Accidentul nuclear de la Fukushima-Daiichi

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Prezentare generala 4
Contaminare 5
Evaluarea evenimentului 8
Urmari 8
Concluzii 9
Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Dezastrul de la Fukushima a fost al doilea cel mai semnificativ incident nuclear, dupa cel din 26 aprilie 1986 de la Cernobil, iar cel de-al doilea dezastru a primit clasificarea evenimentului la Nivelului 7 al Scalei Internationale a Evenimentelor Nucleare. 
Accidentul nuclear de la Fukushima-Daiichi a avut loc la data de 11 martie 2011 la centrala electrica atomica Fukushima din Japonia, care este alcatuita din 4 reactoare nucleare, ca urmare a cutremurului de magnitudinea 9.0 grade pe scara Richter din nord-estul tarii de la ora 14:46, urmat de un tsunami de mari proportii. 
Centrala nucleara Fukushima I a fost nevoita sa recurga la acumulatoarele electrice de rezerva, dar acestea au o capacitate limitata. Imediat dupa cutremur, reactoarele active isi inchid automat reactiile de fisiune sustinute. Cu toate acestea, tsunamiul a dezactivat generatoarele de urgenta care ar fi furnizat energie pentru a controla si a opera pompele necesare pentru racirea reactoarelor. Racirea insuficienta a condus la trei crize nucleare, explozii chimice de tip hidrogen-aer si eliberarea de materiale radioactive in unitatile 1, 2 si 3 de la 12 martie la 15 martie. Pierderea racirii a determinat, de asemenea, piscina pentru depozitarea combustibilului uzat din reactorul 4 sa se supraincalzeasca la data de 15 martie datorita caldurii de dezintegrare de la barele de combustibil. 
Desi nu au existat decese din cauza radiatiilor accidentului, numarul eventual de decese cauzate de cancer este de asteptat sa fie in jur de 130-640 de persoane in anii si deceniile urmatoare. Comitetul stiintific al Organizatiei Natiunilor Unite privind efectele radiatiei atomice si Organizatia Mondiala a Sanatatii raporteaza ca nu va exista o crestere a pierderilor de sarcina, a nasterilor de copii morti sau a tulburarilor fizice si psihice la copiii nascuti dupa accident. Cu toate acestea, se estimeaza ca aproximativ 1600 de decese au avut loc datorita conditiilor de evacuare.
In data de 5 iulie 2012 Fukushima Nuclear Accident Independent Investigation Commission (NAIIC) a constatat ca accidentul a avut cauze previzibile si ca operatorul de la Tokyo Electric Power Company (TEPCO) nu a reusit sa indeplineasca cerintele de siguranta de baza, pregatirea pentru conservarea daunelor colaterale si elaborarea planurilor de evacuare. 
O bariera inghetata a solului a fost construita in incercarea de a preveni o contaminare ulterioara a apelor subterane, insa in iulie 2016 TEPCO a aratat ca peretele ghetii nu a oprit apa din adancime sa curga si sa se amestece cu apa foarte radioactiva in interiorul cladirilor reactorului distrus , adaugand ca acestea sunt "incapabile sa blocheze apele subterane cu peretii congelati". 
In februarie 2017, TEPCO a lansat imaginile facute in interiorul reactorului 2 printr-o camera cu telecomanda, care arata ca exista o gaura de 2 metri in gratarul de metal sub vasul sub presiune din vasul de retinere principal al reactorului. 
Trecand peste notiunile introductive, analizand consecintele grave ale acestui accident nuclear, al doilea cel mai grav din istoria omenirii dupa cel de la Cernobal din 1986, pot fi enumerate o serie de evenimente care releva puterea devastatoare a naturii si neputinta oamenilor privind asigurarea unui habitat lipsit de pericole:
o Peste 160 000 de oameni au fost evacuati din localitate si din zonele invecinate ca urmare a riscului ridicat de radiatii
o Peste 20 000 de oameni au decedat/ au fost dati disparuti
o Cantitatea de cesiu-137 radioactiv eliberat in aer in urma dezastrului este echivalenta cu cea a 168 de bombe atomice de tipul celei de la Hiroshima (Radioizotopul cesiu-137 are un timp de injumatatire de aproximativ 30 de ani, fiind foarte toxic, periculos si exploziv, iar izotopii sai prezinta un risc ridicat in caz de scurgere radioactiva)
o Fabrica de pigmenti pentru vopseluri Merck KgaA, principala producatoare la nivel mondial, si-a oprit activitatea timp de jumatate de an, conducand la pagube economice de peste zeci de miliarde de euro in cadrul a firme importante de automobile precum Ford, Chrysler, Audi si BMW (fiind localizata la doar 45 de km de atomocentrala, intregul personal al fabricii a fost evacuat din motive de securitate, din cauza riscului de contaminare radioactiva)
o Primele mutatii biologice s-au inregistrat dupa aproximativ un an de zile in cazul fluturilor; printre acestea au fost incluse aripile mai mici sau lipsa ochilor. Ulterior s-au descoperit si mutatii in cadrul pestilor.
o Cantitatea de strontiu-90 identificata in apele subterane, cat si la nivelul apei Oceanului Pacific din jurul coastei de est a Japoniei, a fost de de 900.000 de becquerel pe litru, adica de peste cateva mii de ori mai mare decat limita maxima admisa
o Nivelul de iod 131 radioactiv din vestul Oceanului Pacific a depasit cu peste 7, 5 milioane limita admisa de lege! Ca atare, pescuitul a fost interzis pe coasta estica a Japoniei.
o Accidentul nuclear de la Fukushima, alaturi de cel de la Cernobal, a fost clasificat la nivelul 7 pe Scara Accidentelor Nuclear
Prezentare generala
Centrala nucleara de la Fukushima I cuprindea sase reactoare cu apa fierbinte separate, proiectate initial de General Electric (GE) si intretinute de Tokyo Electric Power Company (TEPCO). In momentul cutremurului de la Tohoku din 11 martie 2011, reactoarele 4, 5 si 6 au fost inchise in vederea pregatirii pentru reincarcare. Cu toate acestea, bazinele lor de combustibil uzat necesitau inca racire. 
Imediat dupa cutremur, reactoarele 1, 2 si 3, producatoare de electricitate, isi inchid automat reactiile de fisiune sustinute prin introducerea tijelor de control intr-o procedura de siguranta mandatata legal, denumita SCRAM, care intrerupe conditiile de functionare normale ale reactoarelor. Deoarece reactoarele nu au putut genera energie pentru a-si executa propriile pompe de racire, generatoarele diesel de urgenta au venit online, asa cum a fost proiectat, pentru a actiona sistemele electronice de racire. Acestea functionau nominal pana cand tsunamiul a distrus generatoarele pentru Reactoarele 1-5. Cele doua generatoare de racire si Reactorul 6 au fost nedeteriorate si au fost suficiente pentru a raci reactorul 5 invecinat impreuna cu reactorul propriu, evitand problemele de supraincalzire pe care Reactorul 4 le-a suferit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Accidentul nuclear de la Fukushima-Daiichi.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. http://de.wikipedia.org/wiki/Kernkraftwerk_Fukushima_Daiichi
2. http://world-nuclear.org/info/Safety-and-Security/Safety-of-Plants/Fukushima-Accident-2011/#.UfqI1430FJs


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!