Tubul catodic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tubul catodic este un tub electric in care un fascicul de electroni este focalizat pe suprafata unui strat fluorescent, formand un spot luminos, iar pozitia si intensitatea fasciculului (a spotului), pot varia.

Este folosit la osciloscoape si la toate instalatiile la care informatiile sunt prezentate sub forma unui desen pe ecran (afisarea datelor sub forma grafica sau alfanumerica, sisteme periferice ale calculatoarelor). Este compus dintr-un balon de sticla vidat acest lucru se poate observa si in figura de mai sus care contine un tub electronic si un ecran luminiscent, format dintr-un strat de luminofori depus pe peretele interior al ecranului plan, de sticla, al tubului.

Fasciculul de electroni generat de tubul electronic, accelerat si focalizat, este reflectat in campul creat de placile sau de bobinele de deflexie, lovind ecranul luminescent si producand astfel emisia luminoasa a acestuia.

Culoarea luminii emise depinde de tipul luminoforului utilizat.

Dupa modul in care are loc deflexia (reflexia) fasciculului de electroni, tuburile catodice pot fi cu: Deflexie electrostatica; Deflexsie magnetica.

In cazul tubului catodic cu deflexie electrostatica, placile de deflexie constituie un element constructiv al tubului catodic, fiind fixate in interiorul balonului de sticla vidat.

In cazul tubului catodic cu deflexie electromagnetica elementele care produc deflexia (bobinele de deflexie) sunt plasate in exteriorul tubului catodic.

Dupa numarul de fascicule electronice, tuburile catodice se impart in: Tuburi catodice cu un singur fascicul; Tuburi catodice cu fascicul dublu, obtinut cu ajutorul mai multor tunuri electronice.

Cel mai des folosit este tubul cu fascicul dublu, au fost produse si tuburi cu 10 tunuri electronice.

Dupa postluminescenta tuburile catodice se clasifica in tuburi cu postluminescenta: Foarte mare (peste 1s); Mare (100-1s); Medie (100us-100s); Mica (1us-100us); Foarte mica (sub 1us). Tuburile cu postluminescenta mare si foarte mare se folosesc indeosebi in radiolocatie, iar cele cu postluminescenta foarte mica servesc drept cinescop in instalatiile de televiziune cu spot volant.

Tubul catodic cu memorie: imaginea este mentinuta un timp relativ lung pe ecran, dupa disparitia semnului de la intrare.

Foloseste fenomenul de emisie electronica secunda si tunuri electronice cu fascicul difuz, ai caror electroni sunt atrasi in portiunile baleiate de fascicul primar, producand o noua emisie secunda si luminescenta ecranului, fenomen care continua un timp lung. Dielectrici Dielectric-daca se da un mediu anume, iar mediul respectiv este un conductor si avem un dielectric inductia se numeste polarizare.

In interiorul dielectricilor nu exista sarcini libere ca la conductori, ci molecule neutre formate din sarcini legate. Un camp exterior produce o deplasare si orientare a sarcinilor in interiorul moleculei. Astfel deosebim doua situatii: Substante formate ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tubul catodic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
788 cuvinte
Nr caractere:
4 530 caractere
Marime:
15.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
Tubul catodic, Fizica
Predat:
la liceu
Sus!