un antidot pentru stres si un loc pentru intelegere si invatare. Mai mult, ele sunt o sursa de reinnoire mentala, psihica si spirituala.
Multi cred ca abordarea problemelor de mediu nu trebuie facuta doar din punctul de vedere al beneficiilor omului. Si alte specii au dreptul sa existe si ariile protejate sunt o cale importanta de a le da o sansa de supravietuire. Putini europeni au vazut vreodata un urs sau o balena dar celor mai multi le-ar parea rau ca aceste specii sa dispara. Dezvoltarea nu reprezinta o nevoie universala, astfel incat cateva zone trebuiesc lasate naturii salbatice.
1.3 Ariile protejate, planificarea si managementul ecologic.
Adesea ariile protejate sunt privite ca ceva izolat sau nelegat de dezvoltarea durabila a unei natiuni. De fapt, ele pot juca un rol important in sustinerea bunastarii economice si sociale a comunitatilor umane. Acest lucru se va intampla daca ariile protejate vor fi incluse in sistemul mai larg de amenajare a teritoriului. 
Ariile protejate contribuie la dezvoltarea durabila prin:
- conservarea solului si apei in zone erodabile;
- regularizarea si purificarea apei, in special prin protejarea padurilor si a zonelor umede;
- apararea oamenilor de dezastre naturale ca inundatii sau furtuni devastatoare;
- mentinerea vegetatiei naturale pe soluri cu productivitate mica si in zone sensibile;
- mentinerea resurselor genetice salbatice importante pentru medicina, pentru plante si pentru hrana animalelor;
- protejarea speciilor care sunt extrem de sensibile la interventia umana;
- asigurarea habitatelor critice pentru hranire, reproducere, crestere si odihna a speciilor care sunt utilizate durabil;
- asigurarea de venituri si locuri de munca prin turism.
1.3.1 Ariile protejate si dezvoltarea durabila locala.
In trecut, de multe ori s-a afirmat ca scopurile comunitatilor locale si cele ale ariilor protejate sunt in conflict. Drept urmare, administratiile ariilor protejate au impus adeseori controale si reguli care se bazau pe o "incompatibilitate" intre cele doua grupuri de interes si astfel comunitatile locale au fost dezavantajate de prezenta ariilor protejate in apropierea sau in jurul propriilor lor case. 
De fapt insa, ariile protejate si localnicii se pot ajuta reciproc si pot deveni avocati ai necesitatilor fiecaruia dintre ei: comunitatile locale pot beneficia financiar si in alte moduri de pe urma ariilor protejate iar ariile protejate pot beneficia de pe urma implicarii localnicilor in planificare si management.
Pentru aceasta insa, prezenta ariei protejate trebuie sa determine o politica ce incurajeaza cresterea economiei locale in mod durabil. Localnicii vor vedea valoarea ariei protejate ca o sursa de venituri si locuri de munca. Cateva dintre modalitatile de a realiza aceasta sunt:
- comercializarea produselor locale (vin, lichioruri, branza, miere, apa de izvor, etc.) cu numele ariei protejate pe eticheta, asa cum fac manastirile de multe secole;
- dezvoltarea abilitatilor comerciale ale comunitatilor locale astfel incat ele sa poata sa vina in intampinarea nevoilor turistilor, in special pentru cazare si masa;
- crearea unor ateliere mestesugaresti, deschiderea de puncte de vanzare in interiorul sau exteriorul ariei protejate, astfel incat sa fie incurajata practicarea meseriilor traditionale si valorificarea artizanatului local;
- utilizarea calitatilor peisajului si a imprejurimilor linistite pentru infiintarea unor asezaminte de sanatate si case de odihna;
- incurajarea comunitatilor locale in realizarea unor muzee ale vietii rurale si in gasirea altor cai de evidentiere a relatiei lor cu natura;
- dezvoltarea agroturismului legat cu vizitarea ariei protejate.
Pe de alta parte, este nevoie de o politica de implicare a localnicilor in planificarea si administrarea ariei protejate, ceea ce va conduce in final la un management comun. Aceasta va da localnicilor sentimentul implicarii si al proprietatii asupra ariei protejate. 
Acestea sunt caile de a determina comunitatile sa fie capabile sa aiba grija si sa valorifice in sens durabil propriile valori ale patrimoniului natural.
1.3.2 Ariile protejate si amenajarea teritoriului.
Deoarece denumirea de arie protejata este o forma de folosire a terenului, nevoile unei asemenea arii trebuie sa fie cuprinse in planurile de amenajare a teritoriului. Prin adoptarea unor sisteme eficiente de planificare a utilizarii terenurilor, prin controlul constructiilor, a cladirilor, proiectelor, instalatiilor industriale, a agriculturii, silviculturii, etc., se va intari protectia acordata tuturor resurselor naturale si culturale, deci si ariilor protejate. Planurile de amenajare a teritoriului joaca un rol vital pentru ariile protejate. Ele trebuie sa fie orientate spre viitor si sa acorde ariilor protejate o mare importanta. Planificarea utilizarii terenurilor trebuie, intre altele, sa fie facuta in interes public; sa fie deschisa validarii publice si comentariilor; sa promoveze interdependenta ariilor protejate si economiei localnicilor, astfel incat ambele parti sa aiba de castigat, etc.
1.3.3 Ariile protejate si turismul durabil.
Turismul este un paradox. El poate cauza mari pagube ariilor protejate, in special daca nu sunt administrate corespunzator, dar poate aduce si mari beneficii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arii Protejate.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!