Aragonitul

Extras din referat

-Formula chimica: CaCO3 , Carbonat de Calciu;
-Clasa: Carbonati;
-Grupul:Aragonit;
-Utilizare: in productia cimentului si a otelului ca un constituent minor al calcarului, pot fi folosite ca sculpturi ornamentale si ca mostra minerala;
-Specimene:
Aragonitul este un mineral carbonat obisnuit. Se spune despre el ca este varul mai sarac al calcitului. Dar aragonitul este un mineral interesant si atragator prin el insusi. Are o constitutie interesanta si poate avea o culoare delicata. Atat modul sau de formare cat si relatia cu calcitul intriga curiozitatea.
Aragonitul este un polimorf al calcitului, ceea ce inseamna ca are aceeasi formula chimica cu a calcitului, dar are o structura diferita si cel mai important o simetrie si o forma a cristalelor diferita. Structura mai compacta a aragonitului este alcatuita din grupuri triunghiulare de ioni carbonat (CO3), cu un atom de carbon in centrul triunghiului si cei trei atomi de oxigen in fiecare colt. Spre deosebire de calcit, ionii carbonat nu sunt asezati intr-un singur plan, indicand aceeasi directie, ci sunt asezati in doua planuri, indicand directii opuse. Pentru a putea ilustra acestea, sa ne imaginam simetria unui triunghi echilateral; o impaturire in trei directii cu ajutorul a trei oglinzi care se intrepatrund in centru. Acum, se unesc doua din aceste triunghiuri prin bazele lor si se obtine o figura cu forma de diamant cu simetria unei impaturiri in doua directii cu un plan in mijloc. Acesta este efectul celor doua planuri carbonate cu orientari opuse asupra simetriei structurii. Aragonitul are o simetrie ortorombica (2/m 2/m 2/m) spre deosebire de simetria trigonala mai "inalta" a calcitului. Un mineral foarte rar numit valerit este deasemenea un aragonit si calcit polimorf; facandu-le pe toate trimorfe. Valeritul are o simetrie hexagonala (6/m 2/m 2/m).
Mineralele carbonate cu aceeasi structura ca si a aragonitului apartin grupului de minerale aragonit. Structura este responsabila pentru proprietatile similare ale grupului. Diferentele in proprietati sunt responsabilitatea sau rezultatul unui cation de metal diferit in varietatea mineralelor din grup.
Aragonitul este tehnic instabil in conditii normale de temperatura si presiune. Este stabil la presiuni ridicate, dar nu la temperaturi ridicate in asa fel incat pentru a mentine aragonitul stabil la temperaturi inalte, presiunea nu trebuie crescuta. Daca aragonitul este incalzit la 400?C se va transforma spontan in calcit daca presiunea este mentinuta constanta. Din moment ce calcitul este un mineral mai stabil, de ce aragonitul se mai formeaza? Sub anumite conditii de formare, cristalizarea calcitului este descurajata si aragonitul se va forma in locul calcitului. Continutul de magneziu si sare al fluidului in stare de cristalizare, tulburarea fluidului si timpul de cristalizare sunt factori decidenti dar poate sunt si altii. Zone ca sedimentele geologice tind sa permita formarea a cantitati semnificative de aragonit. Deasemenea conditii ce includ presiuni inalte si temperaturi (relativ) scazute pot duce la formarea aragonitului. Dupa ingropare, dupa o perioada indelungata de timp, aragonitul se va transforma in calcit. Paleologii sunt foarte interesati de campurile de stabilitate ale aragonitului si calcitului deoarece conversia aragonitului in calcit dupa depunere are un efect distinct asupra caracterului rocilor sedimentare.
Ingemanarea este efectul unei erori in timpul cresterii cristalului. Are loc cand stratul atomic care se depune, ca de exemplu : ABCABCABCABCABCABC etc. , face o greseala si stratul C, in loc de B este pozitionat langa A. rezultatul este ABCABCABCACBACBACB (observati unde s-a strecurat greseala?). Cand greseala are loc, un plan oglinda este produs, unul care nu exista pana atunci (partea stanga este reflexia in oglinda a partii drepte). Acest lucru are ca efect cresterea aparentaa simetriei cristalului. Eroarea in structura aragonitului cauzeaza o indoitura in cristal de exact 120?. Daca se produc trei indoiri sau ingemanari, atunci un cristal de 360?, numit geaman ciclic se poate forma. In acest caz, aragonitul poate parea hexagonal (cu sase parti). Aceste cristale pot fi percepute ca "gemeni tripli siamezi" unde un cristal ocupa o treime (120?) dintr-un hexagon.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aragonitul.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!