Tensiunea superficială

Extras din referat Cum descarc?

. Scopul lucrarii
Lucrarea isi propune determinarea coeficientului de tensiune superficiala a diferitelor lichide.
2. Teoria lucrarii
Intre moleculele unui lichid se exercita forte de interactie numite forte de coeziune. Fiecare molecula a lichidului este supusa fortelor determinate de moleculele inconjuratoare. Pentru moleculele din interiorul lichidului rezultanta acestor forte va fi nula deoarece distributia acestor forte este uniforma in toate directiile. Pentru moleculele de la suprafata lichidului rezultanta acestor forte nu va fi nula deoarece distributia acestor forte nu mai este aceeasi in toate directiile. Rezultanta acestor forte va fi perpendiculara pe suprafata lichidului si indreptata spre interiorul acestuia. Stratul de lichid de la suprafata numit strat superficial va exercita deci o anumita presiune asupra lichidului. Grosimea acestui strat este de ~5x10-8 m, iar presiunea exercitata de acesta este de ~ 104 atm. Aceasta presiune explica compresibilitatea redusa a lichidelor.
Datorita interactiei dintre moleculele stratului superficial cu moleculele lichidului si cu moleculele mediului extern, stratul superficial va avea o energie potentiala superficiala proportionala cu suprafata libera a lichidului. La echilibru, aceasta energie trebuie sa fie minima, deci si suprafata libera trebuie sa fie minima. De aici rezulta ca suprafata de separare lichid-mediu extern se curbeaza, tinzand sa devina sferica la echilibru.
Dar o suprafata se mentine curba daca asupra ei actioneaza in fiecare punct forte tangente la ea si perpendiculare pe conturul sau. Acestea se numesc forte superficiale sau forte de tensiune superficiala. Ele sunt deci:
- tangente la suprafata libera a lichidului


Fisiere in arhiva (1):

  • Tensiunea Superficiala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!