Africa

Extras din referat Cum descarc?

Al treilea continent ca marime al Pamantului,avand o suprafata de 30261000km patrati (reprezentand 20% din suprafata Terrei)si o populatie de circa 456000000 locuitori. Este singurul dintre continente care are suprafete aproximativ egale in emisfera nordica si emisfera sudica,cu un relief putin variat,care in general ia aspectul unui podis intins cu altitudinea medie de 750m.Partea central-nordica a continentului este formata de cel mai intins desert de pe glob-Sahara.Cei mai inalti munti ai continentului sunt Kibo-Kilimanjaro (Tanzania), care ajunge la 6010 m.
Punctul cel mai jos al Africii este Lage Assal (Etiopia),la 156m sub nivelul marii.In acelasi timp,continentul este strabatut de cel mai lung fluviu din lume,Nilul-6671km.Pe teritoriul Africii s-a inregistrat la Aziziyah(Libia) temperatura de +58 grade C la 13 septembrie 1922.In nord-est exista depresiunea Afar,paralela cu tarmul vestic al Marii Rosii,considerata ca singurul loc de pe glob unde poate fi studiata la zi deriva continentelor.
Ca o curiozitate,notam faptul ca in Africa,in parcul natural Serengeti (Tanzania),pe o suprafata de 14503 km patrati,se afla o fauna bogata(circa un milion de indivizi-lei,leoparzi,elefanti, s.a.).In Africa se gaseste cel mai lung teleferic din lume (67km), care uneste localitatile Moanda(Gabon) si MBinda(Congo).
SAHARA.Desert,situat in Africa,de o parte si de alta a tropicului de nord.Se intinde pe o suprafata de circa 7 milioane km patrati(aproximativ un sfert din Africa)de la Oceanul Atlantic,care il margineste la vest,pana la Marea Rosie,in partea de est (6000 km)si de la muntii Atlas si litoralul Mediteranei la 2000 km spre sud (Egipt,Libia,Tunisia,Algeria,Maroc, Mauritania, Niger Ciad, Sudan).Pe uriasa intindere se diferentiaza ca aspect:hamada (desert cu sfaramaturi de roci, greu de strabatut);ergul (colina de nisip),care poate atinge intre 200-500 m inaltime. 
Desertul ofera ochiului un peisaj lunar,cu munti inalti, colturosi,care rasar dintr-o imensa masa de nisip,in continua miscare.Un masiv muntos,Ahaggarul sau Hoggarul,inalt de peste 3000 m,care acopera o suprafata de aproape 530000km patrati,este situat ca o insula in mijlocul oceanului de nisip saharian .Altitudinea desertului variaza de la 132m sub nivelul marii (oaza Kattara din Egipt )pana la peste 3000 m(varful Emi Koussi-3415m).Sahara este una dintre cele mai aride regiuni de pe glob.Astfel,in Tanezrouft,aflat in inima Saharei sunt copii care pana la varsta de 7 ani nu au ajuns sa cunoasca bucuria picaturilor de ploaie decat din povestirile celor varstnici .
In unele parti din desertul Libiei pot trece 10 sau chiar 11 luni fara a se ivi macar un nor pe cer,pentru ca, in cateva minute, in aceleasi locuri,sa cada uneori precipitatii de 4-50mm de parca ar ploua cu galeata.Climatul este extrem de uscat si calduros,cu mari variatii de temperatura,in timpul zilei .Datorita temperaturii ridicate(35-40grade C)in timpul zilei nisipurile si pietrele pustiului ard .
Localnicii,pentru a se putea deplasa


Fisiere in arhiva (1):

  • Africa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!