Analiza comparativa Qatar si Timorul de Est

Extras din referat Cum descarc?

PARTEA 1
1.Harta fertilitatii(2017)
Fertilitatea reprezinta numarul nascutilor vii raportat la populatia feminina cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani, potrivit INS.
Principalii factori care influenteaza fertilitatea sunt: factorii economici (nivelul de dezvoltare al unui stat/oras, nivelul de trai), factori religiosi ( religia musulmana care permite barbatului sa aiba mai multe neveste), factori socio-culturali (gradul de educatie, statutul social al populatiei feminine), factori sanitari (nivelul de dezvoltare al sistemului sanitar), factori legislativi (legislatie care sa ofere sprijin atat mamelor,cat si nou-nascutilor), factori subiectivi (mentalitatea fiecarei persoane).
Rata medie a fertilitatii la nivel mondial in anul 2017 este de 2,5 copii/femeie.
Valorile cele mai mari ale fertilitatii se intalnesc de cele mai multe ori in statele subdezvoltate, unde populatia este tanara, iar valoarea maxima este atinsa in statul Niger ( 7,3 copii/ femeie). (Figura nr.1)
Valorile scazute corespund statelor dezvoltate sau statelor in curs de dezvoltare cum ar fi China, Corea de Sud, Letonia, avand o valoare a fertilitatii de 1,1-1,2 copii/femeie.
Dupa cum se poate observa si pe harta fertilitatii (figura nr.1), fertilitatea este distribuita diferit de la un continent la altul si este impartita in 4 clase.
Se observa ca popoarele africane in special au un grad de fertilitate foarte ridicat. Statele cu valorile cele mai ridicate sunt in Africa si dintre acestea cu o valoare mai mare de 5 copii/femeie se inregistreaza: Niger (7,3 copii/femeie), Burundi, Somalia (6,4 copii/femeie), Zambia, Mali, Angola, Republica Democrata Congo (6,3 copii/femeie).
State cu nivel de fertilitate intre 3,1 si 5 copii/femeie apartin in general continentului african si asiatic: Sudan (4,2 copii/femeie), Etiopia (4,8 copii/femeie); Pakistan (3,6 copii/femeie), Irak (4,6 copii/femeie).
Tarile cu valori ale fertilitatii intre 2,1-3 copii/femeie se situeaza preponderent in Asia, Africa si America de Sud. Exemple de state: Quatar (2,1 copii/femeie), India (2,5 copii/femeie), Arabia Saudita (2,8 copii/femeie); Egipt (2,9 copii/femeie), Africa de Sud (2,4 copii/ femeie); Mexic (2,3 copii/femeie), Argentina (2,4 copii/femeie), Venezuela (2,5 copii/femeie).
Fertilitate scazuta cu valori mai mici de 2,1 se inregistreaza in Europa, Australia si America de Nord. Exemple de state: Letonia (1,1 copii/femeie), Ungaria, Andorra, San Marino (1,2 copii/femeie), Romania, Portugalia, Serbia (1,3 copii/femeie); SUA (1,9 copii/femeie); Australia (1,9 copii/femeie).
In concluzie, rata fertilitatii este diferita de la un stat la altul, avand factori diferiti care sa il influenteze. Majoritatea statelor dezvoltate prezinta o fertilitate mai scazuta decat cea a statelor subdezvoltate, dat fiind nivelul de educatie si mentalitatea populatiei. Desi in statele dezvoltate exista un nivel mai bun de trai, lucru reflectat si de salariile mai mari, fapt care ar favoriza cresterea si intretinerea unui copil, fertilitatea cu cele mai mari valori este intalnita in tarile sarace din Africa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza comparativa Qatar si Timorul de Est.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!