Anzii

Extras din referat Cum descarc?

Cand vorbesti despre Anzi , gandul te duce la acei munti pe langa care orice superlativ pare o chestiune marunta nesemnificativa. Sunt muntii in care a inflorit civilizatia inca, un popor disparut si care a lasat oamenilor prezentului tot felul de mistere, care mai de care mai greu de descifrat. Anzii se intind in America de Sud pe o lungime de peste 7600 km de la Marea Crabilor , in nord la Capul Horn , in sud Cea mai mare altitudine se inregistreaza in varful Aconcagua , atingand inaltimea de 6959 de m, iar latimea maxima este de 650 de km in sectorul central al Anzilor Bolivieni Numerosi vulcani intalniti in lungul acestui lant sunt fragmentati de multe aliniamente tectonice care au determinat un vulcanism farte activ. De fapt acest areal vulcanic se inscrie in celebrul ,,Cerc De Foc Al Pacificului". Culmile cele mai inalte sunt acoperite de numerosi ghetari si sunt brazdate de vai glaciare cuaternare si actuale. 
Continentul American este singurul continent al Terrei care se desfasoara in cele doua emisfere , din regiunea Artica in regiunea Antartica America este de fapt constituita din doua mese , continentale , America de Nord si America de Sud unite printr-un istm ingust , cu o latime de 87 km Daca in America de Nord , lanturi muntoase apar pe cele doua laturi ale continentului , in America de Sud , singurul lant muntos , dispus longitudinal de la nord la sud , este situat pe latura vestica 
Acestia sunt Anzii , impunatori prin dimensiunile inregistrate si prin pitorescul peisajelor.
Anzii Cordilieri
Anzii Cordilieri, reprezinta continuarea in Chile a masivului Cordiliera de Est, care domina Peru. Acesta este un zid stancos imens, impresionant prin inaltimile sale, depasite doar de muntii Himalaya, si vulcanic pe toata intinderea.
Aici, totul este rece si aspru. Inaltimile si peisajul amintesc de Tibet. In aglomeratia de munti, in cea mai mare parte fara vegetatie, dominant este albul rocilor calcaroase sau vanatul granitului. Unicul mijloc de transport este asinul. Ramai uimit in fata preciziei cu care copitele acestui animal strabat potecile insurubate parca in stanca, late in unele locuri de numai 40 cm. Caile de acces sunt taiate pe pripoare pravalite, pierdute prin munti monumentali, stanci cenusii-albastre si rape galbene. Urcusul este deosebit de greu si dureaza multe zile. Dupa fiecare duzina de pasi se opreste animalul, se opreste si omul. Cu fiecare suta de metri respiratia devine mai greoaie, incepe cu o stare de somnolenta, iar capul il simti ca intre falcile unei menghine care se strange mereu. Pe deasupra, trebuie sa treci si proba focului. De sus, soarele arde cu flacarile unui cuptor, iar de jos, prin mugetul vantului, se aude chemarea abisurilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Anzii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!