Previzualizare referat:

Extras din referat:

Geodezia este ramura matematicii aplicate care determina prin observatii si masuratori pozitia exacta a punctelor,figurilor si ariilor unor portiuni mari din suprafata terestra, determinaforma si dimensiunile Pamantului si variatiile gravitatiei terestre.

Scopul Geodeziei este acela de a determina pozitia unor puncte sau obiecte,pozitie care este data printr-un set de coordonate.

Definitia lui Helmer din 1880 pentru Geodezie a fost urmatoarea: ,,Geodezia este stiinta masurarii si reprezentarii suprafetei Pamantului".

Sigl,in 1978,a definit Geodezia ca fiind o ,,stiinta ce are ca obiect determinarea configuratiei,marimii si campului gravific al Pamantului,plus reprezentarea acestuia sub forma de harti".

Definitia lui Helmert a fost completata de catre Institutul National al Canadei: "Geodezia este disciplina care se ocupa cu masurarea si reprezentarea Pamantului,inclusiv a campului saau gravific intr-un spatiu tridimensional in functie de timp".

Geodezia (din greceste geos=Pamant ) este o disciplina care descrie geometria suprafetei terestre ca baza pentru cartografie. Ea se ocupa de asemenea si cu masurarea si reprezentarea Pamantului,a campului sau gravitational si fenomenele geodinamice (deplasarea polilor, mareea terestra si miscarile crustei) in spatiul tridimensional variabil in timp.

Instrumentele folosite in Geodezie sunt: Teodolitul,Nivela,Gravimetru,Statia Totala, GPS,Camera fotogrametrica (aeriana sau terestra).

Atat Geodezia,cat si Topografia,Cartografia si Fotogrametria fac parte dintr-o sfera mult mai complexa si anume cea a Masuratorilor Terestre menite sa furnizeze date si informatii pentru o multitudine de lucrari ingineresti din diferite domenii de activitate. Pana in urma cu cateva decenii,se considera ca Geodezia ocupa spatiul delimitat de prima definitie data de Helmert.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Geodezie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
648 cuvinte
Nr caractere:
3 455 caractere
Marime:
12.56KB (arhivat)
Publicat de:
Emil Iacov Petcu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geodezie
Tag-uri:
Teodolitul, Helmer, Geodezia, Nivela, Gravimetru, Staţia Totală
Predat:
Facultatea de Constructii , Universitatea "Politehnica" din Timisoara din Timisoara
Specializare:
MĂSURĂTORI TERESTRE ŞI CADASTRU
Materie:
Geodezie
Sus!