Alunecarile de Teren din Zona Orasului Harlau

Extras din referat Cum descarc?

Situatia din comuna Parcovaci in luna 
decembrie, anul 1996
Alunecarile sunt cele mai raspandite fenomene de deplasare in masa pe versanti, produc mari pagube materiale si pierderi de vieti omenesti si intrunesc o gama variata de forme de manifestare.
Elementele supuse riscului sunt populatia, proprietatile, caile de comunicatie, obiectivele economice dintr-o anumita zona.
Alunecarile de teren fac parte din categoria hazardelor care distrug localitati, avariaza sosele si cai ferate, devasteaza terenuri agricole, au efecte directe asupra vietii fiecarei persoane din zona afectata, dar si asupra societatii in general.
NOTA TEHNICA
privind stabilitatea versantului drept al raului Bahlui in zona localitatii Parcovaci 
(realizata la data de 17.12.1996)
In urma alunecarilor declansate in data de 7.12.1996 a fost afectata o suprafata de teren cu dimensiuni aproximative de 600 metri latime si 1800 metri in profunzime.
Aceasta zona, in partea superioara a versantului, este ocupata de pasune, iar in partea inferioara ocupata cu gospodarii ale populatiei.
Investigatiile de teren din data de 17.12.1996 au fost efectuate de catre specialisti ai ISPIF-SA Bucuresti.
In studiile facute de I.S.P.I.F SA Bucuresti intre anii 1985-1989 s-a consemnat existenta in zona a unor perimetre cu risc ridicat de alunecare. In aceasta categorie se regaseste si perimetrul afectat in luna decembrie a anului 1996.
Alunecarea de teren, de tip detrusiv, a pornit de la circa 100 m distanta de baza vechii trepte de desprindere si s-a deplasat pe directia S-N pana in talvegul vaii raului Bahlui.
Manifestarea alunecarii a fost mult mai pronuntata in jumatatea ei superioara (unde s-au identificat 3 trepte majore de desprindere) si mai moderata in jumatatea ei inferioara.
S-a estimat ca adancimea planului de alunecare (banuit ca fiind neregulat) s-a situat la aproximativ 15-20 m de suprafata terenului.
Stratificatia generala a terenului se apreciaza ca fiind alcatuita din depozite cuaternare deluviale argiloase, cu intercalatii nisipoase si greizoase, urmate in adancime de depozite marnoase precuaternare.
Fenomenul de alunecare a afectat constructiile amplasate la jumatatea inferioara a versantului,producandu-le deformatii structurale,care diminueaza siguranta in exploatare a acestora.
Din aprecierile privind fisurarea unor constructii s-a constatat ca numai in data de 17.12.1996 o astfel de fisura s-a marit cu circa 1 cm. S-a estimat ca viteza de deplasare a fost mai mica fata de stadiile initiale, cand s-a inregistrat un maxim al deplasarilor (din informatiile locale, in perioada 10.12.1996).


Fisiere in arhiva (1):

  • Alunecarile de Teren din Zona Orasului Harlau.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!