Aglomeratia urbana

Extras din referat Cum descarc?

Aglomeratia urbana  este formata in jurul unui oras mare ,iar conurbatia ,din mai multe orase comparabile intre ele ca dimensiuni.
Conurbatia reprezinta un sistem teritorial constituit din mai multe orase mari (orase satelit) care graviteaza in jurul unui oras  important economic (oras polarizator).
Ideea de conurbatie este bine ilustrata prin concentrarea teritoriala de orase a zonei Rurh din Germania, orasele principale (dintre care Essen este situat central) fiind comparabile intre ele ca dimensiuni.
Alte conurabatii europene clare sunt Randstadt Holland (care reuneste principalele orase olandeze), Katowice (sau Silezia Superioara, in jurul orasului industrial Katowice), Donetk(suprapusa zonei urban-industriale Donbass).
Aspectele sunt diferite in cazul regiunii Tokyo ,care poate fi interpretata ca o aglomeratie urbana (Tokyo fiind mai mare decat orasele din jurul sau), dar si ca o conurbatie (aceste orase fiind, la randul lor, foarte mari).In mod similar zona Osaka-Kobe s.a.
In multe cazuri insa, , aspectul de aglomeratie urbana este foarte evident (Ciudad de Mexico, Londra, Paris, Moscova, Calcutta, Seul ).
Aglomeratiile urbane au si functii de metropole , de diferite dimensiuni functionale si teritoriale (mondiale, continentale, nationale, regionale).
Metropola = oras mare atat ca nr. de locuitori (depaseste 1 milion) cat si ca extindere teritoriala. Pe glob exista 315 orase milionare . Metropola  imdeplineste rol de capitala la nivel regional sau national.
Cele mai mari concentrari urbane - 1995
(populatia  - in milioane locuitori):
1 Tokyo (Japonia)......................27,0
2 Ciudad de Mexico (Mexic).........16,6
3 Sao Paulo (Brazilia)..................16,5
4 New York (SUA).....................16,5
5 Mumbay (India).....................15,1
6 Shangay (China).....................13,6
7 Los Angeles (SUA)..................12,4
8 Calcutta (India).......................11,9
9 Buenos Aires (Argentina)...........11,8
10 Seul (Rep.Coreea)..................11,6
(dupa  Images economiques du monde, 2000, SEDES, Paris)
TOKYO
Asezare si functie administrativa
Tokyo, cea mai mare suprafata urbana, capitala Japoniei si una dintre cele mai dens populate metropole din lume. Tokyo este situat la 35?41' lat N si 139?46' long E, la jumatatea coastei de est a insulei Honshu, cea mai mare dintre cele patru insule principale din arhipelagul Japoniei. 
Orasul ocupa cea mai mare parte din sudul campiei Kanto, cea mai mare suprafata de teren plat din Japonia.Tokyo este centrul financiar, industrial, comercial, educational si cultural al Japoniei; de asemenea este si principalul punct pentru comert si relatii diplomatice cu restul lumii.
Portul din Tokyo s-a extins rapid in ultimii ani, ajungand acum sa fie pe locul 2 in Japonia in privinta valorii comertului (dupa Yokohama).
Populatie
Tokyo este cea mai mare zona urbana din lume, avand peste 27 milioane locuitori. In Metropola densitatea populatiei este de 5443 loc/km2, iar in cele 23 de cartiere de 13000 loc/ km2, in timp ce in Japonia densitatea populatiei este de 328 loc/km2. Problemele ce apar datorita aglomeratiei sunt: blocaje de trafic, preturi foarte mari la chirii, poluarea sonora si a aerului, etc. 
Pentru ca este capitala si centrul comercial al tarii, Tokyo atrage emigranti din toate colturile tarii. in special acestia sunt tineri ce vin la colegiu sau la universitate si de cele mai multe ori raman pentru a munci. In Tokyo este un numar mare de imigranti straini, in special din Coreea, China, SUA si Filipine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aglomeratia urbana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

www.google.com www.e-scoala.ro
www.referat.ro	www.qinty.home.ro
www.la-start.ro	www.e-referate.ro
manual pt. clasa a X a  editura Corint - geografie umana


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!