Analiza geo-demografica a macro-judetului Hunedoara-Gorj

Extras din referat Cum descarc?

Dinaminca naturala a populatiei in macro-judetul Hunedoara-Gorj
Prin dinamica populatiei se intelege totalitatea modificarilor ce determina numarul populatiei, structura si raspandirea populatiei unui teritoriu, intr-un anumit interval de timp, ca urmare a nasterilor, a deceselor, a imigrarilor si emigrarilor si are ca element bilantul natural cu ale sale componente natalitatea si mortalitatea. 
Dinamica populatiei trebuie privita sub doua aspecte:
a) ca miscare naturala (mobilitate demografica);
b) ca mobilitate teritoriala (migratii).
Cartograma natalitatii in macro-judetul Hunedoara-Gorj
Natalitatea reprezina un fenomen demografic dinamic care are in vedere numarul de nascuti vii din cadrul unei populatii intr-un interval de timp, de regula intr-un an. Natalitatea este un fenomen complex, bilogic si social, fiind influentat de o serie de factori politici, economici si socio-culturali.
Cartograma ratei natalitatii la nivelul celor doua judete a fost realizata cu ajutorul unei baze de date din anul 2006 care a fost modificata in programul Microsoft Excel si cartografiata in programul Philcarto urmand a fi adusa in forma finala cu ajutorul softului Adobe Illustrator. 
Acest indicator este primordial in studiile geodemografice deoarece stimuleaza dezvoltarea economica a unei zone, un agent economic care are nevoie de forta de munca nu isi va ampla sediul intr-o zona defavorizata din punct de vedere geo-demografic pentru ca va fi nevoit sa importe forta de munca exterioara care nu mereu este un avantaj. 
Mai sus am cartografiat rata natalitatii in macro-judetul Hunedoara-Gorj. Astfel, observam o distributie inegala a valorilor. Per ansamblu, domina valorile incadrate in clasele de mijloc. Valoarea cea mai mare din acest macro-judet depaseste cu putin valoarea medie a Romaniei. Aceasta o regasim in comuna Turdas din judetul Hunedoara. 
In judetul Hunedoara, natalitatea scazuta poate fi pusa si pe seama condiitiilor geografice, a accesibilitatii reduse la anumite servicii. Toateacestea duc la aparitia fenomenului de migratie a populatiei in zone mai attractive din punct de vedere economic. Astfel valori scazute se intalnesc in comune precum:Bosorod, Bulzestii-de-Sus, Carjiti, Gurasada, Pestisu Mic, Ribita, Zam. Cea mai mica valoare o intalnim in comuna Cartiji. Mare parte din populatia acestei comune este imbatranita, cu un grad foarte redus de fertilitate. Lipsa unui polputernic in zona face ca populatia tanara sa migreze spre zone atractive financiar.
Ca o concluzie, putem spune ca valorile ceva mai ridicate s-au pastrat in comunele de la periferia oraselor importante, din lungul unor axe importante de transport, unde accesibilitatea este destul de ridicata si factorul proximitate este important pentru pastrarea populatiilor fertile in zona.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza geo-demografica a macro-judetului Hunedoara-Gorj.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!