Africa Rauri Importante

Extras din referat Cum descarc?

Nil- Lungime: 6. 695 km Suprafata bazinului: 3. 349. 000 km2 Situat: Africa- Tanzania, Burundi, Ruanda, Uganda, Kenya, Sudan, Etiopia, Egipt Nilul izvoraste din zona ecuatoriala si strabate emisfera nordica pe 35o pana la marea Mediteraneana. O data cu iesirea din mlastinile Sudd, de la localitatea Malakal, raul se numeste Bahr el Abyad (Nilul Alb), denumire pe care si-o mentine pana la Khartoum, unde se uneste cu Bahr el Azraq (Nilul Albastru), dupa care primeste numele de Nil (Bahr). De asemenea, alti afluenti mai importanti sunt Atbara si Sobat. In avale de Assuan, pe 900 km pana la varsare, valea Nilului se largeste pana la 20-25 km, lunca fertilizata prin malurile depuse de revarsarea anuala a apelor fluviului reprezentand singura regiune din care s-a asigurat hrana poporului egiptean de milenii. Imediat in avale de Cairo incepe delta ce se desfasoara pe 257 km lungime si 22. 000-24. 000 km2 in suprafata. Din numeroasele brate care au brazdat delta, doua au ramas importante si anume Dumyat (Damietta) la est, pe care se face si navigatie, si Rashid (Rosetta) la vest. Delta Nilului nu are peisajul cunoscut al deltelor tipice, cum este si cel din delta Dunarii, datorita, in primul rand, conditiilor aride in care este situata si, in al doilea rand, prin faptul ca este cultivata si irigata in proportie de 80%. Lungimea caii navigabile insumeaza 3. 000 km si se practica in sectoare in cursul inferior.
Zair (Congo) Lungime: 4. 374 km Suprafata bazinului: 3. 961. 000 km2 Situat: Africa- Angola, Zair, Zambia, Tanzania, Burundi, Ruanda, Congo Al doilea rau ca marime dupa suprafata bazinului si volumul de apa scurs in timpul unui an, dupa Amazon, situat tot in zona ecuatoriala. In mod obisnuit, izvorul acestui mare rau este considerat afluentul Lualaba. Bazinul fluviului Zair are o forma dreptunghiulara, fiind orientat spre N-S si repartizat aproximativ egal de-o parte si de alta a Ecuatorului. Lualaba si izvoarele Zairului se gasesc in podisul Shaba (1500 m alt. ) la aproximativ 12o lat. sudica. Numeroasele praguri si cascade, asociate cu debitul mare confera un potential hidroenergetic ridicat, evaluat la 100 mil. KW (13% din potentialul mondial si 50% din cel al Africii). Niger- Lungimea: 4. 160 km Suprafata bazinului: 2. 092. 000 km2 Situat: Africa- Guineea, Mali, Niger, Nigeria Este al treilea rau ca marime din Africa, dupa Nil si Zair. Nigerul, prin configuratia cursului aproape ca are atat izvorul, cat si varsarea, pe aceeasi paralela. Igerul are izvorul in muntii Fouta Djalon, pe granita dintre Guineea si Sierra Leone, la aproximativ 9o lat. nordica, cu precipitatii de aproximativ 2. 000 mm/an. In prezent barajul Sansanding, construit in anul 1947, ridica nivelul apei din rau cu 13 m, fapt ce permite preluarea prin canalele Sahel si Macina a unei cantitati importante de apa pt. irigatii. Regimul de scurgere caracteristic climatului subecuatorial si tropical este influentat, in sectorul mijlociu, de desertul Sahara. Debitul mediu este 1. 550 m3/s la Koulikoro. ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Africa Rauri Importante
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!