Temperatura și căldura

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Caldura reprezinta transferul de energie de la o substanta la alta, sau de la un corp la altul datorita diferentei de temperatura.

Conductia este transferul de caldura pe un obiect solid din aproape in aproape, fara transport de substanta. Este procesul datorita caruia manuirea unui vatrai (cleste de vatra) devine grea, chiar daca numai varful este in foc. Convectia transmite caldura prin schimbul de molecule fierbinti si reci. Acesta este fenomenul prin care apa dintr-un ibric devine clocotita uniform chiar daca numai fundul ceainicului este in contact cu flacara.

Radiatia este transferul de caldura prin radiatie electromagnetica. Radiatia se poate propaga prin vid. Acesta este mecanismul prin care un semineu incalzeste o camera. Coeficienti calorici sunt factorii de care depind de caldura.

Acestia sunt: a) caldura specifica b) capacitatea calorica Caldura specifica reprezinta cantitatea de caldura necesara unui kilogram de substanta pentru a-si modifica temperatura cu un grad. Caldura specifica se noteaza cu c.

c=Q/m T SI=J/kg Capacitatea calorica reprezinta caldura necesara unui corp pentru a-si modifica temperatura cu un grad si se noteaza cu C.

C=Q/ T SI=J/K sau J/C Capacitatea calorica este o constanta, pe care o gasim in tabele sau o calculam.

Atat caldura specifica cat si capacitatea calorica sunt constante ce depind de natura materialului. Senzatia de caldura sau frig a unei substante este cauzata de temperatura.

Temperatura arata cat de cald sau rece este un obiect. Indica viteza cu care atomii ce alcatuiesc o substanta se misca. Odata cu incalzirea viteza aceastora creste.

Conceptul de temperatura vine de la ideea de a masura relativele stari de caldura sau frig si de la observatia ca adaosul de caldura a unui corp duce la cresterea temperaturii acestuia in cazul in care nu apare fierberea sau topirea. In cazul a doua corpuri cu temperaturi diferite, caldura se va transmite de la cel mai cald la cel rece pana cand temperaturile lor sunt aceleasi.

Astfel, temperatura si caldura, desi in legatura, acestea se refera la idei diferite, temperatura fiind o proprietate a corpului, iar caldura o transmitere de energie dintre doua corpuri cu caracteristici diferite.

Unitatile de masura ale temperaturii sunt de cinci tipuri diferite: -scara Celsius, cunoscuta si sub numele de centigrad -scara Fahreuheit -scara Kelvin -scara Rankine -scara internationala termodinamica Una dintre primele unitati descoperite a fost aceea inventata de fizicianul german Gabriel Daniel Fahrenheit. Potrivit acestei unitati, la presiunea atmosferica normala, punctul de inghet si de topire este 32 F, iar punctul de fierbere este 212 F. Centigradul sau unitatea Celsius, inventata de astronomul suedez Anders Celsius, si utilizat in foarte multe parti ale lumii, atribuie valoarea de 0 C punctului de inghet si 100 C punctului de fierbere.

In domeniul stiintei cea mai des utilizata unitate este ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Temperatura si caldura.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
917 cuvinte
Nr caractere:
4 576 caractere
Marime:
66.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
temperatura, caldura
Predat:
la liceu
Sus!