Undele Electromagnetice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Clasificare

- Inductia electromagnetica

- Natura luminii

- Fotonul

Clasificarea undelor ELECTROMAGNETICE

Notiuni Generale :

- Campul electromagnetic: ansamblul campurilor electrice si magnetice , care oscileaza si se genereaza reciproc.

- Unda electromagnetica: un camp electromagnetic care se propaga

Undele (radiatiile) electromagnetice pot fi grupate dup fenomenul care st la baza producerii lor. Astfel , radiatiile numite heriene se datoreaza oscilatiei electronilor in circuitele oscilante LC sau in circuitele electronice speciale (cu cavitati rezonante ,,).

Prin transformarea energiei interne a oricarui corp in energie electromagnetic rezult radiatiile termice. Radiatiile electromagnetice , numite radiatiile de franare , apar la franarea brusc a electronilor in campul nucleului atomic. Radiatiile sincrotron ( denumirea se datoreaza faptului ca acest fenomen a fost pus in evidenta la o instalatie de accelerare a electronilor in camp magnetic , numit sincrotron ) si au originea in miscarea electronilor intr-un camp magnetic

Acestor grupe de radiatii le corespunda anumite domenii de frecvente.

Cea mai uzual impartire a radiatiilor electromagnetice se face insa dupa frecventa si lungimea sa de unda in vid. Aceasta impartire cuprinde urmatoarele grupe :

1.Undele radio. Domeniul de frecventa a acestor unde este cuprins intre zeci de hertzi pana la un gigahertz ( 1GHz = 109 Hz ) , adica au lungimea de unda cuprins intre cativa km pana la 30 cm Se utilizeaza in special in transmisiile radio si TV. Dupa lungimea de unda se subimpart in unde lungi (2 Km - 600 m ) , unde medii ( 600 - 100 m ) , unde scurte ( 100 - 10 m ) si unde ultrascurte ( 10 m - 1 cm ).

2.Microundele. Sunt generate ca si undele radio de instalatii electronice Lungimea de unda este cuprins intre 30 cm si 1 mm in mod corespunzator frecventa variaza intre 109 -- 31011 Hz. Se folosesc in sistemele de telecomunicatii , in radar si in cercetarea stiintifica la studiul proprietatilor atomilor , moleculelor si gazelor ionizate. Se subimpart in unde decimetrice, centimetrice si milimetrice.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Undele Electromagnetice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 129 cuvinte
Nr caractere:
10 775 caractere
Marime:
13.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
unde, magneti, electromagnetism
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Profesorului:
Sansanu Emil
Sus!