Definitie ,concept,agricultura ecologica Conditii de implementare in teritoriu,certificare . Forme de exploatatii agricole ecologice . Avantaje ferma ecologica vs industriala Raporturi intre agricultura ecologica si industriala . Tipuri produse ecologice .. Experienta Romaniei vizavi de implementarea conceptului de agricultura ecologica, prevederi UE, exemple
Definire Majoritatea specialistilor, bazandu-se pe prevederile regulamentului CEE 2092/91 sustin ca agricultura ecologica are aceeasi definitie ca agricultura organica sau biologica Pe scurt,agricultura ecologica este stiinta sau arta administrarii sau tinerii sub control al vietuitoarelor agricole si a mediului lor de viata, in folosul indelungat al naturii si omenirii. Agriculura ecologica nu este un miracol, ci o creatie a agricultorilor iubitori de natura, ca o alternativa la agricultura intensiva, de tip industrial, bazata pe metode si mijloace de productie eficiente, in special, din punct de vedere economic. Progresul umanitatii se bazeaza, in general pe noile descoperiri tehnico - stiintifice.Uneori insa, dezvoltarea societatii umane impune reactivarea unor sisteme tehnologice mai vechi, dar inca eficiente in solutionarea problemelor aparute. Dupa modelul directivelor din Codex, agricultura ecologica trebuie sa contribuie la urmatoarele obiective: cresterea biodiversitatii per ansamblul sistemului; cresterea activitatii biologice a solului; mentinerea pe termen lung a fertilitatii solului; reciclarea deseurilor de origine vegetala si animala cu scopul de a restitui elementele nutritive solului, reducand pe cat posibil utilizarea resurselor neregenerabile; accentuarea folosirii resurselor regenerabile in sistemele agricole organizate la nivel local; promovarea utilizarii cu masura a solului, a apei si a aerului si reducerea cat mai mult posibil a tuturor formelor de poluare provocate de cultivarea plantelor si cresterea animalelor; manipularea produselor agricole acordandu-se o atentie deosebita metodelor de prelucrare cu scopul de a mentine integritatea ecologica si calitatile esentiale ale produsului in toate stadiile; sa fie facuta intr-o exploatatie existenta dupa o perioada de conversie a carui durata este determinata de factorii specifici locului, ca de exemplu precedentele culturale, tipurile de culturi si animalele crescute. Alimentele si produsele provenite din agricultura ecologica se caracterizeaza prin: - calitatea acestora, adica aspectul "curat si net" al produsului, prospetimea sa, gustul, durata de pastrare in magazin, avantajul de a fi produs ca si un produs lipsit de reziduuri chimice si lipsit de contaminare; - ingredientele care intra in compozitia lor: produsele transformate trebuie sa fie conform dispozitiilor si reglementarilor in vigoare (volumul total si disponibilitatea in fiecare anotimp), ambalare (greutate si/sau nr. de articole pe ambalaj), materialul de ambalare, prezentare (produs congelat, asepsizat, uscat, etc.), modul si conditiile de transport (transport marin, aerian). Forme de exploatatii agricole In agricultura ecologica, se prefera ciclurile inchise care utilizeaza resursele interne in locul ciclurilor deschise care se bazeaza pe resurse externe. In mod ideal, resursele externe trebuie limitate la resurse ecologice din alte ferme ecologice, materiale naturale sau obtinute pe cale naturala si ingrasaminte minerale cu solubilitate scazuta Productia ecologica se realizeaza in ferme, gospodarii individuale, asociatii familiale si, mai rar, in asociatii si societati agricole si agroindustriale mari sau de tip holding Fermele si societatile agroindustriale ecologice sunt, in general, de dimensiuni mici si mijlocii. Mojoritatea acestor ferme ocupa suprafete mici, cuprinse intre 5 si 50 ha. Sistemele ecologice vegetale si animale inregistreaza pierderi mici ca urmare a atacului de buruieni, boli si insecte si alte animale daunatoare datorita activitatilor preventive permanente si a masurilor curative lipsite de toxicitate, precum si a stimularii competitiei interspecifice; Efectele tehnologice ecologice sunt multiple, de lunga durata si se manifesta mai tarziu (de exemplu, tratamentul semintei si al materialului de plantat cu preparate biologice se face cu scopul de a creste numarul si activitatea microorganismelor din sol, de a imbunatatii capacitatea nutritiva a solului si pentru prevenirea atacului de boli si de daunatori);
1- Ion Toncea "Ghid practic de agricultura ecologica" Ed:Academicpres, Cluj - Napoca;2009 2-REGULAMENTUL (CE) NR. 834/2007 AL CONSILIULUI din 28 iunie 2007 privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice, precum si de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 3- Autori: Lucian Stoian, Ioana Andrievici, Viorel Andrievici, av. Florin Turza, ing. Damian Dragomir., "Ghid practic, Cultivarea legumelor in sistem de agricultura ecologica" , Editura: Rentrop & Straton, anul 2009 4- Autor: Veronica Mitrea "Stadiul agriculturii ecologice in Romania" ,
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).