Tubul catodic

Extras din referat Cum descarc?

Tuburile catodice se incadreaza in categoria tuburilor electronice speciale, destinate pentru vizualizarea pe ecran a imaginilor optice.
Doi anozi Electrodul de comanda Sistemul de deviere Placi de deflexie Pentru redarea imaginilor de televiziune ce-l mai folosit este tubul cinescop, datorita tehnologiei mai avansate pe care se bazeaza.
Tubul cinescop reprezinta piesa ce-a mai importanta a receptorului de televiziune, care influenteaza in ce-a mai mare masura clitatea imaginii. In receptoarele de televiziune moderne, tuburile cinescope au ecran de forma dreptunghiulara, deflexie electromagnetica de unghi mare (110 (- 120 (), focalizarea electrostatica si tun electronic de tip tetroda. Constructia interioara a tubului este mai simpla, iar defocalizarea fasciculului datorita deflexiei este mai mica. Deflexia electromagnetrica prezinta dezavantajul ca favorizeaza aparitia petei ionice, in schimb are avantajul ca pe timpul cursei inverse rapide de intoarcere pe orizontala, apar forte electromotoare de autoinductie foarte mari, care se utilizeaza la obtinerea tensiunii foarte inalte de alimentare a anodului tubului cinescop Marirea unghiului de deflexie a tubului cinescop de la 70 (la 90 (si apoi la 110 (si 120 (a permis, pentru aceeasi diagonala a imagini, reducerea substantiala a lungimii, a greutatii tuburilor cinescoape si a intregului televizor.
Fig. I Prin utilizarea tubului cinescop de tip tetroda, in combinatie cu o lentila electrostatica simetrica de focalizare, se realizeaza o concentrare a spotului de electroni intr-un fascicul ingust. Lentila este formata din trei electrozi de forma cilindrica, din care cei de la extremitati sunt legati in preuna cu suprafata interioara buna conducatoare a partii tronconice a balonului la tensiune inalta de 14 18 Kv. Electrodul de mijloc (de focalizare) se pune la un potential cuprins intre 100V si +400v fata de catod. In practica actuala a televiziuni tuburile cinescope sunt definite de regula prin cativa parametri care tin de geometria sistemului. In constructia tuburilot cinescope moderne se urmareste in prezent marire dimensiunilor ecranului si marirea unghiului total de deschidere, fapt care permite scurtarea lungimii gatului tuburilor. Primele tuburi cinescope au avut unghiul de deschidere de 60 (apoi de 70 (, 90 (, iar in prezent majoritatea tuburilor utilizate au un unghi de 110 (. Marirea unghiului de deflexie a constituit o dendinta dominanta in evolutia receptorului de televiziune. In figura I se arata cum a evoluat tubul cu diagonala ecranului de 53 cm, de la seria de 70 (panal la actuala serie de 110 (. Lunghimea totala care determina adincimea cutiei receptorului sa redus aproape la jumatate. Este de remarcat ca in aceasta evolutie raza de curbura a suprafetei ecranului sa micsorat si ea; ecranul televizorului modern are o suprafata mult mai marcat bombata decat cel al televizorului mai vechi.
1. Circuite de comanda atribuite tubului ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Tubul catodic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!