Analiza urgenței radiologice de la Fukushima, 2011

Extras din referat Cum descarc?

Analiza urgentei radiologice de la Fukushima, 2011
Dezastrul nuclear de la Fukushima Daiichi a constat intr-o serie de incendii, avarieri ale echipamentelor si eliberari de material radioactiv in urma cutremurului de magnitudine 9 si tsunami-ului din data de 11 martie 2011. Analizand faptele care s-au petrecut, s-a constatat ca nu au fost erori de constructie la Fukushima, pur si simplu proiectantii nu au luat in calcul posibilitatea ca sursa de energie in caz de urgenta va fi indisponibila timp de cateva zile, asta cauzand explozia reactoarelor,avand in vedere ca centrala si reactoarele erau foarte vechi, inca din anii `70. Reactoarele de la Fukushima sunt construite pe fundatii de granit si sunt inconjurate de structuri din otel si beton care au rolul de a nu lasa radiatiile sa iasa in atmosfera. 
Zilnic si chiar de mai multe ori pe zi, autoritatile nipone au informat institutiile internationale cu responsabilitati in domeniul managementului urgentelor nucleare, luand, in acelasi timp, masuri pentru protectia populatiei. In urmatoarele zile, dupa accident, in lipsa alimentarii cu energie electrica, operatorii centralei nucleare au cautat si au improvizat solutii pentru racirea reactoarelor, precum si pentru racirea combustibilului nuclear uzat din bazinele de depozitare avand in vedere reducerea riscului sau limitarea consecintelor accidentului prin actiuni preventive si protectia si salvarea vietii populatiei.
In momentul producerii incidentului, conducerea centralei a anuntat dispeceratul de urgenta (initiatorul raspunsului), si institutiile abilitate in urgente radiologice si s-a activat procedura de interventie in acest caz. Managerul urgentei(comandantul actiunii) a dispus trimiterea echipajelor de interventie coordonate de comandantul interventiei care au stins incendiile si au luat primele masuri de gestionare a situatiei si informarea mass mediei si a populatiei.
Dupa explozia reactoarelor, in aer au fost eliberate in mediu mai multe tipuri de substante radioactive:
1. valorile izotopul cesiu-137 sunt de doua ori mai mari (pune in pericol sanatatea oamenilor pentru ca are un timp de injumatatire de 30 de ani), 
2. nivelul de iod radioactiv I-131, in apa marii de langa Fukushima este, la 300 de metri de coasta, de 1.250 de ori mai mare decat limita de siguranta. Contaminarea apei in jurul coastei s-a produs atat prin radiatiile emise in atmosfera de reactoare, dar si prin apa contaminata radioactiv care s-a varsat in mare.
3. Strontiu 90 - prezent in apa de mare.
4. masuratorile radiatiilor, care s-au facut la fiecare 10 minute in diferite puncte din zona celor 4 reactoare au atins valori de pana la 500 mSv/h in zona reactorului 2, imediat dupa explozie (respectiv pe 15 si 23 martie). La data de 26 martie Tepco a facut cunoscut ca valorile masurate la parterul reactorilor 1 - 4 este de 200 mSv/h, iar apa radioactiva scursa printr-o spartura de la reactorul 2 are o valoare masurata de peste 1.000 mSv/h.
Organizatia de raspuns la accident:
a. Initiatorul raspunsului (dispecerat) - persoana notificata asupra situatiei de urgenta, care initiaza un raspuns oficial;
b. Managerul urgentei - comandantul actiunii - are urmatoarele atributii: va gestiona prioritatile si protejarea populatiei si a personalului din centrala nucleara, va asigura activarea tuturor resurselor necesare si comunicarea cu personalul de urgenta de la locul interventiei; va coordona actiunile de interventie prin comandantul interventiei prezent la locul accidentului.
c. Comandantul interventiei - responsabil de implementarea actiunilor de raspuns la locul accidentului (masuri de limitare, localizare, coordonarea echipajelor de raspuns prezente la locul interventiei, operatii de recuperare si acordare a primului ajutor calificat, protejarea personalului de urgenta.
d. Evaluatori/experti CNCAN - evalueaza riscurile si recomanda actiunile de recuperare si reabilitare
Proceduri folosite in interventia de urgenta la accidente CBRN:
1. Initierea raspunsului
2. Generalitati asupra managementului la urgenta (evaluarea tipului de urgenta, deciziile pentru actiunile de raspuns, comunicate de informare publica din partea conducerii centralei nucleare);
3. Raspuns la locul interventiei - 
- sosirea la locul interventiei se va face pe directia vantului, 
- se vor avea in vedere balizarea zonei de interventie - ceea ce s-a si intamplat;
- interzicerea accesului in zona de pericol pe o distanta de 20-30 km
- identificarea pericolelor iminente - explozii ale celor 4 reactoare datorita supraincalzirii acestora in lipsa racirii lor ca o consecinta a lipsei energie electrice/generatoarelor de urgenta care nu au functionat.


Fisiere in arhiva (1):

 • Analiza urgentei radiologice de la Fukushima, 2011.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Raport Fukushima Japonia 2011
Digi24.ro - 2018 - stiri externe
Agerpres - 2013
Wikipedia - Accidendul nuclear de la Fukushima
http://de.wikipedia.org/wiki/Kernkraftwerk_Fukushima_Daiichi
http://world-nuclear.org/info/Safety-and-Security/Safety-of-Plants/Fukushima-Accident-2011


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!