Analiza Geografică a Orașului Cluj

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Municipiul Cluj-Napoca este situat in zona centrala a Transilvaniei, avand o suprafata de 179,5 km?. Situat in zona de legatura dintre Muntii Apuseni, Podisul Somesan si Campia Transilvaniei, orasul este plasat la intersectia paralelei 46? 46' N cu meridianul 23? 36' E. Se intinde pe vaile raurilor Somesul Mic si Nadas si, prin anumite prelungiri, pe vaile secundare ale Popestiului, Chintaului, Borhanciului si Popii. Spre sud-est, ocupa spatiul terasei superioare de pe versantul nordic al dealului Feleac, fiind inconjurat pe trei parti de dealuri si coline cu inaltimi intre 500 si 825 metri. La sud orasul este strajuit de Dealul Feleac, cu altitudinea maxima de 825 m, in varful Magura Salicei. La est, in continuarea orasului, se intinde Campia Somesana, iar la nordul orasului se afla dealurile Clujului, cu piscuri ca Varful Lombului (684 m), Varful Dealul Melcului (617 m), Techintau (633 m). Inspre vest se afla o suita de dealuri, cum ar fi Dealul Hoia (506 m), Dealul Garbaului (570 m) s.a. Odinioara in afara orasului, acum in interior insa, se afla dealul Calvaria si dealul Cetatuia.

Prin municipiul Cluj-Napoca trec raurile Somesul Mic si Nadas, precum si cateva paraie: Paraul Tiganilor, Canalul Morilor, Paraul Popesti, Paraul Nadasel, Paraul Chintenilor, Paraul Becas, Paraul Muratorii.

Zona din jurul orasului este in mare parte acoperita cu paduri si ierburi. Pot fi gasite plante rare cum ar fi papucul doamnei, stanjenelul, capsunica, serparita s.a. Exista doua rezervatii botanice cunoscute - Fanatele Clujului si Rezervatia Valea Morii. In padurile din jurul orasului (cum ar fi Padurea Faget sau Padurea Hoia) traieste o fauna diversificata cu specii precum porcul mistret, bursucul, vulpea, iepurii, veveritele. In rezervatia Fanatele Clujului traiesc exemplare de vipera de fanata, o specie destul de rara. O flora foarte bogata se gaseste si in interiorul orasului la Gradina Botanica, loc in care si-au gasit adapostul si unele specii de animale.

Economie

Cluj-Napoca are una dintre cele mai dinamice economii din Romania. In economia municipiului activitatea dominanta este industria prelucratoare. La sfarsitul anului 2000, in municipiu activau 23 843 de firme cu capital privat, 56 cu capital de stat, 31 regii autonome si filiale ale acestora si 115 societati cu capital mixt. Nivelul investitiilor straine in Cluj-Napoca se cifrau la aceeasi data la 156,06 milioane dolari capital strain subscris, insa, tinand seama si de patrimoniul firmelor, active, fond de comert, capital rulant si valoarea afacerii, acesta se ridica la circa 450 de milioane de dolari americani. Principalii investitori straini in municipiu provin din Ungaria, Luxemburg, Italia si Statele Unite.

Sectorul serviciilor financiare si cel IT sunt reprezentative la nivel local. In 2005, Cluj-Napoca a inregistrat doua importante tranzactii in domeniul IT, prin achizitionarea societatii Astral de catre UPC Europa si a societatii Sistec de catre grupul RTC. Anul 2005 a insemnat totodata dezvoltarea retelei si diversificarea serviciilor grupului financiar Banca Transilvania, care a deschis 100 de unitati, ajungand pe locul patru in tara dupa numarul de unitati. Pe langa acestea, Cluj-Napoca a dat nastere si altor companii romanesti importante precum Ardaf (asigurari), Brinel (IT), Farmec (cosmetice), Jolidon (lenjerie), Napolact (lactate), Ursus (bere) si altele. Societatile comerciale isi desfasoara deopotriva activitatea si in alte ramuri ale industriei, printre care cea alimentara, a constructiilor de masini, chimica, prelucrarea lemnului, sticlarie, textile, fainata, domeniile constructiilor s.a. Totodata, printre companiile multinationale straine care si-au deschis reprezentanta in Romania la Cluj-Napoca se numara Nokia, Perfetti Van Melle, Puma, ECCO, MOL, Aegon, Carion, MBI, Bechtel, Ranbaxy.

Agricultura este practicata in zonele limitrofe, in 8110 de gospodarii ale populatiei.

Potrivit unui clasament efectuat de revista Capital in prima parte a anului 2006, Cluj-Napoca este cel mai scump oras din Romania. Rezultatele nu au fost tocmai surprinzatoare: preturile au explodat dupa fenomenul Caritas si au ramas la un nivel ridicat, fiind incurajate de investitorii straini, dar si de numarul mare de studenti (Clujul gazduieste cea mai mare universitate din Romania). Bucurestiul nu a fost inclus in acest top, insa conform relatarilor portalului Hotnews.ro, aplicand acelasi algoritm, capitala ar obtine un punctaj inferior Clujului.[8] Totodata, in topul celor mai bogati trei sute de romani, realizat de revista Capital, se afla 19 oameni de afaceri clujeni. Clujul este primul judet dupa Bucuresti in ceea ce priveste numarul de oameni bogati din Romania.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Geografica a Orasului Cluj.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 691 cuvinte
Nr caractere:
13 599 caractere
Marime:
392.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
relief, populatie, clima, cultura
Predat:
la liceu
Sus!