Previzualizare referat:

Cuprins referat:

- GEOGRAFIE 4
- SUBDIVIZIUNI 5
- ISTORIE 5
- CULTURA 7
- SIMBOLURI 8
- STIINTA 9
- POLITICA 10
- ECONOMIE 11
- POPULATE 14
- PIATA FORTEI DE MUNCA 17
- DEMOGRAFIE 18
- COMERT 19
- PRIORITATI NATIONALE DE DEZVOLTARE 22
- BIBLIOGRAFIE 24

Extras din referat:

Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord este un stat independent in Europa de Vest. Este compus din 4 tari traditionale :Anglia,Scotia,Tara Galilor si Irlanda de Nord precum si din mai multe teritorii dependente.

Regatul Unit este numit, in mod obisnuit, in romaneste Marea Britanie, chiar daca acest nume nu este intru totul corect, deoarece Marea Britanie desemneaza doar Anglia, Scotia si Tara Galilor. Regatul Unit nu trebuie insa confundat cu Anglia-una din tarile constituente. Cea mai mare parte a sa este situata langa coasta continentala de nord-vest a Europei continentale, regatul fiind inconjurat de Marea Nordului, Canalul Manecii si de Oceanul Atlantic.

GEOGRAFIE

Marea Britanie este o insula in Vestul Europei de Est, inconjurata de Marea Nordului, Canalul Manecii, Marea Irlandei si Oceanul Atlantic.

Unitati administrative : Anglia(Regat),Scotia(Regat), Tara Galilor(Principat), Irlanda de Nord(Provincie).

Capitala : Londra(7 517 700 locuitori).

Suprafata : 244 820 km2.

Populatia : 60 209 500 locuitori.

Puncte extreme :cel mai adanc punct Fenland (4 m),iar cel mai inalt punct este Ben Nevis (1343 m).

Relieful Angliei consta in majoritate din coline joase, despartite, de la nord la sud, de un lant de dealuri si de munti (Cumbria, Muntii Pennini). Altitudinile varfurilor muntoase nu depasesc 1000 m.Muntii Cambrian, puternic erodati, se prezinta sub forma unor lanturi orietate, in general in partea de Sud-Vest. Raurile engleze majore sunt : Tamisa, Severn, Trent si Ouse. Cele mai importante orase sunt : Londra, Manchester, Birmingham, Leeds, Newcastle upon Tyne, Sheffield, Bristol, Liverpool, Leicester, Nottingham. Tunelul Canalului Manecii , care incepe din apropiere de Dover, face legatura cu Franta.

Tara Galilor este in majoritate muntoasa, cel mai inalt punct fiind varful Snowdon, cu 1085 m. La nord se gaseste insula Anglesey. Cel mai mare oras este capitala, Cardiff, urmat de Swansea, Newport si Wrexham.

Geografia Scotiei este variata, cu portiuni joase in sud si est, si portiui muntoase(highlands) in nord si vest, unde se afla si Ben Nevis (1343 m), cel mai inalt varf din regat. In largul coastelor scotiene se gasesc numeroase insule, cele mai importante fiind: arhipeleagurile Hebride, Shetland si Orkney. Orasele principale sunt : Edinburgh, Glasgow, Aberdeen si Dundee.

Irlanda de Nord are un relief predominant colinar. Orasele majore sunt : Belfast si Londonderry.

Clima: Oceanul Atlantic are un efect semnificativ asupra climei Regatului Unit. Beneficiaza de o clima blanda, datorita unui curent cald de apa care vine din directia Marii Caraibe. Vanturile sudice care se misca de-a lungul acestui curent cald aduc umezeala, precum si temperaturi moderate in insulele britanice. In general temperatura medie este de 15o C vara si in jur de 5oC iarna.

SUBDIVIZIUNI

Regatul Unit este format din tarile constiuente : Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord. Fiecare tara constituenta are propriile subdiviziuni, dupa cum urmeaza :

- Anglia este impattita in 9 regiuni : East of England, East Midlands, Greater London, North East, North West, South East, South West, West Midlands si Yorkshire and the Humber. La randul lor , aceste regiuni sunt impartite in comitate administrative si autoritati unitare, cu exceptia Londrei Mari care, este impartita in "burguri";

- Scotia este impartita in 32 de zone de consiliu;

- Tara Galilor consta din 22 de autoritati unitare : 10 'burguri-comitat', 9 comitate si 3 orase ;

- Irlanda de Nord este divizata in 26 de districte.

Exista si cateva dependente ce apartin de coroana : Anguilla, Gibraltar, Insulele Bermunde, Insulele Canalului, Insulele Cayman, Insulele Falkland, Insulele Georgia de Sud si Sandwich de Sud, Insula Man, Insula Montserrat, Insula Pitcairn, Insula Sfanta Elena, Insulele Turks si Caicos, Insulele Virgine Britanice, Teritoriul Antarctic Britanic, Teritoriul Britanic din Oceanul Indian.

ISTORIE

Regatul Unit de acum s-a construit in jurul regatelor independente ale Angliei si Scotiei, ambele existente inca din secolul al X-lea. Tara Galilor face parte din Regatul englez incepand cu 1535. Prin Legea Uniunii din 1707,Anglia si Scotia se unesc de drept sub un singur monarh, formand Regatul Marii Britanii; cele doua regate fusese conduse de acelasi monarh inca din 1603. Unirea Scotiei cu Anglia nu a fost bine primita de populatia bastinasa scotiana.

Irlanda, care intre secolele al XII-lea si al XVII-lea fusese treptat adusa sub controlul englez este anexata oficial la Regatul britanic prin Legea Uniunii din 1800, astfel luand nastere Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei. Nici aceasta unire nu a avut sprijinul popular al populatiei native irlandeze.

Treptat, beneficiind de puterea sa maritima, ca si de revolutia industriala, Regatul englez, si mai apoi britanic, s-a extins masiv atat inspre rasarit (India,Oceania) cat si inspre apus, in America nu demult descoperita de Columb. La mijlocul secolului al XIX-lea, Regatul britanic era cea mai importanta putere economica si militara a lumii. Multe dintre ideile contemporane ale lumii occidentale despre democratie parlamentara, economie

Bibliografie:

- Site-ul EUROSTAT

- www.wikipedia.ro

- www.uniuneaeuropeana.ro

- www.guv.ro

- www.bnr.ro

- www.infoeuropa.ro

- www.google.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anglia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
5 729 cuvinte
Nr caractere:
42 946 caractere
Marime:
223.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
Economie, cultura, demografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Neacsu Maria
Sus!