Amenajari hidroelectrice in Romania

Extras din referat Cum descarc?

1.Sursele de apa si importanta lor
Apa inseamna viata nu numai pentru fiintele vii, dar si pentru economia tuturor tinuturilor, din toate timpurile, fiind un element de neinlocuit pentru agricultura, industrie si transport.
Din suprafata intregii planete de circa 510 milioane de kilometri patrati, peste doua treimi,respectiv 360 milioane kilometri patrati reprezinta intinderea apelor.Numai o treime din suprafata continentelor este bogata in apa,restul reprezentand tinuturi sarace si aride Pentru a corecta factorii care conditioneaza prezenta apei este necesar sa se recurga la un ansamblu de masuri pentru folosirea rationala a surselor de apa ,cum ar fi: captarea, inmagazinarea,tratarea apei,etc.
Apa mai poate fi folosita si pentru producerea de energie electrica ,prin amenajarea potentialului energetic al cursurilor de apa, a mareelor , a valurilor, etc.
2.Folosintele amenajarilor hidroenergetice 
Amenajarile hidroenergetice constituie un exemplu de folosinta complexa, deoarece apa acumulata intr-un lac artificial poate fi folosita in acelasi timp pentru producerea de energie,alimentarea cu apa a zonelor agricole (irigatii) , alimentarea cu apa potabila sau industriala a centrelor apropiate, piscicultura, combaterea eroziunii solului,agrement, etc.
Exemple de folosinta complexa a apelor il constituie: Amenajarea hidrenergetica a raului Ages, Amenajarea Bistritei in sectorul Bicaz, Amenajarea Portile de Fier (pe Dunare), etc.
De exemplu, la Amenajarea Bistritei in sectorul Bicaz ,datorita lacului de acumulare dela Izvorul Muntelui ,in afara efectului energetic se satisfac si alte necesitati ale economiei nationale, cum ar fi:irigarea a 300 000 hectare teren agricol in campia Baraganului,atenuarea cu 60% a debitelor catastrofale ce se produceau pe valea Bistritei si Siretului, alimentarea cu apa a centrelor industriale din aval de hidrocentrala Bicaz (Roznov, Savinesti,etc).
La Amenajarea portile de Fier ,se asigura prin barajul creat pe Dunare , posibilitatea realizarii unei productii de energie de 10 miliarde kilowatiora (kWh), imbunatatirea conditiilor de navigatie si sporirea traficului fluvial pe acest sector.
3.Marimi fizice importante la dimensionarea amenajarilor hidoenergetice
In natura, cantitatile insemnate de apa evaporata cad inapoi sub forma de precipitatii si se infiltreza in straturile superioare ale scoartei pamantului sau in albiile cursurilor de apa.
Aceste mase tind sa coboare apoi spre nivelul marilor si oceanelor,producand an drumul lor un lucru mecanic necesar pentru invingerea rezistentelor care se opun miscarii apei in albiile naturale ale acesteia.
Orice cantitate de apa care este situata la un anumit nivel terestru reprezinta o sursa de energie hidraulica.Energia hidraulica din natura este formata din energie potentiala si enregie cinetica.
Aceasta enrgie poate fi transformata in cea mai mare parte in energie electrica cu ajutorul masinilor hidraulice amplasate in uzinele hidroelectrice
Cele mai importante marimi hidraulice la dimensionarea unei amenajari hidroenergetice sunt: debitul, caderea si randamentul.
Debitul este o marime fizica caracterizata prin volumul de apa raportat la unitatea de timp ,de aceea se masoara in metri cubi pe secunda (m3/s).
Debitul este o marime foarte importanta la determinarea puterii hidraulice si deci la dimensionarea amenajarii hidrenergetice
Caderea reprezinta inaltimea la care se gaseste volumul de apa deasupra nivelului dat Caderea este direct proportionala cu energia potentiala a cursului de apa, deci valoarea ei influenteaza direct puterea hidraulica
Randamentul unei uzine hidroenergetice este compus din produsul randamentelor diverselor instalatii care produc transformarea energiei hidraulice in energie electrica.Intotdeauna ,randamentul are o valoare subunitara (<1), deoarece pe traseu exista pierderi de sarcina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajari hidroelectrice in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!