Argentina

Extras din referat Cum descarc?

Generalitati
Argentina este o republica federala. Se invecineaza la nord cu Bolivia si Paraguay; la est cu Brazilia, Uruaguay si Oceanul Atlantic; la sud cu Oceanul Atlantic si Chile; la vest cu Chile. Tara ocupa cea mai mare parte in sudul Americii de Sud si are forma unui triunghi cu baza la nord si varful la Punta Dungeness, extremitatea sudica a continentului. Lungimea teritoriului, de la nord la sud, este de aproximativ 3330 km iar latimea maxima este de aproximativ 1384 km. Argentina include si Tara de Foc, care cuprinde jumatatea estica a Insulei Mari a Tarii de Foc si numeroase insule vecine (ca de exemplu Isla de los Estados. Suprafata tarii este de 2 780 400 km2; este ca marime a doua tara sud-americana (dupa Brazilia). Impreuna cu Insulele Falkland si celelalte insule din sudul Atlanticului are o suprafata totala de 2 808 602 400 km2. Coastele argentiniene au o lungime de 4990 km. Capitala este la Buenos Aires, cel mai mare oras argentinian.
Relieful
Argentina cuprinde o diversitate de forme de relief: munti, podisuri si campii. Granita de vest traverseaza Anzii, cel mai mare lant muntos din America de Sud. Anzii patagonieni care formeaza granita naturala dintre Argentina si Chile, au inaltimi pana la 3600 m. In partea de nord, la granita cu Bolivia, Anzii Cordilieri au numeroase varfuri cu inaltimi de pana la 6400 m. Cel mai inalt varf este Aconcagua (6960 m). In centrul Argentinei se gaseste lantul muntos Sierra de Cordoba cu cel mai inalt varf Champaqui (2880m). La est de lantul Anzilor se gasesc suprafete aproape plane ale caror inaltimi variaza treptat de la 600 m pana la nivelul marii. In nord se intinde campia denumita Gran Chaco. Pampasul, campia lipsita de copaci, este cea mai productiva zona agricola a tarii, intinzandu-se pe aproximativ 1600 km in sudul lui Gran Chaco. In Patagonia, in sudul Pampasului, terenul este arid, de tip stepa.
a tarii. Alte rauri sunt: Uruguayul, care formeaza pe o portiune granita cu statul Uruguay, Paraguayul, cel mai mare afluent al Paranei, Rio Colorado, Rio Salado si Rio Negro. Rio de la Plata este cel mai estuar format la confluenta dintre raurile Parana si Uruguayul. Pe raul Iguaco, afluent al Paranei, se afla cascada Iguaco o atractie turisitica. In Anzii Patagonieni se gasesc numeroase lacuri de munte, cel mai renumit fiind lacul alpin Bariloche, in apropierea caruia s-a construit statiunea turistica San Carlos de Bariloche.
Clima
Clima este de tip temperat in cea mai mare parte a tarii exceptand o zona mica in partea de nord unde este de tip tropical si in Gran Chaco unde este de tip subtropical. In zonele muntoase temperaturile sunt mai scazute. Precipitatiile variaza datorita regiunilor diferite. In nord ploile sunt abundente in timp ce in sud climatul este arid. Fauna si flora
Vegetatia si fauna difera de la o regiune la alta. In zona de nord fauna si flora sunt de tip tropical: maimute, jaguari, pume, tapiri, papagali, flamingo, palmieri, liane, jacaranda etc. In Pampas se pot intalni in special ierburi sau arbori rezistenti la seceta ca eucaliptul, sicamorul, acacia si animale ca vulpi, pisici salbatice, caprioare, antilope, vulturi etc. In Patagonia vegetatia consta in special din tufisuri, ierburi, muschi. In zonele muntoase din Anzi se gasesc conifere ca de exemplu pinul, chiparosul, cedrul si animale ca lama, alpacaua, condorii. In zonele aride cresc cactusi. In lacuri si rauri se gasesc cantitati mari de peste.


Fisiere in arhiva (1):

  • Argentina.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!