Anglia

Extras din referat

Anglia este cea mai mare si cea mai dens populata tara din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Pana in anul 1707 Anglia a fost un regat independent, Regatul Angliei. In 1707 acesta a fuzionat cu Scotia, dand astfel nastere la Regatul Marii Britanii.
Pentru unii, Anglia este sinonim cu Marea Britanie si Regatul Unit, lucru care insa ii nedreptateste si atinge pe scotieni, galezi si nord-irlandezi.
Numele "Anglia" vine de la "tara anglilor" (in engleza England pentru land of the Angles) referindu-se la angli, trib germanic de vest, care s-a asezat in insula in secolul V si care provenea din peninsula Iutlanda (azi Germania si Danemarca). Alaturi de acestia s-au asezat inca alte doua triburi germanice de vest: Iutii (tot din Iutlanda) si saxonii (din nord-vestul Germaniei de azi). Numele Angliei pe limba cornica este Pow Sows, care inseamna "Tara Saxoni lor". 
Londra este capitala Angliei dar si capitala Regatului Unit. Aglomeratia urbana a Londrei numara aproximativ 6 milioane de locuitori.
Subdiviziunile Angliei
Anglia nu are un legislativ sau un guvern care sa fie responsabil pentru intrega tara, spre deosebire de celelalte trei tari, ci este condusa de parlamentul Regatului Unit si implicit de Guvernul Regatului Unit. Sunt discutii privind crearea fie a unui parlament separat, fie privind acordarea unor puteri legislative celor noua regiuni ale Angliei. Acestea din urma au fost infiintate ca urmare a hotararii Uniunii Europene in urma Tratatului de la Maastricht. In afara de Londra, puterile regiunilor sunt foarte limitate.
Regiunea Londrei este divizata in City of London si 31 de Burguri ale Londrei ce sunt numite impreuna londra Mare si sunt administrate de Autoritatea Londrei Mari.
Celelalte regiuni sunt formate din comitate ce pot fi metropolitane sau ne-metropoilitane. Acestea sunt la randul lor subdivizate in districte (ce pot fi numite orase, burg-uri, burg-uri regale, burguri metropolitane sau simplu districte). In unele locuri, comitatele si districtele functioneaza impreuna, ca o autoritate unitara.
Sub nivelul districtelor functioneaza, fara o distributie uniforma sau care sa acopere intreg teritoriul, nivelul parohiilor civile. Consiliile parohiilor civile sau consiliile oraselor exista in principiu doar pentru orase mici si in mediul rural, fiind rar intalnite in orasele mari si interzise in interiorul Londrei Mari.
Din punct de vedere administrativ, Anglia este divizata in entitati subnationale ce pot fi grupate pe patru nivele. Diverse legislatii au creat entitati subnationale alternative la diferite nivele.
Nivelul regional
Regiunea este in momentul de fata cel mai inalt nivel al diviziunilor administrative in Anglia. Actualmente exista noua regiuni fiecare continand unul sau mai multe subdiviziuni de tip comitate.
Regiunile au fost create in 1994 in timpul guvernarii lui John Major iar din 1999 sunt folosite ca si circumscriptii electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European si regiuni NUTS de nivel 1. Nevoia originala de a crea regiunile in Regatul Unit a fost datorata deciziei Uniunii Europene de a crea Regiunile Europei in urma Tratatului de la Maastricht. Actuala configuratie dateaza din 1998 cand au avut loc cateva modificari in regiunea North West.
Puteri actuale
Puterile regiunilor sunt foarte limitate, neexistand o administratie regionala aleasa cu exceptia Londrei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Anglia.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!