Termometrul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Temperatura- o masura a cat de cald sau de rece este un obiect. Indica viteza cu care atomii ce alcatuiesc o substanta se misca. Odata cu incalzirea viteza aceastora creste. Oamenii de stiinta spun ca, la o temperatura extrem de scazuta, numita zero absolut, atomii sau moleculele si-ar inceta miscarea.

Zero absolut- cea mai scazuta temperatura ce se poate obtine in mod teoretic (~ -273, 15?C). Reprezinta baza scarii temperaturii absolute, masurata in Kelvin (K) -zero absolut = 0 K. Nimic nu poate fi racit atat de mult, chiar daca o temperatura de 0, 000007 K a fost obtinuta. Scara termodinamica- scara de temperatura folosita de oamenii de stiinta - masoara temperatura absoluta (T). Mai e denumita si scara Kelvin a fost propusa in 1848 de cercetatorul englez Lord Kelvin. Gradatia incepe de la 0 K si nu are valori negative. Kelvin- este unitatea de masura in sistem international (S. I.) a temperaturii termodinamice. a 273, 15-a parte din intervalul de temperatura cuprins intre zero absolut si punctul triplu al apei.

Dilatarea- fenomenul prin care un corp isi modifica volumul datorita schimbului de caldura fara a se produce lucru mecanic. unde a = ?l / lo ?t, coeficient de dilatare liniara lichide: ?= ?V / Vo ?t, coeficient de dilatare termica in volum; relatie ce devine, in vecinatatea lui 0?C: V=Vo (1+?t) ?V = variatia reala a volumului de lichid datorat variatiei temperaturii Termometrele- instrumente care sunt folosite pentru masurarea temperaturii.

Tipul cel mai comun consta intr-un rezervor cu lichid si un tub gradat. Lichidul (de obicei mercur sau alcool) se extinde pe masura ce temperatura creste si urca in interiorul tubului. Termometre obisnuite masoara temperatura folosindu-se de dilatarea lichidelor: cu cat temperatura este mai mare, cu cat lichidul se dilata mai mult si creste valoarea indicata. Mercurul este folosit la termometre datorita proprietatilor sale deosebite. Poate masura o gama larga de temperaturi, de la 40 la 356?C, si pana la 570?C sub presiune, in stare lichida. Se dilata regulat, proportional cu schimbarile temperaturii absolute. Functioneaza bine in tuburi capilare, pe care nu le,, uda si e usor de obtinut in forma pura. Alte substante folosite sunt: alcoolul- care poate fi utilizat la temperaturi mai joase decat mercurul (-80?C), si pentanul (C5H12 alcan) - ce poate fi intrebuintat pana la -200?C. Termometre de maxim si minim inregistreaza cele mai ridicate, respectiv cele mai scazute temperaturi. Sunt adesea combinate intr-un singur termometru de maxim si minim.

Termometrul de maxim- termometrul de maxim cu inregistrare automata al lui Daniel Rutherford (inventat in 1794) consta intr-un tub cu mercur in interiorul caruia se afla o mica bucata de otel, asezata deasupra nivelului lichidului. Pe masura ce acesta se dilata, odata cu cresterea temperaturii, impinge bucata de otel. La contractare aceasta ramane pe loc, marcand astfel cea mai inalta temperatura atinsa de la ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Termometrul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 461 cuvinte
Nr caractere:
7 893 caractere
Marime:
62.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
termometru, Fizica
Predat:
la liceu
Sus!