Termometrul

Extras din referat Cum descarc?

Termometrul, instrument folosit la masurarea temperaturii.
Cel mai des folosit tip de termometru este cel cu mercur, care este alcatuit dintr-un capilar de sticla cu diametrul uniform care este deschis intr-un balon umplut cu mercur la un capat. Ansamblul este inchis pentru a asigura o stare partiala de vid. Daca temperatura creste, mercurul se ridica in capilar. Temperatura poate fi apoi citita de pe o scala adiacenta. Mercurul este des folosit pentru masurarea temperaturilor obisnuite; alcoolul, eterul si alte lichide sunt si ele folosite in termometre.
Inventia termometrului ii este atribuita lui Galileo Galilei, desi termometrul etans nu a fost inventat decat abia in 1650. Termometrele moderne cu alcool si mercur au fost inventate de fizicianul german Gabriel Fahrenheit, care a propus de asemenea si prima scala termometrica larg folosita, ce-i poarta numele, in care 32 F este punctul de inghetare al apei si 212 F este punctul de fierbere al acesteia la o presiune atmosferica normala. Dupa aceea au mai fost propuse multe alte scari; in cea centi-grada (a lui Celsius), folosita in majoritatea lumii, punctul de inghet se afla la 0 C, iar cel de fierbere la 100 C.
O mare varietate de dispozitive sunt folosite ca termometre.
Conditia principala este ca o proprietate usor de masurat, cum ar fi lungimea coloanei de mercur, sa se schimbe pronuntat si previzibil o data cu schimbari ale temperaturii.
Variatia acelei proprietati ar trebui sa ramana relativ liniara fata de variatiile temperaturii.
Cu alte cuvinte, o schimbare cu o unitate in temperatura ar trebui sa duca la o schimbare cu o unitate in proprietatea ce va fi masurata in toate punctele scalei.
Rezistenta electrica a conductorilor si semiconductorilor creste cu o data cu cresterea temperaturii.
Acest fenomen este baza termometrului cu rezistenta unde un voltaj constant sau un potential electric, este aplicat unui termistor. Pentru un termistor de o anumita compozitie masura unei temperaturi specifice va determina o rezistenta specifica prin termistor. Aceasta rezistenta poate fi masurata de un galvanometru si devine masura temperaturii.
Diferiti termistori din nichel, mangan sau cobalt sunt folositi pentru temperaturi intre 46 C si 150 C.
Similar, termistori din alte metale sau aliaje sunt folositi pentru temperaturi mult mai inalte; platina, de exemplu, poate fi folosita pentru temperaturi de pana la 930 C.
Masurari foarte precise de temperatura pot fi facute cu termocupluri, unde o diferenta mica de voltaj (masurata in milivolti) apare cand doua fire de metale diferite sunt unite pentru a forma un cerc si cele doua jonctiuni au temperaturi diferite. Pentru a mari voltajul, mai multe termocupluri pot fi conectate in serie pentru a forma un termopil. Deoarece voltajoul depinde de diferenta de temperatura a jonctiunilor, o jonctiune trebuie pastrata la o temperatura cunoscuta; altfel un circuit electronic de compensatie trebuie construit in dispozitiv pentru a ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Termometrul - Varianta 3
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!