Transferul de căldura prin radiație

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Generalitati

Radiatie termica - procesul de transfer al caldurii de la un corp cu temperatura ridicata la un corp cu temperatura scazuta, corpurile fiind separate in spatiu. Schimbul de caldura prin radiatie se datoreaza naturii electromagnetice a energiei transferate sub forma de cuante de energie.

Termenul de ,,radiatie" este aplicat tuturor fenomenelor cu unde electromagnetice; in transferul de caldura prezinta interes numai acele fenomene care sunt rezultatul temperaturii si care pot transporta energie printr-un mediu transparent sau prin spatiu. Energia transmisa in acest fel este denumita radiatie termica.

Mecanismul de transformare a energiei termice in energie radianta, pe baza interpretarii lui Planck, se poate prezenta astfel: in urma unui soc termic (dintre molecule, atomi, electroni liberi) in interiorul unui corp, electronii unui atom sunt scosi din starea de echilibru si trec de la un nivel de energie la altul (de pe o orbita pe alta). La revenirea in pozitia initiala (la nivelul de energie initial), care reprezinta o stare de stabilitate mai mare, energia termica primita in urma socului se elibereaza sub forma undelor electromagnetice care se emit in spatiu.

Radiatia termica este astfel rezultatul transformarii energiei interne a corpurilor in energie a undelor electromagnetice cu o lungime de unda variind intre 0,1 100 ?m, cuprinzand domeniul radiatiilor vizibile si infrarosii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transferul de Caldura prin Radiatie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
563 cuvinte
Nr caractere:
3 284 caractere
Marime:
54.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
caldura, radiatie
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!