Alexandria Egipt

Extras din referat Cum descarc?

Alexandria (greaca ) este al doilea oras ca marime din Egipt dupa Cairo. Populatie 3, 8 milioane de locuitori. Distanta de Cairo: 225 km. Situat la varsarea in Marea Mediterana a bratului vestic, componenta a Deltei Nilului. In prezent este port, centru educational, cultural, financiar si economic: ind. petrochimica, a cimentului, alimentara, textila, turism. Portul si-a pierdut din importanta. Santierele navale de aici sint prea mici pentru industria navala moderna. Cele mai mari nave comerciale prefera sa se indrepte spre Suez sau spre Damietta, oras modern de pe Nil. Orasul contemporan se intinde de-a lungul tarmului mediteranean pe o lungime de aproape 30 km. Partea estica a orasului comunica cu partea sa vestica prin intermediul bulevardului Al-Corniche, ce merge de-a lungul tarmului si de pe care se coboara direct pe plaja.
Intemeiat in jurul anului 334 i. Hr. de Alexandru cel Mare, sediu al stapanirii incepand din vremea lui Ptolomeu I 322-285 i c, Alexandria nu a incetat sa se dezvolte in toata perioada greco-romana. Inca din vremea regilor Ptolomeu II si III era un bogat oras comercial si un renumit centru cultural. In timpul cuceririi arabe, orasul intra in declin, cedand locul cetatii Rosette si isi reia locul de frunte abia in epoca lui Mehmet-Ali. Alexandria ocupa un istm stancos, ingust, situat intre Marea Mediterana si lacul Mariut. Orasul vechi este ingropat sub orasul modern si arheologia alexandrina progreseaza mai ales cu ocazia lucrarilor urbanistice. Pe de alta parte, scufundarea unei fasii de litoral a facut sa dispara sub apa cea mai mare parte din cladirile elenistice: nu se mai vad nici Farul nici Biblioteca, nici Muzeul. Pe insula Pharos din fata tarmului Alexandriei a existat in Antichitate un far inalt de 135 m, fiind cea mai inalta cladire din acea epoca si cunoscut in istorie ca a 7-a minune a Antichitatii: Farul din Alexandria. In virful sau se gasea statuia lui Poseidon, inalta de 7 m. Biblioteca din Alexandria a fost cea mai mare biblioteca a Antichitatii, cu 900000 de pergamente. Aici lucrau filozofi, matematicieni, poeti, medici. Ei au pus bazele calendarului iulian si ale geometriei moderne. Se mai pot vizita inca Serapeumul cu marea sa coloana numita a lui Pompei si subteranele sale, mormintele cu etaj de la Com es-Sugafa si cateva edificii raspandite prin orasul modern. La Muzeul Argeologic din Alexandria se pot urmari intre monumentele strict egiptene si vasele si tanagrelele elenistice, toate incercari facute de artisti - cu pretul unui uimitor sincretism si cateodata a unui penibil prost gust - de a impaca stilurile si ideile religioase ale Orientului cu cele ale Occidentului. Se mai pot vedea monumente ale comunitatii ebraice, care a fost intotdeauna importanta, si vestigii crestine.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Alexandria Egipt
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!