Alunecarile de Teren din Zona Orașului Hârlău

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1706
Mărime: 11.50KB (arhivat)
Publicat de: Valer Ispas
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Situaţia din comuna Pârcovaci în luna

decembrie, anul 1996

Alunecãrile sunt cele mai rãspândite fenomene de deplasare in masã pe versanţi, produc mari pagube materiale si pierderi de vieţi omeneşti şi întrunesc o gamã variatã de forme de manifestare.

Elementele supuse riscului sunt populaţia, proprietăţile, căile de comunicaţie, obiectivele economice dintr-o anumitã zonă.

Alunecările de teren fac parte din categoria hazardelor care distrug localităţi, avariază şosele şi cai ferate, devastează terenuri agricole, au efecte directe asupra vieţii fiecărei persoane din zona afectată, dar şi asupra societăţii în general.

NOTÃ TEHNICÃ

privind stabilitatea versantului drept al râului Bahlui în zona localitãţii Pârcovaci

(realizatã la data de 17.12.1996)

În urma alunecãrilor declanşate în data de 7.12.1996 a fost afectatã o suprafaţã de teren cu dimensiuni aproximative de 600 metri lãţime şi 1800 metri în profunzime.

Aceastã zonã, în partea superioarã a versantului, este ocupatã de pãşune, iar în partea inferioarã ocupatã cu gospodãrii ale populaţiei.

Investigaţiile de teren din data de 17.12.1996 au fost efectuate de cãtre specialişti ai ISPIF-SA Bucureşti.

În studiile fãcute de I.S.P.I.F SA Bucureşti între anii 1985-1989 s-a consemnat existenţa în zonã a unor perimetre cu risc ridicat de alunecare. În aceastã categorie se regaseşte şi perimetrul afectat în luna decembrie a anului 1996.

Alunecarea de teren, de tip detrusiv, a pornit de la circa 100 m distanţã de baza vechii trepte de desprindere şi s-a deplasat pe direcţia S-N pânã în talvegul vãii râului Bahlui.

Manifestarea alunecãrii a fost mult mai pronunţatã în jumãtatea ei superioarã (unde s-au identificat 3 trepte majore de desprindere) şi mai moderatã în jumatatea ei inferioarã.

S-a estimat cã adâncimea planului de alunecare (bãnuit ca fiind neregulat) s-a situat la aproximativ 15-20 m de suprafaţã terenului.

Stratificaţia generalã a terenului se apreciaza ca fiind alcatuitã din depozite cuaternare deluviale argiloase, cu intercalaţii nisipoase şi greizoase, urmate in adâncime de depozite marnoase precuaternare.

Fenomenul de alunecare a afectat construcţiile amplasate la jumãtatea inferioarã a versantului,producându-le deformaţii structurale,care diminueazã siguranţa în exploatare a acestora.

Din aprecierile privind fisurarea unor construcţii s-a constatat cã numai în data de 17.12.1996 o astfel de fisurã s-a mãrit cu circa 1 cm. S-a estimat cã viteza de deplasare a fost mai mica faţã de stadiile iniţiale, când s-a înregistrat un maxim al deplasãrilor (din informaţiile locale, în perioada 10.12.1996).

Preview document

Alunecarile de Teren din Zona Orașului Hârlău - Pagina 1
Alunecarile de Teren din Zona Orașului Hârlău - Pagina 2
Alunecarile de Teren din Zona Orașului Hârlău - Pagina 3
Alunecarile de Teren din Zona Orașului Hârlău - Pagina 4
Alunecarile de Teren din Zona Orașului Hârlău - Pagina 5
Alunecarile de Teren din Zona Orașului Hârlău - Pagina 6
Alunecarile de Teren din Zona Orașului Hârlău - Pagina 7
Alunecarile de Teren din Zona Orașului Hârlău - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Alunecarile de Teren din Zona Orasului Harlau.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Catastrofe naturale

1.Alunecarile de teren Figura 1. Alunecare de teren pe malul Lacului Gura Apelor, din Muntii Retezat (Sursa: www.ziarulhunedoreanului.ro)....

Caracterizarea fizico-geografică a orașului Flămânzi, Județul Botoșani

Aşezarea geografică, limite, date generale Oraşul Flămânzi este una dintre localităţile cu deosebite rezonanţe istorice, fiind locul de izbucnire...

Ai nevoie de altceva?