Adaptarea Oraselor la Conditiile Mediului

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Departe de a constitui o cercetare temeinica a evolutiei orasului in concordanta cu ansamblul de factori ce influenteaza existenta vietii pe Terra, subiect ce a pus in miscare numeroase minti ale istoricilor si arhitectilor de renume si care necesita ani de studiu si documentare, acest eseu isi propune trecerea in revista a principalelor civilizatii prehelenice in raport cu mediul si componentele sale. In vederea indeplinirii acestui scop, am inceput analiza cu epoca de geneza a umanitatii, preistoria, si cu formele incipiente ale activitatii constructive.
Primele interventii ale omului asupra mediului natural in scopul crearii unor spatii artificiale dateaza inca din epoca Paleoliticului care poate fi situata intre cca. 1 000 000 si 7 000 ien. Caracteristica generala a acestei perioade este dependenta aproape totala a individului fata de mediu, principalele cai de obtinere a hranei fiind vanatoarea si culesul. Tot in aceasta epoca apar si primele tentative de a introduce o limita intre mediul cunoscut si cel ostil, aceasta atitudine avand ca semnificatie luarea in stapanire a unui teritoriu marginit si, cu timpul, prelucrat conform unor legi care nu sunt cele ale naturii, ci un produs al intelectului uman.
In perioada neolitica, ce se situeaza in timp intre 10 000 si 4 000 ien au avut loc transformari climaterice importante ce au afectat atat fauna si flora, cat si civilizatia umana, influentand-o benefic. Modul de obtinere a hranei evolueaza incetul cu incetul, astfel incat agricultura si cresterea animalelor devin principalele preocupari ale oamenilor , iar acest lucru implica o interventie sistematica asupra mediului cu urmarile firesti : nevoia de grupare pentru activitati comune si protectie, ceea ce aduce cu sine aparitia primelor asezari, obtinerea unei relative independente fata de mediu, dar si posibilitatea sedentarizarii. 
Asezarile umane erau instalate de obicei in locuri ferite de eventuale amenintari, cum ar fi pe inaltimi (ex : Dimini, Habasesti) sau in zone mlastinoase (ex : nordul Italiei), iar sistemele de protectie utilizate depind de resursele regiunii : palisade de lemn, ridicarea colibelor pe platforme sau pe piloti din lemn etc. Ceea ce trebuie mentionat in cazul asezarilor acestea primitive este faptul ca dispunerea constructiilor nu urmareste o ordonare a spatiului, nefiind vorba de strazi, piete ci doar de spatii ramase libere intre case. Se remarca totusi unele intentii compozitionale cum ar fi tentativa alinierii fronturilor, lasarea unui spatiu amplu liber in jurul constructiilor principale, dar si diferentierea prin scara a monumentelor :
Habasesti, Romania
(CRISTEA, Doina, Orasul in istorie, curs,350 CD, Biblioteca UAUIM, 3009,capitolul Formarea oraselor, pag. 9)
Tendinta de ordonare a formelor a determinat aparitia a doua configuratii spatiale : cea rectangulara si cele circulare sau ovoidale, acestea din urma fiind treptat abandonate la locuinte, utilizate ulterior pentru functiuni religioase sau funerare. Locuirea, la aceste inceputuri ale civilizatiei, a trebuit sa raspunda unor deziderate primare : cele de ordin functional, asigurand protectia grupului uman precum si desfasurarea convenabila a activitatilor, si cele de ordin constructiv, stabilitatea cladirii. Unele semne denota insa si preocupari incipiente de a conferi spatiilor o anumita expresivitate prin formele regulate adoptate, prin unele elemente de ritm si axialitate. Tot in aceasta perioada si-au facut aparitia si ansamblurile megalitice ce apar sub forme de menhiri (lespezi de piatra verticale cu rol de semnal), dolmeni (formula constructiva primordiala, denumita si sistem trilitic) si cromlech, compozitii complexe ce au ca semnificatie capacitatea omului de a prelucra spatiul natural prin introducerea unor legi specifice - cele ale ordinii si geometriei. 
Orasul s-a nascut intre mileniile III-II i.Chr in Mesopotamia, pe valea Nilului, a Indului, ca un loc de concentrare a excedentelor agricole. In randurile ce urmeaza vor fi trecute in revista principalele civilizatii ale Orientului Mijlociu si ale rasaritului Mediteranei, dar si modurile specifice de constituire urbana


Fisiere in arhiva (1):

  • Adaptarea Oraselor la Conditiile Mediului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

BENEVOLO, Leonardo, Orasul in istoria Europei, Iasi,2004
MUMFORD, Lewis, La cite a travers l'histoire, Paris, f.a 
TOYNBEE. Arnold, Orasele in miscare, Editura politica 1979 
CRISTEA, Doina, Orasul in istorie, curs,350 CD, Biblioteca UAUIM, 3009
CRISTEA, Doina, Orasul si mediul, curs,350 CD, Biblioteca UAUIM, 3009
VOICULESCU,Sanda, Istoria arhitecturii universale,I.A.I.M,Bucuresti,1981


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!