Geodezie

Extras din referat Cum descarc?

Geodezia este ramura matematicii aplicate care determina prin observatii si masuratori pozitia exacta a punctelor,figurilor si ariilor unor portiuni mari din suprafata terestra, determinaforma si dimensiunile Pamantului si variatiile gravitatiei terestre.
Scopul Geodeziei este acela de a determina pozitia unor puncte sau obiecte,pozitie care este data printr-un set de coordonate.
Definitia lui Helmer din 1880 pentru Geodezie a fost urmatoarea: ,,Geodezia este stiinta masurarii si reprezentarii suprafetei Pamantului".
Sigl,in 1978,a definit Geodezia ca fiind o ,,stiinta ce are ca obiect determinarea configuratiei,marimii si campului gravific al Pamantului,plus reprezentarea acestuia sub forma de harti".
Definitia lui Helmert a fost completata de catre Institutul National al Canadei: "Geodezia este disciplina care se ocupa cu masurarea si reprezentarea Pamantului,inclusiv a campului saau gravific intr-un spatiu tridimensional in functie de timp".
Geodezia (din greceste geos=Pamant ) este o disciplina care descrie geometria suprafetei terestre ca baza pentru cartografie. Ea se ocupa de asemenea si cu masurarea si reprezentarea Pamantului,a campului sau gravitational si fenomenele geodinamice (deplasarea polilor, mareea terestra si miscarile crustei) in spatiul tridimensional variabil in timp.
Instrumentele folosite in Geodezie sunt: Teodolitul,Nivela,Gravimetru,Statia Totala, GPS,Camera fotogrametrica (aeriana sau terestra).
Atat Geodezia,cat si Topografia,Cartografia si Fotogrametria fac parte dintr-o sfera mult mai complexa si anume cea a Masuratorilor Terestre menite sa furnizeze date si informatii pentru o multitudine de lucrari ingineresti din diferite domenii de activitate. Pana in urma cu cateva decenii,se considera ca Geodezia ocupa spatiul delimitat de prima definitie data de Helmert.


Fisiere in arhiva (1):

  • Geodezie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!