Tensiunea superficială

Previzualizare referat:

Extras din referat:

. Scopul lucrarii

Lucrarea isi propune determinarea coeficientului de tensiune superficiala a diferitelor lichide.

2. Teoria lucrarii

Intre moleculele unui lichid se exercita forte de interactie numite forte de coeziune. Fiecare molecula a lichidului este supusa fortelor determinate de moleculele inconjuratoare. Pentru moleculele din interiorul lichidului rezultanta acestor forte va fi nula deoarece distributia acestor forte este uniforma in toate directiile. Pentru moleculele de la suprafata lichidului rezultanta acestor forte nu va fi nula deoarece distributia acestor forte nu mai este aceeasi in toate directiile. Rezultanta acestor forte va fi perpendiculara pe suprafata lichidului si indreptata spre interiorul acestuia. Stratul de lichid de la suprafata numit strat superficial va exercita deci o anumita presiune asupra lichidului. Grosimea acestui strat este de ~5x10-8 m, iar presiunea exercitata de acesta este de ~ 104 atm. Aceasta presiune explica compresibilitatea redusa a lichidelor.

Datorita interactiei dintre moleculele stratului superficial cu moleculele lichidului si cu moleculele mediului extern, stratul superficial va avea o energie potentiala superficiala proportionala cu suprafata libera a lichidului. La echilibru, aceasta energie trebuie sa fie minima, deci si suprafata libera trebuie sa fie minima. De aici rezulta ca suprafata de separare lichid-mediu extern se curbeaza, tinzand sa devina sferica la echilibru.

Dar o suprafata se mentine curba daca asupra ei actioneaza in fiecare punct forte tangente la ea si perpendiculare pe conturul sau. Acestea se numesc forte superficiale sau forte de tensiune superficiala. Ele sunt deci:

- tangente la suprafata libera a lichidului

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tensiunea Superficiala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
444 cuvinte
Nr caractere:
2 634 caractere
Marime:
23.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
tensiune, lichid
Predat:
la liceu
Clasa:
a 11-a
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Sus!