Amenajarea Turistica a Statiunii Covasna

Extras din referat Cum descarc?

Povestile traditionale romanesti vorbesc despre o fata mandra de imparat care ar fi locuit pe aceste meleaguri, in Cetatea Covasnei. Cetatea Ilenei Cosanzeana se numara printre locurile de vizitat din Covasna si evoca mitul unei comori nepretuite aflate in incinta acesteia. Odata cu trecerea timpului, oamenii au realizat ca aceasta avere nedescoperita nu consta in aur, argint sau margaritare. Bogatia cetatii s-a revarsat asupra locului, transformand Covasna intr-un loc de o frumusete aparte, reflectie vie a celei care a fost candva Ileana Cosanzeana. Covasna, adevarata oaza de sanatate, beneficiaza de resurse naturale importante, iar varietatea resurselor hidrominerale si carbogazoase, cu mare valoare terapeutica, face ca aceasta zona sa fie perfecta pentru turismul balnear si cel montan.
1. Localizare
Covasna este o statiune balneoclimaterica din judetul Covasna, ce se alfa la o altitudine de 600m. Este situata intr-un frumos parc natural, la poalele muntilor Bodoc, intr-o regiune inconjurata de paduri, ce beneficiaza de o clima placuta cu veri racoroase si ierni moderate, aflandu-se la o distanta de 21 de km fata de Targu Secuiesc, 34 de km fata de Sfantu Gheorghe, 57 de km fata de Brasov si 256 de km fata de Bucuresti.
2. Analiza resurselor turistice
Statiunea Covasna este renumita si sub denumirea statiunii celor 1000 de izvoare sau statiunea inimii datorita conditiilor geologice specifice, fiind bogata in izvoare de ape minerale variate si emanatii naturale de CO2. Cercetarile facute de-a lungul timpului de specialisti si cercetatori, precum si rezultatele curelor balneare au impus definitiv Covasna in randul celor mai importante asezaminte de sanatate, ca fiind o statiune balneoclimaterica cu traditie in tratarea bolilor cardiovasculare cu factori naturali de cura.
Asadar, orasul Covasna, care este brazdat de izvoare de ape minerale, ofera o sumedenie de posibilitati de tratament, pentru petrecerea concediului, dar si a timpului liber. Aflandu-se in zona de imbinare a Muntilor Carpati, acest loc beneficiaza din plin de bogatia factorilor naturali: apa minerala carbogazoasa, mofete naturale, precum si de climatul bogat in aeroioni negativi, existenti datorita padurilor de brazi. Covasna are o traditie in tratarea bolilor cardiovasculare, de altfel aici se afla si Spitalul de Cardiologie. 
Simbolul orasului, Balta Dracului, o eruptie de noroi si gaze (oxizi de carbon si sulf), a fost folosit la inceput pentru tratament. Monument al naturii, izvor de apa minerala si gaz mofetic, martor al activitatii postvulcanice cu numeroase eruptii in trecut, a fost baie terapeutica, iar numele este cunoscut din 1782. A fost deschis pentru public in anul 1881, sub denumirea de Institutia de bai Balta Dracului, orasul intrand astfel in randul statiunilor balneoclimaterice. In secolul al XIX-lea s-au produs mai multe eruptii: in 1837, 1857, 1864 si 1885, cea mai mare fiind in anul 1837. Ultima mare eruptie s-a produs in 1984. Noroiul a inceput sa colcaie din ce in ce mai tare, gazul a erupt cu mare putere. Zona s-a umplut de un miros puternic, oamenii care locuiau in apropiere s-au refugiat la rudele lor din alte cartiere. In cateva zile, eruptia s-a potolit, totul a revenit la normal. Vulcanul Balta Dracului este azi complet inofensiv. 
"Cetatea Zanelor", se afla pe un deal in apropierea localitatii ce margineste valea cu acelasi nume, ea atestand prezenta dacilor si romanilor pe teritoriul actual al localitatii. A trezit interesul istoricilor, cetatea fiind construita la mijlocul secolului I i.Hr. in timpul domniei lui Burebista.
"Planul Inclinat" - o instalatie foarte ingenioasa construita inainte de 1899 care asigura si transportul unor materiale, fara a se folosi de 
vreun motor. Aceasta se realizeaza prin utilizarea fortei degajate de coborarea platformei incarcate de obicei cu material lemnos si care trage astfel printr-un cablu gros platforma de jos, mai putin incarcata. Partea de sus a "Planului Inclinat" se afla la o altitudine de 1113 m, iar mijlocul acestuia la 1068 m. "Planul Inclinat", acest obiectiv antropic, este extrem de vizitat de turisti, el fiind unicul la noi in tara si printre putinele din Europa. El reprezinta o atractie datorita unicitatii, ineditului, cat si vechimii sale. 
Cea mai cunoscuta manifestare traditionala care are loc doar in zona este "Nedeia mocaneasca". Aceasta sarbatoare se desfasoara in mirifica Vale a Zanelor, avand loc in prima duminica a lunii august. Sarbatoarea e legata de viata de pastori a romanilor de aici. Ciobanii 
coboara in sat si isi aleg mireasa. "Nedeia mocaneasca" ofera spectacolul pastrarii in timp a traditiilor si obiceiurilor oierilor de prin partea locului, o trecere in revista a frumusetii portului, dansului si cantecului popular. La Nedeia mocaneasca se poate vedea reconstituita o nunta ca la strabuni, intr-o atmosfera legendara de Miorita. Aceasta manifestare folclorica este un bun prilej pentru turisti de a iesi in mijlocul naturii si de a sarbatori impreuna cu localnicii
La Chiurus se poate vizita casa memoriala a lui Korosi Csoma Sandor (1784 - 1842), o personalitate remarcabila a secolului al XIX-lea, cunoscator a 14 limbi straine, lingvist, calator si realizator al unor lucrari de exceptie: primul dictionar tibetano-englez si prima carte despre gramatica limbii tibetane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajarea Turistica a Statiunii Covasna.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!