Jean Nicolas Arthur Rimbaud

Extras din referat Cum descarc?

Jean Nicolas Arthur Rimbaud (*20 octombrie 1854, Charleville-Mezieres - +10 noiembrie 1891, Marsilia) a fost un poet francez, figura centrala a literaturii moderne, precursor al simbolismului.
A inceput sa scrie poezii deja la varsta de 10 ani, in 1870 publica prima sa scriere Les etrennes des orphelins. In acelasi an, la 29 august, fuge de acasa la Paris, unde vagabondeaza si este inchis intr-o casa de corectie pentru minori. Este eliberat de un prieten al familiei, Georges Izambart, care-l readuce acasa. La varsta de 17 ani, in 1871, scrie poemul esoteric Le Bateau ivre (Corabia beata), pe care i-l prezinta poetului Paul Verlaine. In aceste creatii de debut se simte influenta lui Charles Baudelaire, dar - in acelasi timp - se recunoaste propria sa originalitate in asociatiile metaforice neasteptate si in amestecul intre constiinta de sine si resemnare, care va fi prezent si in operele ulterioare. La propunerea lui Paul Verlaine, Rimbaud se stabileste in 1871 in locuinta acestuia din Paris, unde intretin pana in anul 1873 o relatie homofila. Se ajunge la ruptura definitiva in 1873, cand Verlaine, incercand sa-l ucida, ii produce o ranire grava. Acest episod este redat de Rimbaud in poemul in proza Une Saison en enfer (O vreme petrecutan iad, 1973), care - prin dinamismul si radicalitatea stilistica a compozitiei - marcheaza un punct de cotitura in istoria literaturii. Tot din aceasta perioada dateaza ciclul de poeme in proza Les Illuminations (Iluminarile), creatii vizionare, pline de explozie poetica a tiparelor conventionale. In acest ciclu se gaseste celebrul Sonnet des voyelles (Sonetul vocalelor), in care, fiecareia din cele cinci vocale, i se atribuie o anumita culoare.
Urmeaza o viata de peregrinari si vagabondaj prin Anglia, Germania, Italia, Java si Cipru, lucrind ca prezentator de circ, mercenar, supraveghetor la o cariera de piatra etc. Din 1880 este negustor de cafea, piei de animale si arme in Africa de nord si ia parte la expeditii in Etiopia si Somalia. In afara unei bogate corespondente cu familia, de la varsta de 20 de ani, Rimbaud nu a mai scris nimic in domeniul literaturii. Bolnav fiind, se intoarce in 1891 la Marsilia, unde moare la 10 noiembrie, in dureri salbatice din cauza unei gangrene, la varsta de 37 de ani. Orasul sau natal, Charleville-Mezieres, a organizat in anul 2004 o serie de manifestari comemorative, in cadrul Anului Rimbaud. ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Jean Nicolas Arthur Rimbaud
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!