Undele seismice

Extras din referat Cum descarc?

Undele seismice sunt unde elastice care pot traversa un mediu fara a se modifica. Impulsul dat la plecare taie particulele elementare prezente in acel mediu care vor impinge alte particule inainte sa-si reia locul, se produce dupa o reactie in lant.
Undele de volum
Se propaga in interiorul globului pamantesc. Viteza lor de propagare depinde de materialul pe care acestea il traverseaza, si, de o cauza generala, aceasta ultima creste odata cu profunzimea caci materia traversata devine mai densa. 
Unde primare (longitudinale), denumite si unde P sau unde de comprimare, se propaga cu o viteza de aproximativ 1 pana la 5 mile pe secunda (1.6 pana la 8 kilometri/secunda), depinzand de materialul prin care se deplaseaza. Aceasta viteza este mai mare decat cea a altor unde, astfel incat undele P ajung inaintea celorlalte la o anumita suprafata. Ele se pot deplasa prin substante solide, lichide si gazoase, si astfel vor patrunde prin scoarta pamantului. Atunci cand se deplaseaza prin roca, undele pun in miscare particule minuscule de roca, inainte si inapoi, indepartandu-le si apropiindu-le, pe directia pe care circula unda. Aceste unde ajung de obicei la suprafata sub forma unei bufnituri bruste. 
Unde secundare (transversale), denumite si unde S sau unde de taiere, ajung la suprafata putin in urma undelor P. In timp ce aceste unde sunt in miscare, ele deplaseaza in afara particule de roca, impingandu-le perpendicular cu calea undelor. Astfel rezulta prima perioada de ondulare asociata cutremurelor. Spre deosebire de undele P, undele S nu se deplaseaza direct prin pamant. Ele circula doar prin materiale solide, astfel incat sunt oprite de stratul lichid din interiorul pamantului. 
Undele R au acelasi efect ca valurile oceanice, maturand din calea lor rocile, cu miscari verticale si orizontale, intr-un plan vertical cu directia deplasarii undelor. Fiecare bucatica de roca se misca sub forma unei elipse pe masura ce unda R trece.Undele de suprafata se deplaseaza mai incet decat undele S si P.


Fisiere in arhiva (1):

  • Undele seismice.pptx

Bibliografie

http://www.ecursuri.ro/referate/referate.php?report=unde-seismice 
http://www.referat-e.ro/Referat-Unde_seismice-1000005.html
http://www.studentie.ro/campus/UNDE_SEISMICE/c-47-a-22595
http://www.lefo.ro/carmensylva/curriculum/webfizica/fiz12a2002/images/cestimazi.jpg
http://www.piatraneamt.net/poze/cuejdel.jpg
http://crocodillulvostru.files.wordpress.com/2009/09/cutremur.jpg
http://proiecte.nipne.ro/pn2/acsics/quakes/cutremur.gif
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1688/4240742/1/seismograf.jpg
http://www.timpul.md/files/u1/cutremur.jpg


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!