Analiza Demografica a Braziliei

Extras din referat Cum descarc?

1. Aspecte generale
Brazilia este o republica federativea formata din 27 de unitati federative, fiind impartita din punct de vedere administrativ in 5.564 de municipii. Pe o suprafata de de 8.511.965 km2, cumuleaza aproximativ 192.000.000 de locuitori, ocupand aproape jumatate din suprafata continentului sud- american.
Capitala tarii este Brasilia( district federal) cu o populatie de aproximativ 2. 600.000 de locuitori, insa acesta nu este cel mai aglomerat oras din tara, acest statut apartinand orasului Sao Paolo care are aproximativ 11. 000.000. de locuitori, urmat de Rio de Janeiro cu 7.100.000 de locuitori.
Structura populatiei se prezinta astfel: conform ultimului recensamant de Instututul Brazilian de Geografie siStatistica, in Brazilia se regaseau urmatoarele grupari rasiale: 77% din populatie sunt reprezentate de albi, 3% sunt pardo( brunii), 6%- negrii, 2% -asiaticii si 1% din populatie este reprezntat de populatia indigena.
O alta caracteristica a populatiei din Brazilia este religia, aceasta tara avand cea mai mare populatie de catolici din lume. 
In ceea ce priveste limba oficiala precizam ca Brazilia este singura tara de pe continentul american in care portugheza are acest statut.
Din punct de vedere geografic, precizam ca Brazilia se invecineazacu Venezuela, Guyana, Surinam si Guyana Franceza la nord, cu statul columbian la nord-vest, cu Peru si Bolivia la vest, cu Paraguay si Argentina la sud-vest si cu Uruguay la sud. 
In ceea ce priveste educatia, conform unor statistci realizate in anul 2007, 0.75% din populatia Braziliei erau analfabeti, iar analfabetismul functional reprezenta 0,6% din totalul cetatenilor.
In regiunile nord-estice, numarul analfabetilor era cel mai mare, ponderea lor atingand 19,9%. Procentajul persoanelor care frecventau o forma de invatamant preuniversitar a fost in 2007 de 99%in categoria de varsta de 6-14 ani si de 92,1% in categoria 15-17 ani.
2. Analiza demografica a Braziliei
Analizand populatia Braziliei pe o perioada cuprinsa intre anii 1950- 2025, putem afirma ca aceasta tara a avut parte de o crestere demografica, fara perioade de descrestere. 
Brazilia are o crestere fulgeratoare incepand cu anul 1950. Cu toate ca au existat perioade de criza, cum ar fi cea din 1994-1999, populatia a cunoscut o crestere spectaculoasa, Brazilia ajungand in 2008 sa ocupe locul 5 in lume, cu circa 197.612.814 locuitori. Se estimeaza ca pana in anul 2025 populatia va creste cu circa 200000 de locuitori la fiecare 5 ani, ajungand la aproximativ 200.000.000 de locu
Aceasta crestere se datoreaza faptului ca Brazilia are o crestere economica continua,fiind a opta putere a lumii, avand sectoarele agriculturii, mineritului, industriei si servicilor bine dezvoltate, dar si o forta de munca suficienta. Exporturile braziliene sunt intr-o crestere vertiginoasa. Produsele principale destinate exportului includ aeronave, cafea, automobile, soia, fier, suc de portocale, otel, etanol, tesaturi, pantofi, carne de vaca conservata si masini electrice. Tara si-a extins prezenta pe piata internationala si face parte, impreuna cu India, China si Rusia, din grupul celor patru economii cu o dezvoltare rapida, numit BRIC. In 2007, guvernul brazilian a inceput sa realizeze un plan cvadrienal al carui scop este modernizarea retelei rutiere statale, centralelor electrice si porturilor principale.
In ceea ce priveste rata natalitatii, observam ca noile realitati economice si sociale si-au adus contributia la scaderea si apoi la mentinerea la un nivel scazut a natalitatii. Toate tarile civilizate se confrunta cu o scadere accelerata a natalitatii si a fertilitatii.
Scaderea nivelului de trai, somajul, incertitudinea si stresul sunt factori specifici perioadei de tranzitie. De asemenea, dupa unii specialisti, evolutiile recente ale natalitatii nu sunt straine de o percepere diferita a existentei care ajunge sa fie caracterizata de individualism si de societatea de consum, reprezentand, in acelasi timp, o componenta a unui proces mai larg de schimbare demografica si psiho-sociala care este cunoscut sub denumirea "de a doua tranzitie demografica".
Analizand evolutia ratei mortalitatii in Brazilia, putem afirma ca Brazilia are o traiectorie descendenta a ratei mortalitatii, in prezent aceasta avand o rata lineara. Traiectoria descendenta este datorata cresterii economice, imbunatatirii serviciilor sanitare si a infrastructurii.
Daca analizam structra populatiei pe grupe de varsta si sexe in Brazilia observam ca in anii '50 exista o egalitate intre sexe pe toate grupele de varsta, conform graficului de mai jos.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Demografica a Braziliei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!